İşte Geleneksel Alman Yemekleri

Farklı bölgeler, eyaletler ve yerel kültürler sayesinde Almanya'nın her bölgesinde çok sayıda yöresel lezzet vardır. Bugün sizlere en sevilen Alman yemeklerinden bazılarını takdim etmek istiyoruz.

Almanya'nın her bölgesi çok sayıda geleneksel özelliğe sahip özgün yemekler sunmaktadır. Almanya'nın kuzey bölgesinde balık ve deniz mahsulleri en popüler yemekler iken, ülkenin güneyinde kırmızı et ve yabani av hayvanları ana yemek olarak tercih ediliyor. Özellikle kepek ekmeği, Bavyera simidi ve çeşitli ekmekler gibi Alman unlu mamulleri oldukça sevilmektedir.

Ayrıca Almanya'da Bienenstich keki, peynirli kek ve haşhaşlı kek gibi ziyaretçiler tarafından klasikler arasında gösterilen pek çok leziz kek çeşidi bulunmaktadır.

Vejetaryen yemekler ise Almanya'da büyüyen bir trend ve vegan yemekler gittikçe daha fazla menüye dahil oluyor. Bu sebeple Almanya, dünya çapında en çok vegan yemek sunan ülkelerden biri.

Güveç yemekleri, çorbalar, patates ve makarna birçok lezzetli yemeğin temelini oluşturuyor. Kuskus da giderek daha popüler bir yiyecek haline geliyor.

1. BRAUNKOHL VE BREGENWURST

Kuzey Almanya bölgesinin geleneksel bir sosis yemeği olan bu yemek genellikle haşlanmış patates ve lahana ile servis edilir. Bregenwurst tütsülenmiş ya da tütsülenmemiş olarak tüketilebilir.

Lahana; tuz, karabiber ve soğan ile tatlandırılır. Sosis sadece Kasım ila Şubat ayları arasında satıldığı için Braunkohl ve Bregenwurst tipik bir kış yemeğidir.

2. HAMBURGER LABSKAUS

Hamburger Labskaus, liman kenti Hamburg'un klasikleşmiş bir yemeğidir. Haşlanmış, tuzlanmış ve doğranmış patates, doğranmış soğan ve konserve sığır eti buharda pişirilir, ardından kornişon turşu ve ince doğranmış pancar eklenir. Ardından tuz, karabiber ve yenibahar ile tatlandırılır.

Kızarmış yumurta ve tercihe bağlı olarak maties adı verilen ringa balığı, salamura ringa balığı veya ringa balığı turşusu ile servis edilir.

3. REIBEKUCHEN

Almanya genelinde meşhur olan bir diğer patates yemeği de Reibekuchen olarak da adlandırılan patates krepidir.
Bu yemeği hazırlamak için nişasta içeriği düşük olan patatesler soyulup rendelenir. Daha sonra yumurta ve soğan ile harmanlanır. Hazırlandıktan sonra krepler kızarana kadar yağda pişirilir.
Genellikle elma püresi veya elma kompostosu ile servis edilirler, çünkü bu tazeliklerini korumalarına yardımcı olur.

4. HAMBURGER PANNFISCH

Hamburger Pannfisch'in ana malzemesi balıktır. Kömür balığı ya da Atlantik levreği ile hazırlanabilir. Dilimlenmiş az nişastalı patates, taze soğan ve sebze çorbası eşlik eder. Krema ve hardal bu balık yemeğine eşsiz bir aroma verir.

5. ŞALGAM YAHNİSİ

Bu yahni Almanya'da köklü bir geleneğe sahiptir ve Alman büyükannelerin mutfağına özgü bir yemek olarak bilinir. Bu doyurucu yahni çoğunlukla sonbaharın sonlarına doğru ve kış aylarında yenir. Eskiden şalgam fakirlerin yemeği olarak kabul edilirdi, ancak bugün hem şalgam hem de yahnisi oldukça rağbet görmektedir. Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle şalgam bağışıklık sistemini de güçlendirir.

6. SCHWÄBISCHE RAVIOLI MIT RÖSTZWIEBELN

Svabya raviolisi çoğunlukla güneybatı Almanya'da servis edilir ve bu bölgede oldukça popüler bir yemektir. İtalyan makarna yemeği ravioliye benzer ve etli ya da vejetaryen birçok farklı iç harcı vardır. Svabya raviolisi genellikle kızarmış soğanla servis edilir ve böylece tadı daha da yoğun hale gelir.

