İşverenin gıda desteği ay sonunu getirmiyor

Artan gıda maliyetleri yüzünden daha fazla şirketin çalışanlarına günlük yemek bedeli desteği vermesi bekleniyor. Destekler işverene vergiden tasarruf sağlıyor. Ancak yemek kartı bakiyeleri ay sonunu getirmiyor

Yeni yıl için gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli KDV hariç 25 TL olarak açıklandı. Edenred Türkiye CEO’su Selçuk Boztepe, artan gıda maliyetleri karşısında çalışanları desteklemek adına daha fazla şirketin bu artışı uygulamasını beklediklerini bildirdi. Yemek kartı sisteminin şirketler için vergi ve tasarruf avantajı sunduğuna da dikkat çeken Boztepe, “Devletin desteklediği öğle yemeği ödeneği ile şirketler; yüzde 15 SGK işçi primi, yüzde 22,5 SGK işveren primi, yüzde 0.75 damga vergisi, yüzde 22 gelir vergisi ve KDV’den muaf oluyorlar. Bu da işverenlere öğle yemeği giderinde yaklaşık yüzde 100’e varan vergi tasarrufu sağlıyor” dedi.

'DÜZENLEME YAPILMALI'

Salgın etkisinde geçen 2020 yılında birçok şirketin evden çalışmaya başladığını ifade eden Selçuk Boztepe yaptığı yazılı açıklamada şunları aktardı: “Salgın ile sağlıklı beslenme ihtiyacı çalışanlar için eskisinden daha da önemli hale geldi. 2020’de müşterilerimizin yaklaşık yüzde 16’sı öğle yemeği ödeneğini hiç artırmazken Türkiye'nin dört bir yanındaki işverenlerin ortalama yemek ödeneği 22.2 TL oldu. Bir çalışanın enerji ihtiyacını karşılayacak sağlıklı bir öğle yemeğinde; çorba, ana yemek ve içeceklerden oluşan dengeli ve besleyici bir menü olması gerekiyor. Ancak çalışanların aylık olarak yenilenen kart bakiyeleri, onların ayın her günü böyle bir menüyü alabilmelerine ne yazık ki yetmiyor ve bakiyeler ortalama olarak ayın 20. gününde bitiyor. İşverenlere çalışanlarına ne kadar yemek ödeneği verebileceği konusunda destek olmak için her sene düzenli olarak yaptığımız araştırmada bu sene, temel bir öğle yemeği ortalama tutarının İstanbul'da 32 TL, Ankara ve İzmir'de 31 TL, Bursa'da 29 TL, Adana ise 28.5 TL civarında olduğunu gördük. Araştırmamız sonucunda ortaya çıkan bu maliyetler ışığında çalışanların besleyici bir öğle yemeği yiyebilmeleri için geçen yıla oranla daha fazla şirketin açıklanan yeni tutar doğrultusunda ödeneklerinde düzenleme yapmasını bekliyoruz.

KART SİSTEMİ DEVREDE

Tasarrufun her zamankinden daha önemli olduğu bu dönemde şirketlerin akılcı çözümlerle hem kaynaklarını verimli kullanabileceklerini hem de çalışanlarının motivasyonlarını artırabileceklerini belirten Boztepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tasarruf, günümüzde pandeminin de etkisiyle eskisinden çok daha önemli hale geldi. Devlet şirketlere yemek kartları ile öğle yemeği harcamalarında tasarruf etme imkanı tanıyor. Ticket Restaurant Yemek Kartı sistemimiz ile şirketler ister bir ister bin çalışanı olsun, öğle yemeğinde yaklaşık yüzde 100’e varan vergi tasarrufu imkanı elde ediyor.

YILA ÇALIŞARAK BAŞLADILAR

Yılın ilk gününde salgın kısıtlamaları nedeniyle halkın büyük kesimi evlerinde dururken emekçiler ise iş başındaydı. Kırşehir'de yılın ilk gününde belediyenin temizlik görevlileri ile fırıncılar mesaiye devam etti. Terme, Ankara, Lise ve Atatürk caddeleri başta olmak üzere meydan ve sokaklarda çalışan temizlik görevlilerinden Erbay Tahtacı, gazetecilere, "Yeni yılın ilk gününde görevimizin başındayız. Vatandaşımız sorun yaşamasın, memleketimiz temiz olsun diye çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yılın ilk gününden son gününe kadar çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Temizlik görevlisi Şenol Çoban da, "Vatandaşlarımız maskelerini yere atıyor, temizlik yaparken zorlanıyoruz. Onları çöp tenekesine atmalarını, duyarlı olmalarını istiyoruz. Kısıtlamada araç ve insanlar olmadığı için işimizi daha rahat, hızlı yapıyor, temizliği bitiriyoruz” ifadelerini kullandı

Sonraki Haber