İşte Lozan Antlaşması'nın sayfaları! 100.yılında Lozan
İnönü Vakfı, Lozan Antlaşması'nın 100.yıldönümü nedeniyle anlaşmayla ilgili bütün belge, fotoğraf ve videoyu internet ortamında yayınladı. Belgeler arasında Lozan Antlaşmasının sayfaları da yer alıyor.
Türkiye'de en çok tartışılan konulardan birisi de Lozan Antlaşması. 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan kentinde Kurtuluş Savaşı'ndan sonra yapılan Antlaşma ile Türkiye Cumhuriyeti'nin önü açıldı. Antlaşma'nın 100. yıl dönümünde İnönü Vakfı arşivinde bulunan Lozan ile ilgili tüm belge, fotoğraf ve videolar internet ortamına aktarıldı. Aktarılan belgeler arasında Antlaşma'nın sayfaları da yer alıyor.
Belge arşivinde, tamamına yakını orijinal ve tek nüsha olan mektuplar, telgraflar, faturalar ve raporlar gibi belgeler bulunuyor. Belgelerdeki, Arap harfi olanlar Latin harfine, Almanca, Fransızca, İngilizce ve diğer dillerde olanların ise önemli bölümü Türkçeye çevrilerek siteye konuldu.
Site ayrıca İsmet Paşa'nın Lozan'dan gönderdiği mektuplar ve çektirdiği fotoğraflar da yer alıyor.
Belgelere ve fotoğraflara buradan ulaşmak mümkün.
YÜZÜNCU YIL KUTLAMALARI
Vakıftan yapılan açıklamada ayrıca, 100. yıl kutlama programı kapsamındaki diğer çalışmalara yer verildi. Buna göre Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda imzalanan ve bugüne kadar geçerliliğini koruyan tek anlaşma Lozan'ın hikayesi, "Lozan 1923 Olmak ya da Olmamak" adıyla belgeselleştirildi.
Yönetmenliğini Kerime Senyücel'in yaptığı belgeselde, Lozan Delegasyonu Başkanı Dışişleri Bakanı İsmet İnönü'nün anıları temel alınarak, değişik ülke ve kurum arşivlerinden elde edilen belgelerle Lozan'ı, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Bilsay Kuruç ve Prof. Dr. Seçil Akgün anlattı, belgeselin özgün müziğini Derya Köroğlu yaptı.