İstanbul'un ortasında kimsenin bilmediği harika müze Sadberk Hanım Müzesi

Aydınlık sizler için gezdi! Sadberk Hanım Müzesi hafta sonu gezilecek yerler arayan insanların yeni rotası! İşte İstanbul'un ortasındaki bilinmeyen o müzeden ayrıntılar...

Sizler için gezdiğim o müzeden çektiğim fotoğrafları derlediğim bilgiler ile sunuyorum. İşte İstanbul'un ortasında kimsenin bilmediği harika müze Sadberk Hanım Müzesi hakkında o ayrıntılar:

Müzeyi tesadüf eseri gezdim. Sarıyer'den Atatürk Arboretum ve Belgrad Ormanı'na geçmek için Sarıyer İskelesi'nden indikten sonra sarı, hoş mu hoş bir yapı gözüme çarptı.

Bu tarihi yapının içerisinde ne olduğunu da merak ettim ve kapı girişine girdiğimde buranın bir müze olduğunu fark ettim. Sadberk Hanım Müzesi ismiyle anılıyor. Müze içerisinde farklı dönemlerden kalma tarihi eserler keşfettim. Mozaikler de buna dahildi. Eskiden giyilen Anadolu kıyafetleri, porselen ve seramikler de müze içerisinde sergileniyor.

Müzenin avlusu da göze ayrı bir güzel görüntü sunuyor. Müzenin merdivenleri epey bir dikkatimi çekmişti. Müzenin en üst katında süreli sergi yapılıyor. Diğer katlarında ve bölümlerindeki sergiler her zaman halka açık. Ancak giriş ücretli. Nisan ayında gitmiştim, giriş ücretliydi ancak ücret yüksek değil.

İstanbul'da kesinlikle görülmesi gereken bilinmeyen köşelerden biridir Sadberk Hanım Müzesi benim için. Hafta sonu gezilecek yerler rotanıza mutlaka eklemelisiniz.

Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, iki ayrı yapı içinde yer alır. Bunlardan birincisi, 19. yüzyıl sonlarında inşa edildiği kabul edilen, üç tam bir çatı katından oluşan ve üslup olarak Avrupa halk geleneksel mimarisinden örnek alınarak yapılmış bir yapıdır. Kagir zemin üzerine ahşap/bağdadi tarzda inşa edilmiş olup, "Azaryan Yalısı" olarak biliniyor.

Yalı, 1950 yılında Koç ailesince satın alınmış ve müzeye dönüştürülmesine karar verilen 1978 yılına kadar da yazlık olarak kullanılmış. 1978 - 1980 yılları arasında, Sedat Hakkı Eldem'in hazırladığı bir restorasyon projesinin uygulanmasıyla bina müzeye dönüştürülmüş ve Sadberk Koç Koleksiyonu sergilenmek üzere, 14 Ekim 1980 yılında ziyarete açıldı.

Bahçesiyle birlikte 4280 metrekare olan Azaryan Yalısı 400 metrekarelik bir alana oturmaktadır. Giriş katında, hediyelik eşya dükkânı ve ufak bir çay salonu bulunuyor. Bugün kullanılmayan ana girişin tavanı, eski Roma mimarisinden esinlenilmiş kartonpiyer kasetlerle süslüdür. Katlara ahşap merdivenle çıkılır ve duvarlar mermer taklidi kalem işi boyalıdır. Giriş katının üzerindeki birinci ve ikinci katların orta ana salonları ve bunlara açılan odalar sergileme mekanları olarak kullanılmaktadır. Çatı katında ise, eser depoları, çalışma odaları ve kitaplık bulunuyor.

Binanın dış yüzünde, pencere aralarında, (X) şeklinde ahşap süslemeler binayı diğer yalılardan ayırır. Ayrıca bina yüzeyindeki kabaralar, halk arasında "Vidalı Yalı" olarak anılmasına da neden oldu.

Vehbi Koç Vakfı'nın, 1983 yılında satın alarak Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarına kattığı Kocabaş eserlerinin sergilenebilmesi için, mevcut binanın hemen yanında bulunan ve 20. yüzyıl başlarında inşa edildiği sanılan, yarı yıkık durumdaki başka bir yalı, ön cephesi aslına uygun olarak, yeniden inşa edilmiştir. Restorasyon projesi İbrahim Yalçın tarafından hazırlanan müzenin inşaatı iki yıl sürdü. 24 Ekim 1988 yılında "Sevgi Gönül Binası" adıyla açılan bu müzede İslam öncesi arkeolojik eserler sergilenmektedir. Çağdaş bir müze uygulaması nedeniyle 1988 "Europa Nostra" ödülüne layık görüldü.