7. WEIßWURST: BAVYERA'NIN MİLLİ YEMEĞİ

Bavyeralılar, Bavyera eyaletinin ulusal yemeği haline gelen Weißwurst'larını çok severek tüketirler. Kuzey Almanya'da nadiren tüketilir çünkü marketlerde bu tür sosisler pek bulunmaz. Sosisin ana malzemesi dana etidir ve tadını güzelleştirmek için içine ince kraker ve tatlı hardal eklenir. Daha hızlı pişirmek isterseniz buharda da pişirebilirsiniz.

8. BADEN BRÄGELE MIT BIBLISKÄS

Almanya'nın güneybatısından gelen bu geleneksel yemek, ülke genelindeki en popüler yemeklerden biridir. Yemek, çok özel bir otlu krem peynir ile birleştirilmiş kızarmış patateslerden oluşur. Peynir genellikle çeşitli bitkilerle birlikte hazırlanmaktadır.

Eğer doyurucu olmasını istiyorsanız, bir bardak spritzer, gazlı bir meyve suyu veya suyla inceltilmiş bir şarap spritzer ile tüketin.

9. KOHLROULADEN – GEFÜLLT MIT HIRSE

Güzel bir roulade yemek isteyen vejetaryenler bu lezzeti mutlaka denemeli. Yemek, bol miktarda C vitamini içeren lahana ve darıdan oluşur. Sos, lezzetini arttırmak için biraz crème frâiche adlı ekşi krema ve peynir ile zenginleştirilebilir. Genelde haşlanmış ya da pürelenmiş patates ile tüketilir, bu da lezzeti güçlendirir.

10. DÖNER MIT CURRYWURST

Berlin'de köri soslu döner kebabı gerçek bir ulusal yemek haline gelmiştir. Türkçe ismine rağmen döner kebap Berlin'de geliştirilen bir yemektir. Bu yemeğin özelliği, iki klasik atıştırmalığın birlikte servis edilmesidir: Döner ve Currywurst.

Currywurst, döner kebap olmasa bile ülkenin batısında popülerdir. Genelde ketçap ya da köri tozu ile tatlandırılmış domates sosu ile servis edilir.

11. SÄCHSISCHES SENFFLEISCH

Saksonya hardal eti Doğu Almanya'dan kalma gerçek bir klasiktir. Doğu Almanya döneminde et pahalı olduğu için çoğunlukla özel günlerde servis edilirdi. Domuz ya da sığır eti kullanılır ve lezzetli bir sebze suyu eklenirdi.

Suyunu çekmesi için patates, soğan, kornişon turşu ve kepek ekmeği, Pumpernickel ekmeği eklenir. Sıcak hardal, karanfil, tuz, karabiber ve kimyon ile tatlandırılır.

12. KÖNIGSBERG KÖFTESİ

Bu köfteler Almanya'nın doğusundaki Königsberg şehrinden çıkmış ve adını da buradan almıştır. Geleneksel yemek; kıyma, bayat ekmek ve Gal soğanından yapılan köftelerden oluşur.

Et suyu, krema, yumurta ve gebre otundan oluşan beyaz bir sosu vardır. En çekici yemek olmasa da lezzetlidir ve lezzetini kaybetmediği için soğuk olarak da yenebilir.

13. FLAMMKUCHEN

Flammkuchen soğanlı Fransız tartına benzer ve aynı şekilde pişirilir. Taban, ekşi krema sürülmüş ince açılmış bir ekmek hamurundan oluşur. Üzerine soğan ve pastırma küpleri yerleştirilir, tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Klasik tuzlu Flammkuchen'ın yanı sıra tatlı versiyonları da vardır.

14. BATI ALMANYA CURRYWURST'U: GERÇEK BİR KLASİK

Currywurst Berlin'in yanı sıra Bochum, Köln ve Düsseldorf gibi diğer Batı Almanya şehirlerinde de popülerdir ve buralarda gerçek bir lezzet olarak görülmektedir. Bununla birlikte, sos daha hafif ve baharatlı olduğu ve bol miktarda domates içerdiği için hazırlanışı farklıdır.

Sosis, tercihe bağlı olarak ilave köri tozu serpilmiş bir köri sosu ile servis edilir. Batı Almanya'da ise körili sosis döner ile değil ekmek ile servis edilir.

