İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy ve Nâzım Hikmet tanışıyor mu? En yakın arkadaşı anlattı

12 Mart 1921'de kabul edilen İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Âkif anılmaya devam edilirken, büyük şairin bir diğer büyük şair olan Nâzım Hikmet'le bir bağının olup olmadığı merak konusu oldu. İşte Nâzım Hikmet'in en yakın arkadaşı Vâlâ Nureddin'in verdiği o bilgi...

12 Mart 1921'de Mehmet Âkif'in yazdığı İstiklal Marşı TBMM tarafından kabul edildi. Mehmet Âkif, bu şiirinin milletin malı olduğu gerekçesiyle hem ödülü reddetti hem de kitabı Safahat'a bu şiirini koymadı. Kurtuluş Savaşı'ndan hiçbir çıkar beklemeyen bir şairdi.

Şair Mehmet Âkif Ersoy, döneminde pek çok ismi etkilemiş bir isimdi. Mithat Cemal Kuntay'ın Üç İstanbul romanıda "Şair Raif" karakterinin kendisi olduğu bilinir.

'BÜYÜK ŞAİR İNANMIŞ ADAM'

1873 yılında İstanbul'da doğan Mehmet Âkif, 27 Aralık 1936 Pazar günü, saat 19.45'te Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nda vefat eder. Döneminde politikadan ve fikir mücadelesinden geri durmayan Âkif, Nâzım Hikmet'in deyişiyle "Büyük Şair, inanmış adam"dır.

AKİF VE NAZIM HİKMET TANIŞMIŞ MIYDI?

Her ne kadar kıyaslanmaya çalışılsa da İstiklal Şairi Mehmet Akif'le Türk Şiirinin en önemli isimlerinden Nâzım Hikmet Kurtuluş Savaşı'na katılmak üzere Ankara'da bulunmuşlardır. Peki Nâzım Hikmet ve Mehmet Âkif tanışmış mıydı? Bu konuda internette yeni bilgiler ortaya çıktı.

'MEDENİYET DEDİĞİN TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVAR'

Edebiyatçı-Yazar Beşir Ayvazoğlu, Mehmet Âkif'in kızı Suat Ersoy'un Nâzım Hikmet'in annesi Ressam Celile Hanım'dan dersler aldığını belirtiyor. Daha ilginç olanı ise Celile Hanım'ın işgal kuvvetleri askerlerine evinin mutfağından tepki gösterdiği sırada "Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar" diye seslenmesidir. Bu olayı Nâzım Hikmet'in en yakın arkadaşı Vâlâ Nureddin "Bu Dünyadan Nâzım Geçti" kitabında anlatır.

VÂLÂ NUREDDİN ANLATIYOR: ÂKİF'TEN NÂZIM HİKMET'E SELAM

Kitabında Nâzım Hikmet'le birlikte geçirdiği Ankara günlerini de anlatan Vâlâ Nureddin Nâzım Hikmet'in Mehmet Âkif'le hiç karşılaşmadığını belirtir. Buna karşın kendisinin Mehmet Akif'le görüştüğünü dile getiren Vâlâ Nureddin, Âkif'in Nâzım'dan sitayişle bahsettiğini ve kendisine selam söylediği aktarır:

"Kuyulu kahvede Mehmet Akif'le görüştüm. Ve Mehmet Akif, Nazım'dan sitayişle bahsetti. Arkadaşıma selam gönderdi. Nazım, Ziya Gökalp'la da Akif'le de karşılaşmış değildir. İdeolojik bakımdan da, estetik bakımdan da Akif'i tutmazdı. Ziya Gökalp'ı da tuttuğunu söyleyemem. Fakat Nazım'ın huyu, hiçbir şairin aleyhinde bulunmamaktı"

Sonraki Haber