İşte akıl sağlığınızı korumak için 3 kritik tavsiye! Stresle nasıl başa çıkılır?

Son dönemde yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi de stres ve duygusal bozukluklar. Peki akıl sağlığımızı korumak için ne yapmak gerekir? Prof.Dr.Osman Müftüoğlu'ndan akıl sağlığınızı korumak için 3 kritik tavsiye

Pandemi, savaşlar, ekonomik kriz, enflasyon, geçim kaygısı zor günlerden geçmemize sebep oluyor. Kaygı, endişe ve stres son günlerde yaşamı olumsuz etkileyen faktörler arasında. Peki ne yapmalı? Prof.Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyet'teki köşesinde akıl sağlığını korumak için 3 kritik tavsiye verdi.

FİZİKSEL EGZERSİZ BEYNİ BÜYÜTÜYOR

Egzersizin sadece beden kaslarını değil, beyin kaslarını da(!) güçlendirdiği pek çok araştırmayla net ve açık olarak gösterildi. Hatta daha da ileri gidildi; düzenli fiziksel egzersiz yapmanın beynimizi büyüttüğü bile kanıtlandı. Eğer beni dinler, özellikle 40’lı 50’li yaşlardan sonra her gün düzenli egzersiz yaparsanız beyin hücreleriniz arasındaki yeni kavşakların sayısı bir hayli artar. Ve hatta egzersizin faydası bununla da bitmez, o egzersizler sayesinde yeni beyin hücreleri kazanma şansınız bile olur. Eğer bu faydayı daha da geliştirmek ve garanti altına almak istiyorsanız:

Egzersiz çalışmalarınızı güneşten istifade ederek açık havada ve farklı doğal ortamlarda yapmaya çalışın.

- Bu sayede yaşayacağınız farklı görsel ve tensel deneyimler ile beyin hücreleriniz arasında daha çok sayıda ve daha sağlam bağlantılar -sinapslar- kurma şansı yakalayabilirsiniz.

- Eğer egzersiz çalışmalarını yalnız değil de arkadaş gruplarıyla neşeli ve eğlenceli süreçler halinde yapabilirseniz elde edeceğiniz “beyin/bellek kazancı” daha güçlü ve fazla olacaktır.

DOĞAL İLAÇ: MÜZİK DİNLEMEK

Ben kendi adıma her yeni güne ve neredeyse gözümü açar açmaz Spotify’daki “klasik müzik” albümüm ile başlarım. Çünkü çok iyi bilirim ki müziğin beyne “özel mi özel” etkileri ve faydaları var. O faydalar bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. İleri radyolojik/görüntüsel araştırmalar ile (MRİ, PET) müzik dinleyen ya da müzik yapanlarda beynin neredeyse tamamının daha aktif bir sürece geçtiği net ve açık olarak gösterildi. Müziğin özellikle bunama/demans tehdidine karşın düşünüldüğünden çok daha fazla bir “doğal ilaç” etkisi yaptığı net ve açık olarak ispatlandı.

UZUN STRES VE ENDİŞE BEYNİ ZEHİRLİYOR

Stresin ve duygusal yorgunluğun/kaygı endişe halinin yol açtığı yoğun ve kalıcı “kortizol patlamaları” nedeniyle zamanla adeta bir “bellek törpüsü” haline geldiğini uzun zamandır biliyoruz. Dozundan fazla ve süreci uzun stres ve endişe halini beyni adeta zehirlediğinden de hiçbir kuşkumuz yok. Bu nedenle fırsat buldukça “dinlenmek”te, hatta hayallere dalıp beyni başka dünyalara, “mutlu yolculuklar”a göndermekte fayda var. Eğer bu işi daha da ilerletmek istiyorsanız manevi zenginliklerden, inanç derinliğinden, doğanın iyileştirici gücünden, meditasyon ve yoga gibi yöntemlerden de istifade edebilirsiniz.

Sonraki Haber