Betonarme olarak inşa edilen yapının ön cephesi ahşap kaplıdır. Yan taraf ise, ahşap taklidi mermer sıvalıdır. Bu önlem yangın tehlikesine karşı alınmıştır. Önden üç, arkadan zemin dahil dört kat olan binanın giriş katında, çok amaçlı bir salon ve konservasyon laboratuvarı bulunmaktadır.

Ana ve ara katlarda, kronolojik bir sıra içinde, arkeolojik eserler sergilenmektedir. Sergileme alanı toplam 625 metrekaredir. Girişteki salon Afyon beyazı, merdivenler ve sergi salonlarının zemini siyah Adapazarı mermeri ile kaplıdır. Sergi salonları gün ışığına kapatılmış ve vitrinler, çağdaş bir aydınlatma ile modern bir müze hüviyeti kazandı.

Sadberk Hanım Müzesi ziyaret saatleri

İstanbul gezilecek yerler içerisindeki Sadberk Hanım Müzesi çarşamba günü kapalıdır. Diğer günler ise 10:00 - 17:00 saatleri arasında açık.

Sadberk Hanım Müzesi nerede

Adres: Büyükdere, Piyasa Cd. No: 25, 34453 Sarıyer/İstanbul

Sadberk Hanım Müzesi konumu için tıklayınız.

Telefon: (0212) 242 38 13

Sadberk Hanım Müzesi faydalı ziyaretçi yorumları

"Kapsamlı ve gerçekten başarılı bir müze. Müzenin ana girişinin açıldığı Sevgi Gönül binasında içinde çeşitli dönemlere ait arkeoloji bölümü, Türk islam eserleri bölümü mevcut. Hemen bitişiğindeki Azaryan Yalısı’nı gezmeyi sakın unutmayın. Oldukça harika dizayn edilmiş yalıda, Osmanlı ağırlıklı İslâm eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri ile Osmanlı dönemi dokumaları, kıyafetleri ve işlemeleri sergileniyor. Koleksiyonlar araştırmacılar tarafından araştırılmak istenirse müzeye başvurmaları yeterli. Ayrıca müzede zaman zaman atölye ve etkinlikler de yapılıyor."

"Hafta sonu tatilimizi değerlendirmek, adını hep duyduğumuz Sadberk Hanım Müzesini gezmek ve görmek için gittik.
Ulaşımı kolay.
Hafta içinde erken saati, hafta sonunda daha da erken saati tercih ederseniz aracınızı park etmek imkanı bulabilirsiniz.
Giriş ücretli.
Müze kartınız var ise kart indiriminden faydalanabilirsiniz.
Kontrollü girişi geçtikten sonra, metal beyaz kapıdan geçerek harika bir müze eve giriş yapıyorsunuz.
Yaşam alanı içinde, birazdan odadan Sadberk Hanım çıkacak ve Size Hoşgeldiniz dediğini duyar gibi hissediyorsunuz.
Her objenin kendi hikayesi olduğunu hissediyorsunuz.
Mektup çantası ve evrak çantası yapımını gösteren video izlenmeli ve kelimeleri mutlaka dinlemeli ve harika mektup ve evrak çantaları detaylı olarak incelenmeli.
Mektuba, mektupta yazılanlara, mektubun anlam ve önemine ne kadar çok değer verildiğini görmeli efendim.
Oradan, çeşitli dönemlere ait eserleri tek tek inceleyebilir ve tarih zamanının ne kadar yavaş geçtiğini görebilirsiniz.
Sonrasında bahçeye çıkabilir.
Çok özel ağaçları, tanıtma yazıları ile tanıyabilir ve harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Hani çocukluğumuzda büyükannelerimizin komodin veya kutularını açar içindekilere hayranlık ile bakardık.
İşte tam o zamanları yaşıyorsunuz.
Ayrılırken, bütçenize göre hediyelik bir ürün satın alabilirsiniz.
Üzerinde yaşadığımız vatan topraklarında binlerce yıl önce yaşayan bizleri görmek ve hissetmek için gidebilirsiniz.

Yolunuz açık, molalarınız keyifli, gezileriniz keşifli olsun efendim.

Her şeyin gönlünüzce ve yüreğinizce olmasını diliyorum.

En içten ve tüm kalbimden sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim. Hakan Güneş."

Faydalanılan kaynaklar: Kültür Portalı, Google

Fotoğraflar: Mehmet Nurullah Aydın

Sonraki Haber