İşten çıkarma yasağı Meclis’ten geçti: ‘Ceza caydırıcı değil’

İşten çıkarma 3 ay yasaklandı ancak buna uymayan işveren olursa cezası sadece 2 bin 943 lira. İşçi tarafı cezanın caydırıcı nitelikte olmadığını belirtti, yaşanabilecek sorunlara dikkat çekti.

Koronavirüs salgınına karşı ekonomik önlemler içeren kanun teklifi önceki gün geç saatlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre ahlak ve iyi niyet sebepleri hariç işten çıkarma yasaklanacak; ücretsiz izne ayrılan, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya işten çıkarıldığında işsizlik ödeneğine hak kazanamayan işçilere günlük 39,24 lira destek sağlanacak. Kısa çalışma ödemelerine ilişkin başvurular hızlı şekilde sonuçlandırılacak.

Öte yandan yasa teklifinde sendikal faaliyetlerin durdurulmasına yönelik madde Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamındaki yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmelerinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay süreyle uzatılması şeklinde değiştirildi. Cumhurbaşkanı, 3 aylık süreyi bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan sendikacılar yasada belirtilen 39,24 liranın düşük olduğunu bir kez daha vurgularken, işten çıkarma yasağını delen işverenlere, çıkardığı her işçi için uygulanacak brüt asgari ücret tutarındaki idari cezanın düşük olduğunu söyledi.

‘YASAKLANMASI GEREKİRDİ’

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, bu cezanın hiçbir caydırıcılığının olmayacağını söyledi. Ayrıca işverene tek taraflı ücretsiz izne gönderme yetkisi verilmesine ilişkin endişeli olduklarını belirten Alemdar, “İşverenin çalışanları ücretsiz izne mahkûm etmesine yönelik korkumuz var” dedi.

Alemdar, “Siz yasakladınız ama 2 bin 943 lira ödersen atarsın. Bu çok komik bir rakam. Caydırıcı olması mümkün değil. Alemdar, 3 ay boyunca hiçbir şekilde işten çıkarmanın olmaması gerektiğini savunarak “Yasakladıysanız tamamen yasaklayın. Madem yasaklandı, 3 ay tam yasaklansın o zaman. Hiçbir caydırıcılığı olmaz. İşten çıkartma tamamen yasaklanabilirdi” ifadesini kullandı. İşçilerin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için son 2 ay çalışmış olması ve 450 gün prim ödemiş olması gerektiğine de değinen Alemdar, aranan koşulların bu süreçte tamamen kaldırılması gerektiğini ifade etti: “Kısa çalışma ödeneğinin şartları tamamen ortadan kaldırılarak tüm çalışanlara bu rakamın ödenmesini talep ediyoruz. Ciddi manada burada sıkıntı olacak. Rakamı bile tartışmıyoruz. Böyle bir şey olmamalı. Hükümet 450 prim 60 gün şartını taşıyorsan yap başvuru yap diyor.”

Sonraki Haber