İsveç'ten Kovid-19 için hızlı test yatırımı

İsveç’in azınlık hükümeti ve hükümete dışardan destek veren Liberal Parti ve Merkez Parti’nin anlaşmasıyla 15 dakikada sonuç veren hızlı testlerin yapılabilmesi için sağlık kurumlarına 1,3 milyar lira kaynak aktarıldı.

Sağlık personelinin hızlıca test yapılmasıyla gereksiz karantina sürelerinin ortadan kaldırılacağı ve böylece sağlık kurumlarında personel sıkıntısının engelleneceği belirtildi. Bulaş takibi, PCR ve antikor testlerini de kapsayacak bu yatırımla Covid-19 belirtileri gösteren bir hastanın da bulaş durumu hızlıca öğrenilecek.

İSVEÇ HALKININ yüzde 80’İ YAZA KADAR AŞILANABİLİR

İsveç aşı programını sorumlusu Richard Bergström yaza kadar İsveç halkının yüzde 80’inin aşılanmasının mümkün olduğunu belirtti. Astra Zeneca aşılarıyla ilgili tartışmalara da değinen Bergström, AB’nin Astra Zeneca aşısının 18 yaş üstü bireyler için kullanılmasını onayladığını ancak bu aşının 55 yaşının üzerindekiler için nasıl bir sonuç vereceğinin henüz bilinmediğini ekledi. Örneğin Almanya 55 yaş üzeri için Astra Zeneca’nın kullanılmamasını tavsiye ediyor. Söz konusu yaş grubu için başka aşıların daha iyi sonuç verdiğini ve bu nedenle olanların seçilebileceğini belirten Bergströmeğer elde başka aşı yoksa Astra Zenecaaşısının da kullanılabileceğini söyledi. Astra Zeneca aşısının genç insanlara ve sağlık personeline yapılabileceğini ve İsveç’in farklı aşılardan oluşmak üzere 40 milyon doz aşı için anlaşma yaptığını belirten Bergström’e göre yaz aylarına kadar isteyen her yetişkinin aşılanmış olabilecek.

Sonraki Haber