İşte Almanya’nın En İyi Üniversiteleri

Almanya 2019-2020 kış dönemi verilerine göre yaklaşık 2.900.000 kişi 400'den fazla Alman üniversitesinde eğitim almaktadır. Eğitim hayatında başarılı olan ve güzel bir kariyer için çabalayan öğrenciler, genellikle bir üniversite seçerken Almanya'daki en iyi üniversitenin hangisi olduğunu sorgular.

Uluslararası olarak yapılan bir karşılaştırmada Alman üniversitelerinin seviyeleri oldukça iyidir. Ancak onların da kendi içinde farklılıklar vardır. Hangi üniversitelerin genel olarak başarılı üniversiteler olduğunu ve hangi üniversitelerin bölüm olarak önde olduğunu bu yazıda öğreneceksiniz.

ALMANYA'DAKİ EN İYİ ÜNİVERSİTE HANGİSİDİR?

Buradaki değerlendirmenin temeli aslında THE sıralamasıdır. Dünyanın en iyi üniversitelerini belirleyen Times Higher Education Magazine tarafından yıllık olarak bir sıralama yapılır. Üniversiteler; araştırma kalitesi, yenilikçi güç, uluslararası yönelim ve ekonomideki bağlantılar gibi çeşitli alanlarda değerlendirilir.

Uluslararası yapılan karşılaştırmada 32. sırada ilk olarak bir Alman üniversitesi yer almaktadır. Münih'teki Ludwig Maximilian Üniversitesi (kısaca LMU) Almanya’nın en iyi üniversitesidir. DACH olarak da adlandırılan Almanya, Avusturya ve İsviçre bölgesine bakılırsa, Zürih'te bulunan Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü (kısaca ETH) 11. sırada yer aldığından LMU'nun önüne geçer.

PEKİ THE SIRALAMASINDA BASKA HANGİ ALMAN ÜNİVERSİTELERİ VAR?

LMU'ya ek olarak, THE sıralamasında 19 Alman üniversitesi daha yer almaktadir ve Alman üniversiteleri dünyanın en iyi üniversiteleri arasındadır. 1'den 10'a kadar Almanya geneli sıralamasına ve uluslararası sıralamaya göre en iyi üniversiteler asagida yazildigi gibidir:

Alm. Sıralaması ve Dünya Sıralamasına Göre Alman Üniversite ve Yüksekokulları

1 32 LMU München

2 44 TU München

3 47 Universität Heidelberg

4 67 Humboldt-Universität Berlin

5 76 Universität Freiburg

6 87 RWTH Aachen

7 89 Universität Tübingen

8 90 Charité – Universitätsmedizin Berlin

9 104 Freie Universität Berlin

10 110 Universität Bonn

DERECESİNE VEYA FAKÜLTESİNE GÖRE EN İYİ ALMAN ÜNİVERSİTELERİ

Tıp alanında en iyi üniversiteler:

Almanya'da tıp alanında en iyi üniversite sıralamasında Heidelberg Üniversitesi yer alır. Heidelberg Üniversitesi tıpta lider konumundadır ve uluslararası alanda da rekabet edebilir.

Heidelberg Üniversitesi'nin yanı sıra, Almanya'da tıbbi çalışmalar söz konusu olduğunda dünyanın en iyileri arasında yer alan LMU ve Berlin'deki Charité gibi başka üniversiteler de vardır. Ancak Berlin'deki diğer üniversiteler ve Tübingen Üniversitesi de tıp okumak için öğrencilere en iyi imkânları sunar.

Hukuk alanında en iyi üniversiteler:

2020 itibariyle, Münih'teki Ludwig Maximilians Üniversitesi Almanya’nın en iyi hukuk fakültesine sahiptir. Hemen ardından Bayreuth Üniversitesi gelir. Üçüncü sırada ise özel bir üniversite olan Hamburg'daki Bucerius Hukuk Fakültesi yer almaktadır. (Bucerius böylelikle Almanya'nın en iyi üniversiteleri sıralamasına giren ilk özel üniversite olmuştur).

İşletme alanında en iyi üniversiteler:

Mannheim Üniversitesi, işletme alanında yıllardır birinci sırada yer almaktadır. İşletme çalışmalarında özellikle bağlantıları kuvvetlidir ve uluslararası yönelimli bir üniversite olarak kabul edilir (Örneğin, işletme lisans derecesinde yurt dışında zorunlu bir dönem şartı koşulur). Onun ardından Münih'teki LMU ve Köln Üniversitesi gelir. Bucerius Hukuk Fakültesi gibi özel bir üniversite olan WHU ise dördüncü sırada yer almaktadır. WHU'dan sonra ise Münster merkezli Westfälische Wilhelms Üniversitesi gelir.

Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği alanında en iyi üniversiteler:

RWTH Aaachen (veya uzun adıyla Rheinisch Westfalische Technische Hochschule Aachen) ve Karlsruhe'de bulunan Karlsruher Institut für Technologie, dönüşümlü olarak mühendislik ve bilgisayar bilimlerinde birinci sırayı alıyor. Her ikisi de teknik ve bilimsel derslere güçlü bir şekilde odaklanır ve buna bağlı olarak araştırma konusunda da oldukça güçlüdür. Onların ardından ise Münih ve Berlin'deki teknik üniversiteler geliyor.

ÜNİVERSİTE SIRALAMASININ KARİYERİM ÜZERİNDE NASIL BİR ETKİSİ VAR?

Alman üniversitelerinin iyi statüsü nedeniyle, üniversitenizin sıralaması çoğu durumda kariyeriniz veya maaşınız üzerinde oldukça küçük bir etkiye sahiptir. Diploma notunuz, profesyonel ve uluslararası deneyiminiz gibi faktörler kariyeriniz için çok daha önemlidir.

Çok nadir durumlarda üniversitenizin sıralaması önemli bir rol oynar. Örneğin, strateji danışmanlığı firması McKinsey, genelde yalnızca en iyi üniversitelerden mezun olmuş personel istihdam etmekle övünür. Ancak bu uygulama da giderek zayıflar hale geliyor.

Öncelikle yalnızca bölümünüz için en iyi olan üniversiteyi değil, ayrıca müfredat ve ikamet yeri, çevre ve olası kariyer başlangıcı gibi dış faktörler temelinde de kararınızı vermelisiniz.

SONUÇ OLARAK: ALMAN ÜNİVERSİTELERİ ULUSLARARASINDA İYİ BİR KONUMA SAHİPTİR

Uluslararası yapılan bir karşılaştırmada, Alman üniversiteleri ortalama olarak çok iyi bir sıradadır ve dünyanın en iyi üniversiteleri arasındadır. Öğrenciler için bu, eğitimleri sırasında öncelikle bölüm içeriğine ve ders performanslarına odaklanabilecekleri anlamına gelir. Diğer ülkelerde, üniversitenin itibarı çok daha önemli bir rol oynar ve bu da kariyer hayatını zora sokabilir.

Hangi üniversitede eğitim alacağınıza karar vermek üzereyseniz, kararınızı hangi üniversitenin en iyi itibara veya en iyi sıralamaya sahip olduğuna göre değil, ilgi alanlarınıza göre verin.

Günün sonunda, eğitim hayatiniz ve okul dışındaki performansınızla elinizde kalan yalnızca diploma notunuz ise, en iyi üniversitenin en iyi bölümü bile size bir fayda sağlamayacaktır.

Kaynak: Spiegel.de
Derleyen ve Çeviren: Aydinlik.com.tr

Sonraki Haber