İşte Ankara'nın sokak lezzetleri
Birbirinden lezzetli Ankara'nın sokak lezzetleri, Başkent'i ziyaret etmek isteyen gezginler tarafından ilgi görüyor. Ankaralıların sevdiği bu yiyecekler hangileri? İşte Ankara'nın meşhur sokak lezzetleri...
Ülkemizin her şehrinde birbirinden harika yöresel lezzetler bulunuyor. Bunlar arasında şehirlere özgü sokak lezzetleri öne çıkıyor. Peki Başkent'te Ankaralıların yediği sokak lezzetleri neler? Ankara'yı ziyarete gelen insanlar Ankara'nın sokak lezzetleri hangileri sorusunun cevabını merak ediyor. İşte yanıtı...
ANKARA'NIN SOKAK LEZZETLERİ
Simit, malak, gobit, şibit tatlısı, çubuk turşusu ve daha fazlası... İşte Ankara'nın sokak lezzetleri.
SİMİT
Ankara’nın sokak lezzetleri arasında bir hayli yaygın olan bu simit diğer şehirlerdeki simitlere benzemiyor. Sokaklarında satılan sokak simidi daha koyu renkte ve sert yapıdadır. Onu diğer simitlerden ayıran en önemli farkı ise yapımında tahin kullanılmasıdır. Tahin pekmez karışımına batırılan simitler rengini buradan alır.
MALAK
Ankara yemeklerinin en bilinen özelliği besleyici olmalarıdır. Bunun da sebebi yemeklerinin çoğunun pekmez ile yapılması. Ankara’nın sokak lezzetleri arasında yer alan Malak da yapımında pekmez kullanılan yiyeceklerden biri. Özellikle kış aylarında tüketilen Malak tam bir şifa deposudur.
GOBİT
Ankara’nın sokak lezzetleri arasında vazgeçilmez lezzetlerden biri de gobit sayılır. Başkent'in ara sokaklarında seyyar arabalarda satılıyor. Özellikle sanayi bölgesinde daha sık görülen gobit pratik ve doyurucu bir lezzet olması nedeniyle çalışanlar tarafından çok tercih ediliyor. Gobit, sandviç ekmeğine benzer yuvarlak özel ekmeğin içine ince şekilde doğranmış yumurta, taze soğan, tuz, pul biber ve karabiber konulması ile hazırlanır. İç malzemeleri damak tadına göre değişir.
ŞİBİT TATLISI
Ankara’nın sokak lezzetleri arasında en iyilerinden biri olan Şibit Tatlısı şerbetli bir tatlıdır. Güdül Ankara ve Kaşık Atma gibi isimlerle de biliniyor. Bu tatlı şekil olarak baklavayı anımsatsa dahi yapımı son derece kolay.
ASPAVA
'Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin' anlamına gelen Aspava yedi yirmidört açık bir kebapçıdır. Bir kebapçının 24 saat açık olması şaşırtıcı bir durum olsa da sabahın 6’sında önünde sıra olunduğunu bilenler için durum gayet normaldir. Etten özel hazırlanan döner yufka gibi incecik bir lavaşa sarılarak 4 parçaya bölünür. İsteğe göre lavaşın içine sos, soğan ya da kaşar peyniri konur. Aspava’yı Aspava yapan en önemli şey soslu soğanlı yani kısaca SSK’dır. Aspava dürümünün öne çıkan özelliği içine ek malzeme konmamasıdır. Yeşillik, turşu, patates vb. malzemeler Aspava dürümünün içinde asla yer almaz. Cips adını verdikleri patates kızartması dürüm içinde kullanılan sos ile gelir.
ÇUBUK TURŞUSU
Çubuk turşusu Ankara’nın meşhur sokak lezzetleri arasında yer alıyor. Ankara Çubuk’un çevre köylerindeki köy halkı tarafından kornişondan büyük standart boydan da daha küçük salatalıklardan yaptıkları bir turşudur. Baikentlilerin lezzetini iyi bildiği bu turşular beş kiloluk plastik sarı bidonlarda satılır. Çubuk turşusunun en önemli özelliği doğal olması ve sert, kıtır kıtır yapısıdır.
KOKOREÇ
Ankara'nın sokak lezzetlerinden biri de hiç kuşkusuz kokoreçtir. Kokoreç Ankara sokaklarında mis gibi kokusuyla adeta aklınızı başınızdan alır. Popüler kokoreç yerlerinin başında Curcuna Kokoreç gelir. Sunumu ve menüsü ile farklı bir konsept yaratan Curcuna Kokoreç’te kaliteli bir kokoreç yiyebilirsiniz. Özellikle Atatürk Orman Çiftliği civarında yer alan kokoreççiler Ankara halkı tarafından daha çok beğeniliyor. Burada yer alan Şençam Köftecisi kokoreç ve köfteyi bir araya getiren, Ankara’daki popüler kokoreç dükkanları arasında yer alır. Atatürk Orman Çiftliği’nde yer alan kokoreççilerden biri de Park Center’dır. Çoğu kişinin damak zevkine hitap eden Park Center alkollü ve alkolsüz içeceklerin de servis edildiği sıklıkla ziyaret edilen bir yerdir.
NACİ USTA’NIN ARNAVUT CİĞERİ
Neden Arnavut Ciğeri değil de Naci Usta’nın Arnavut Ciğeri diye merak edenler olmuştur. Bildiğiniz üzere Arnavut ciğeri Ankara’ya özgü bir yiyecek değil fakat Ciğerci Naci Usta Ankara’da o kadar ünlü ki Ankara’ya gezmeye gelenlerin mutlaka denemesi gerekiyor. Arkası açık beyaz mini kamyonetiyle Ankara sokaklarında gezen Naci Usta, seyyar ciğer satışıyla fenomen haline geldi.
NOHUT PİLAVCI BEKİR USTA
Bekir Usta’nın nohut pilavı Ankara’nın sokak lezzetleri arasında yer alan mütevazi bir lezzet. Minik arabası ile Ankara sokaklarını gezen Bekir Usta hem sohbete hem de lezzetli pilavıyla meşhur. Bestekar Sokak’ta denk gelebileceğiniz tavuk suyuyla yapılan enfes nohutlu pilavı mutlaka denemeniz gerekir.
HACI BAYRAM DÖNERCİSİ NAZIM USTA
Ankara döneri, Ankara'nın sokak lezzetleri arasında olmazsa olmazlardan biridir. Ankara dönerini meşhur kılan en önemli etken ise etin kendisi ve pişirilme şekli. Ankara et dönerinin içinde kıyma yerine et olur ve bu etler kömür ateşinde pişirilir. Servis edilirken de soğan ya da az yeşillik dışında içine başka bir şey ilave edilmez. Ankara’da döner yemek isterseniz Hacı Bayram Dönercisi Nazım Usta’ya gönül rahatlığıyla uğrayabilirsiniz.