İstanbul'un ortasındaki saklı cennet Atatürk Kent Ormanı

Sarıyer'de bulunan İstanbul'un göbeğinde yer alan Atatürk Kent Ormanı İstanbul'da hafta sonu gidilecek yerler arayanların ilk tercihleri arasında! İşte eşsiz doğasıyla Atatürk Kent Ormanı...

Atatürk Kent Ormanı, eski adıyla Hacıosman Korusu, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan park ve orman alanıdır. İstanbul hafta sonu gezilecek yerler arayanların ilk tercihlerinden biri olan Atatürk Kent Ormanı, Hacıosman Korusu ismini taşıyorken, İBB tarafından düzenlenerek 19 Mayıs 2020'de Atatürk Kent Ormanı adıyla yeniden açılmıştır.


Atatürk Kent Ormanı, Hacıosman ile Derbent arasında derin bir vadiyle ikiye bölünmüştür. Bu vadide ardışık biçimde dizilmiş iki doğal gölet ve Büyük Gölet'in hemen yanında, Vadidibi Göleti diye adlandırılan küçük bir gölet daha yer alır. Küçük Gölet ve Vadidibi Göleti, fazla sularını Büyük Gölet'e boşaltır. Ormanın Hacıosman tarafında kalan kısmı ise, ayrıca küçük vadilerle bölünmüştür. Ağaçlar ve diğer bitkiler yoğun bir örtü oluşturmaktadır. Pek çok ağacı sarmalamış olan bir tür sarmaşığa ormanın her yerinde rastlanır.

Atatürk Kent Ormanı giriş ücreti ne kadar? Atatürk Kent Ormanı ziyaret saatleri nedir?

Atatürk Kent Ormanı'na giriş ücretsiz. En azından şimdilik herhangi bir giriş ücreti ödemiyoruz. Atatürk Kent Ormanı'nı sabah 05.00 ve akşam 22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Atatürk Kent Ormanı neler var?

Üç gölete ve yürüyüş parkurlarına sahip olup 1.000 dönümden fazla bir alanı kaplamaktadır. Yeni düzenleme sonrasında kafeterya, spor alanı, çocuk oyun alanı, açık otopark, tuvalet, kentsel tarım alanı, engelli asansörü, festival alanı, seyir alanı gibi mekanlara sahip oldu.

Atatürk Kent Ormanı hangi metro durağında?

Avrupa yakasının boğaza yakın bir bölgesinde bulunan Kent Ormanı İstanbul'a ulaşmak için kullanabileceğiniz en ideal ulaşım metrodur. Metroya bindikten sonra Hacıosman durağında inerek 10-15 dk süren bir yürüyüşle kent ormanına ulaşabilirsiniz.

Atatürk Kent Ormanında mangal yapmak yasak mı?

Şehre oldukça yakın olmasıyla da tercih sebebi olan Atatürk Kent Ormanı; mangal yapmak için de ideal yerlerin başında geliyor. Piknik alanları olarak tahsis edilen bölümlerde mangalınızı yapabilir, dilerseniz yağmur barınaklarının olduğu yerlerdeki barbeküleri kullanabilirsiniz.

Atatürk Arboretumu hangi günler açık?

Atatürk Arboretumu hafta sonu cumartesi ve pazar günleri de gezebilirsiniz. Haftada bir gün olmak üzere, Pazartesi günleri kapalıdır.

Ormandaki ondan fazla ağaç türü vardır. Bu ağaç türleri korudaki panolarda sapsız meşe, mazı meşesi, Macar meşesi, kızılağaç, akkavak, titrek kavak, ceviz, erik, kızılçam, karaçam, fıstık çamı, sahil çamı, sarıçam, servi ve dişbudak olarak sıralanmıştır. Bunların dışında ormanda incir, elma, kiraz, alıç gibi meyve ağaçları da vardır. Kent ormanının tanıtım panosunda çalı tipi bitki türleri olarak fındık, kızılcık, dikenli pırnal meşesi, pembe çiçekli laden, beyaz çiçekli laden, kurtbağrı, funda, katırtırnağı, kocayemiş, kuşburnu, geyik dikeni, akçakesme, karabaş otu, muşmula, sırımağu ve morcak yer alır.

Atatürk Kent Ormanı, geniş ve çok çeşitliliğe sahip bitki örtüsü ve göletleriyle kuş türlerine zengin bir ortam sağlamaktadır. Ormandaki en yaygın kuş türleri kızılgerdan, çit kuşu, karatavuk ve bülbüldür.

Göletler çevresinde yaşayan kuşların üreme, dinlenme, beslenme ve kışlama alanları da bilinmektedir. Vadidibi Göleti yeşilbaş ördek, su tavuğu ile yalıçapkınının üreme alanıdır. Büyük Gölet ile Küçük Gölet arasındaki böğürtlenler de bülbüllerin üreme alanı ve karatavuğun kışlama alanıdır. Küçük Gölet küçük karabatak, yalıçapkını ve gri balıkçılın dinlenme ve beslenme alanıdır.

Büyük Gölet ve Küçükü Gölet ayrıca su kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor.

Sonraki Haber