İstifalardan çatı partiye… ‘Yeni Yol’un ayrıntıları

Aydınlık, DEVA, Gelecek ve Saadet Partilerinin Meclis’te grup oluşturmak için kurduğu çatı partinin ayrıntılarına ulaştı. İşte ‘Yeni Yol’ isminin kaynağı, genel başkanı, grup başkanı, ilk mesajlar ve beklentiler...

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin ortak grup çalışması tamamlandı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, 9 Ocak akşamı bir araya gelerek ortak grupla ilgili mutabakata vardı. Gelecek-Saadet Grubu’nun istifalar nedeniyle düşmesi üzerine üç parti bir süredir Meclis çatısı altında grup kürsüsü sahibi olabilmek için görüşüyordu.

Ortak komisyonun önerisiyle kurulacak çatı parti isminin “Yeni Yol” olmasına karar verildi. Bütün partilerden eşit temsilcinin yer aldığı Yeni Yol Partisi’nin kuruluş süreci resmen başladı. Aydınlık, Yeni Yol’un ayrıntılarına ulaştı.

İSİM SIKIŞMA İDDİASINDAN HAREKETLE

“Yeni Yol” ismi siyasetin AK Parti ve CHP merkezli olarak sıkıştırıldığı iddiasıyla belirlendi. Önce “Üçüncü Yol” düşünüldü. Ancak çok kullanıldığı görüşüyle Yeni Yol’a karar verildi.

Gelecek Partililer geçen yıl Ankara Haymana’da yaptıkları kampta kullanılan “Yeni Bir Yol/ Ahlâklı, Özgürlükçü, Demokrat” sloganının da isim konusunda ilham verdiğini savundu.

SEMBOLİK GENEL BAŞKAN

Kurucular kurulu, program ve tüzük taslağını onayladı. Bugün hukuki girişimlerde bulunuldu. Genel Başkan DEVA Partili Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Celal Mümtaz Akıncı seçildi. Akıncı, sembolik bir genel başkan olacak. Kamuoyu önünde fazla görünmeyecek. Yeni Yol kurulsa da üç parti bağımsız çizgisini sürdürecek. Yeni Yol, esas olarak üç partinin Meclis çalışmalarını kendi kurumsal kimlikleriyle yapabilmesi için kullanılacak.

Mayanın tutması halinde gidişata göre işi seçim ittifakın vardırma fikri saklı tutulacak.

GRUP BAŞKANI DA BELİRLENDİ

Yeni Yol Grup Başkanlığına Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Bülent Kaya getirilecek. İki de Grup Başkanvekili olacak. Diğer görevler Gelecek-Saadet Grubu’nun tecrübeleriyle inşa edilecek.

Yeni Yol, gelecek hafta, yani 15 Ocak Çarşamba günü ilk grup toplantısını yapacak. Toplantıda üç genel başkan yirmişer dakika hem kendi partilerini temsilen hem de grup adına konuşacak.

35’TEN 30’A DÜŞTÜ, İSTİFA BEKLENİYOR

14 Mayıs 2023 genel seçimlerine Cumhuriyet Halk Partisi listelerinden giren DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi 10, Saadet Partisi 10 olacak şekilde toplamda 35 milletvekili ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil hakkı kazanmıştı. Üç parti zaman zaman ikidardan da ana muhalefetten de bu konuda eleştiriler aldı. Bir buçuk yılda DEVA’nın 12, Gelecek’in 9, Saadet’in 9 milletvekili kaldı.

DEVA ve Gelecek Partilerinde istifaların devamının gelebileceği öne sürüldü.

‘MİLLİ GÖRÜŞ’E BAĞLILIK’ MESAJI

Öte yandan Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan’ın kutlama mesajında “Milli Görüş çizgisine bağlılık” mesajı dikkat çekti. Arıkan, “Saadet Partimiz bütün çalışmalarında ve teşkilatlanma çalışmalarında, bundan önce olduğu gibi “Saadet Partisi” ismi ve teşkilatlarıyla, Milli Görüş esaslarına bağlı bir şekilde çalışmaya devam edecektir.” dedi.

DEVA ve Gelecek Partileri siyasi olarak birbirlerine benzese de Saadet Partisi, uluslararası düzlemde Batı karşıtı ve ekonomide korumacı yaklaşımıyla ayrılıyor.

Sonraki Haber