İsveç FETÖ imamının iadesini reddetti

İsveç Yargıtayı, FETÖ’nün sözde Afganistan imamı Yılmaz Aytan’ın Türkiye’ye iadesini durdurdu. İsveç basınında yer alan habere göre savcı iade talebine karşı çıktı

Mahkeme kararında da “okul faaliyetlerinde bulunmanın Gülen yapılanmasıyla bağlantıyı ortaya koysa da Türkiye'nin suç iddiası yaptığı eylemin İsveç'te suç olmadığını” belirtti. Savcılık, telefon uygulaması (ByLock) indirmenin ve belli bir bankada hesap açmanın İsveç yasalarında suç sayılmadığını kaydetti.

AFGANİSTAN’DAN İSVEÇ’E

Örgütün sözde Afganistan imamı olan ve FETÖ'ye ait okulların da sorumluluğunu üstlenen Aytan, örgüte yönelik operasyonlardan kaçmak için İsveç'e sığındı. Yılmaz Aytan, 3 yıl önce Afganistan'dan İsveç’e iltica etti. İsveç'te bulunan Aytan’ın oturma ve çalışma izni olduğu kaydedildi.

ADALET BAKANLIĞI İADESİNİ TALEP ETMİŞTİ

FETÖ’nün haberleşme ağı ByLock kullanıcısı da olan Aytan'ın, Burdur Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmayla örgütün üst düzey yöneticileri arasında ve yurt dışı yapılanmada yer aldığı belirlendi. Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı talepname çerçevesinde Adalet Bakanlığı’nın, Yılmaz Aytan'ın "Silahlı terör örgütü yönetme/kurma" suçundan İsveç'ten iadesini istediği ortaya çıktı.

ÇAVUŞOĞLU: UYMAZLARSA NATO’YA ALMAYIZ

Türkiye, Madrid’deki NATO Zirvesinde terör örgütlerine karşı Türkiye ile işbirliği taahhüdü içeren muhtıraya imza atan İsveç’ten teröristlerin iadesine yönelik taleplerinin karşılanmasını bekliyor. Geçen haftalarda Finlandiya ve İsveç’le yürüyen sürece ilişkin sorulara yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, taahhütlerin yerine getirilmemesi durumunda Türkiye’nin iki ülkeyi NATO’ya kabul etmeyeceğini açıklamıştı. "Bu belgeye uymak zorundadırlar. Uymazlarsa bunları NATO'ya almayacağız" diyen Çavuşoğlu şu ifadeleri kullanmıştı: “Bunlara verdiğimiz belgede deliler ışığında PYD, PKK'nın birbiriyle bağlantısı olduğunu biz belgeliyoruz. Aynı şekilde iade edecekleri teröristler, teröre karışmış, teröre destek vermiş, suçu sabit olan kişilerle ilgili de belgeleri, delilleri ortaya sunuyoruz. ABD'nin burada bir ikiyüzlülüğü, çifte standardı var. Fransa'nın da var, bazı ülkelerin de var. Sonuç itibarıyla zaten bunlar da 'Bakın ABD de destek veriyor' diye biraz cesaret bulmaya çalıştılar ama biz şartlarımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Bunu kabul etmek durumunda kaldılar. Burada terörün tüm tezahürleri, tüm uzantıları, paravanları hepsi burada ortadadır. Sonuçta bu belgeye uymak zorundadırlar. Uymadıkları zaman zaten biz bunları NATO'ya almayacağız."

Sonraki Haber