İşte bayrağında ay yıldız bulunan ülkeler!

Hangi ülkenin bayrağında ay ve yıldız bulunuyor? Kaç ülkenin bayrağında ay yıldız mevcut? İçerisinde ilk defa duyacağınız ülkelerin de mevcut olduğu bayrağında ay yıldız bulunan ülkeler listesi sizi çok şaşırtacak. İşte o ülkeler ve ülke bayraklarının anlamları...

İşte bayrağında ay yıldız bulunan ülkeler!

Türkiye dahil toplam 13 ülkenin bayrağında ay ve yıldız motifi bulunuyor. Bu ülkeler arasında ilk kez duyacağınız ülkeler mevcut; Komorlar ve Moritanya ülkelerinin bayrağında da ay yıldız bulunuyor. Peki bayrak şekilleri nasıl? 13 ülkenin bayrak şekilleri aşağıdaki ayrıntılarda mevcut. Bayrağında ay yıldız bulunan işte o ülkeler ve bayraklarının ifade ettiği anlamları...

BAYRAĞINDA AY YILDIZ BULUNAN ÜLKELER

Bayrağında Ay yıldız bulunan ülkeler; Cezayir Azerbaycan, Komorlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Malezya, Moritanya, Özbekistan, Pakistan, Singapur, Tunus, Türkiye, Türkmenistan'dır.

1. Cezayir

Bayrak, dikey olarak bayrağı iki eşit parçaya bölen şeritlerden oluşuyor. Göndere çekilen tarafta bulunan şerit yeşil renk iken, dalgalanan tarafta bulunan şerit beyaz renktedir. Bayrağın tam ortasına konumlandırılmış hilal ve hilalin içerisinde bir ucu hilalin açık tarafına bakacak şekilde konumlandırılmış beş köşeli yıldız bulunuyor. Hilal ve yıldız kırmızı renktedir.

2. Azerbaycan

Azerbaycan bayrağı mavi gök rengi, kırmızı ve yeşil yatay şeritlerden oluşmuştur. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkte sağa bakan bir hilâl ve sekiz köşeli bir yıldız bulunuyor.

3. Komorlar

Ay içerisinde gösterilen dört adet yıldızda bu dört adayı temsil etmektedir. Oluşturulan dikey eşkenar üçgene ise ülkenin resmî dini olan İslam'ı sembolize eden yeşil renk verilmiştir ve üzerinde hilal ve yıldız bulunur.

4. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, Kuzey Kıbrıs'ı temsil eden, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır.

5. Libya

Libya bayrağı yatay olarak konumlandırılan kırmızı, siyah ve yeşil şeritlerden oluşmaktadır. Siyah şerit bayrağın orta kısmında bütününde yarısını kaplayacak şekilde konumlandırılmış olup, dörtte bir oranda yer kaplayan kırmızı renk bayrağın üst bölümünde, yeşil renk ise alt bölümünde bulunmaktadır. Bayrağın orta bölümünde siyah şeridin üzerine gelecek şekilde konumlandırılmış olan beyaz hilal ve yıldız bulunuyor.

6. Malezya

Zemin kırmızılı (üstte) beyazlı 14 eşit şeritten oluşmaktadır. Bayrağın gönder tarafının üst kısmında içerisinde sarı bir hilâl ve on dört köşeli sarı bir yıldız bulunan mavi bir dikdörtgen vardır. Eşit genişlikteki 14 şerit, 13 üye devlet ve federal bölgelerin federasyonunda eşit statüyü temsil ederken , yıldızın 14 noktası bu birimler arasındaki birliği temsil ediyor. Hilal ve yıldız ülkenin resmi dini olan İslamiyet’in sembolüdür. Mavi dikdörtgen Malezya halkının birliğini temsil eder, ay ve yıldızdaki sarı renk ise geçmişte Malay hükümdarları tarafından kullanılan renktir.

7. Moritanya

Bayrak zümrüt yeşili zemin üzerine iki kırmızı şerit ile altın sarısı hilâl ve beş köşeli yıldızdan oluşmaktadır. Hilâl ve yıldız bayrağın tam ortasında bulunmaktadır. Hilâlin açık kısmı bayrağın üst tarafına bakmakta olup, yıldız hilâlin ortasında yer almaktadır. Bayrakta bulunan yeşil, hilâl ve yıldız İslam'ın simgesi olarak bayrakta yer almaktadır. Ayrıca yeşil, sarı ve kırmızı renkler Pan-Afrika renklerinden olup ülkenin Afrika kıtasındaki yerini ve toplumdaki siyahî halkı temsil ediyor.

8. Özbekistan

İki dar kırmızı şeritle ayrılmış gök mavisi, beyaz ve yeşilden oluşan yatay bir üçrenkli bayraktır. Üstteki gök mavisi şeridin sol tarafında beyaz bir hilal ve üç sıra halinde on iki beyaz beş köşeli yıldız yer alıyor.

9. Pakistan

Bayrak sol köşede beyaz bir şerit olan yeşil zeminden oluşur. Yeşil zemin üstünde beyaz bir hilal ve yıldız vardır.

10. Singapur

Zemin kırmızı(üstte) ve beyaz olmak üzere iki eşit yatay şeritten oluşmaktadır. Kırmızı şeridin gönder tarafında arkası gönder tarafına doğru olan beyaz bir hilâl ve o hilâlin ucunda daire şekli oluşturmuş beş adet beş köşeli beyaz yıldız bulunuyor.

11. Tunus

Bayrak, kırmızı bir zemin üzerine oluşmakta olup, bayrağın tam ortasında beyaz bir daire bulunmaktadır. Beyaz dairenin içerisine ise kırmızı renkte hilâl ve beş köşeli yıldız konumlandırılmıştır. Bayrakta kullanılan hilâl ve yıldız İslamiyetin simgesi olarak kullanılmakta olup, kırmızı renk ülkenin bir dönem bağlı bir vilayeti konumunda olduğu Osmanlı İmparatorluğu döneminde gerçekleştirilen direnişi ifade ediyor.

12. Türkiye

Bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilal biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.

13. Türkmenistan

Bağımsızlığın ilan edildiği 1991 yılında "ulusal bayrak" olarak kabul edilmiştir. Bayrağın sol tarafında kalın bir şerit olarak uzanan "Türkmen halısı" motifi yer almaktadır. Türkmen halısı ve yeşil zemin Türkmen tarihini simgelemektedir. Çapraz olarak tasarlanan yarım hilâl İslamiyeti, beş yıldız ise Türkmen vilayetlerini simgelemektedir. Halı motifleri ise Türkmen boylarını simgelemektedir. Ay ve yıldız motiflerine Türk halklarının kullandığı bayraklarda sıklıkla rastlanılır.

Sonraki Haber