15. RENANYA PALANTİNA USULÜ KIZARMIŞ DANA ETİ

Renanya Palantina usulü kızarmış dana etinin hazırlanması, etin sirke, yağ, şarap, soğan ve havuçtan oluşan bir marine içinde birkaç gün boyunca bekletilmesiyle başlar. Bu yemeğin Renanya ve Baden olmak üzere farklı versiyonları vardır. Garnitür olarak genellikle patates ya da köfte, salata ya da kırmızı lahana kullanılır.

16. TEREYAĞLI ERİŞTE

Tereyağlı erişte, çoğunlukla güneybatı Almanya'da tüketilen bir erişte türüdür. Ana malzemeleri un, yumurta ve tuzdur. Pişirildikten sonra üzerine peynir serpilir. Gulaş ya da rosto gibi bol soslu et yemekleri ile iyi gider. Vejetaryenler tereyağlı erişteyi kızarmış soğanla birlikte tüketebilirler.

17. KLÖßE (PATATES KÖFTESİ)

Alman mutfağında patatesle yapılan çeşitli garnitürler vardır: Haşlanmış patates, patates krepleri veya patates köfteleri. Patates köftesi büyük patates toplarına benzer, fakat yumuşak bir kıvama sahiptir.

Patates topları olarak da adlandırılan patates köftesi, haşlanmış patates, rendelenmiş peynir, yumurta ve un karışımından yapılır. Daha taze bir tat elde etmek için genellikle maydanoz eklenir.

18. PATATES SALATASI

En sevilen garnitürlerden biri olan patates salatası, farklı formlarda da olsa Almanya'nın tüm bölgelerinde büyük bir ilgi görür. Patates salatası nispeten basit bir yemek olmasına rağmen, sayısız varyasyonu vardır ve kendini yaratıcılığa bırakır. Bu salata genellikle pişmiş, dilimlenmiş patates, salatalık ve soğandan yapılır ve üzerine mayonez ya da salata sosu eklenir.

19. FRANKFURT USULÜ YEŞİL SOS

Çok popüler bir sos olan Frankfurt usulü yeşil sos, patatesin üzerine dökmek için oldukça ideal bir sostur. Ana malzemeleri farklı çeşitlerdeki yeşil otlardan, ekşi krema ve melisa otundan oluşur, tuz, biber ve hardalla tatlandırılır. Genellikle patates püresi, haşlanmış patates veya buğday ekmeği ile servis edilir.

20. BAVYERA USULÜ SİMİT

İri tuz kristalleri serpilmiş simitler Bavyera'da standart bir unlu mamul olarak tüketilir. Krem peynir ve frenk soğanı ile tüketilince harika bir lezzete sahip olurlar. Tereyağı ile hazırlanan tereyağlı simitler de bulunur.

Simitlerin harika kahverengi rengi ve eşsiz tadı, kostik soda çözeltisine daldırılmalarından kaynaklanır. Bu işlem aynı zamanda taze kalmalarına da yardımcı olur.

21. AŞAĞI SAKSONYA USULÜ PUMPERNICKEL EKMEĞİ

Pumpernickel son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bir kepek ekmeğidir. Ekmeğin baharatlı bir tadı vardır. Birçok yüksek kaliteli bileşen içerir ve çok uzun bir raf ömrüne sahiptir.

Bu kahverengi ekmek ilk olarak 1450 yılında Aşağı Saksonya'nın batısında Hollanda sınırına yakın bir Alman kasabası olan Osnabrück'te üretilmiştir. Ekmeğin en önemli özelliği taze kalması ve kabuksuz olmasıdır.

22. ALMANYA USULÜ KEPEK EKMEĞİ

Kepek ekmekleri Almanya'nın her yerinde fırınlarda yapılır. Kahvaltılarda veya ara öğünlerde yenir.

Almanya'da buğday ekmekleri, kepekli ekmekler vb. birçok ekmek çeşidi mevcuttur. Kahvaltıda veya çok çeşitli ezme ve soslarla birlikte ara öğün olarak tüketilirler.

Alman ekmek kayıtlarında, aralarında Almanya'yı ekmek dünyasının şampiyonu yapan bazı gerçek lezzetlerin de bulunduğu toplam 3.200 ekmek çeşidi yer almaktadır.

Kaynak: Chefskarte

Derleme ve çeviri: Aydınlık.com.tr

Sonraki Haber