İşte Vefa Bozacısı'nın sırrı! Evde boza nasıl yapılır?

Boza Türk kültüründe yaygın olarak tüketilen bir içecektir. Ancak sadece Türkiye değil Balkanlar, Orta Doğu ve bazı Orta Asya ülkelerinde de popülerdir. Peki bu lezzetli tarifi hiç evde denemiş miydiniz? İşte sizler için Vefa Bozacısı'nın sırrı! Evde boza nasıl yapılır? İşte tarifi!

Boza, yoğurt ve bazı zamanlarda mısır unu ya da buğday unu kullanılarak yapılan bir içecektir. Boza en çok Türkiye ama onun dışında da Balkanlar, Orta Doğu ve bazı Orta Asya ülkelerinde popülerdir. Bu içeceğin tadı ve kıvamı kendine özgüdür. Yoğun kıvamlı bir içecektir. Boza çoğunlukla kış aylarında içilen bir içecektir ve soğuk olarak servis edilir. Bozanın ana malzemeleri bulgur, mısır veya buğday unu ve yoğurttur. Bozanın seveni olduğu gibi sevmeyeni de vardır çünkü tadı herkese hitap etmeyebilir. Hafif ekşi bir tadı vardır. Genellikle de üzerine tarçın dökülerek veya dövülmüş ceviz ile servis edilir. Peki hiç bu lezzetli tarifi evde denemiş miydiniz? İşte sizler için Vefa Bozacısı'nın sırrı! Evde boza nasıl yapılır? İşte tarifi!

EVDE BOZA NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

  • 1 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı buğday unu
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket boza mayası

YAPILIŞI

  1. İlk olarak buğdayları güzelce yıkayın. Sonra bir tencereye buğdayları koyduktan sonra üzerine su ekleyip 1 gece o şekilde bekletin. Buğdaylar bu şekilde şişecektir.
  2. Ertesi gün buğdayları süzün ve aynı tencereye geri koyun. Üzerine 1 su bardağı su ekleyip kaynatın. Yaklaşık 30-40 dakika sürecektir. Buğdayların yumuşaması lazım. İşlem bittikten sonra kenara alıp soğumasını bekleyin.
  3. Buğdaylar soğuduktan sonra bir blender ile çekin, pürüzsüz bir kıvama getirin.
  4. Başka bir kapta unun üzerine az miktarda su ekleyip karıştırın. Sonra bu karışımı bir tencereye alıp düşük ateşte yaklaşık 10 dakika pişirin.
  5. Üzerine ılık su ekleyip topaklanmalar gidinceye kadar kaynatın. Sonrasında ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  6. Soğuduktan sonra buğday püresi ve un karışımını birleştirin ve toz şekeri de ekleyip güzelce karıştırın.
  7. Son olarak da boza mayasını ekleyip karıştırın. Sonrasında bu karışımı bir tencereye alın ve bozayı mayalanmaya bırakın. Üzerini bir bezle kapatın ve 6-12 saat arası bekletin.
  8. Mayalandıktan sonra üzerine tarçın ya da leblebi ile servis edebilirsiniz.

Sonraki Haber