İsviçre’de esrar yasallaştı

İsviçre’de eczanelerde esrar satışı yapılacak. Yasal esrar satışına yönelik ilk pilot uygulamanın, 15 Eylül itibariyle Basel şehrinde başlayacağı açıklandı. Yürürlüğe girecek olan proje, esrar kullanan tüketicilerin davranışlarını ve üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlıyor

Yasadışı esrar kullanımının artması nedeniyle uzun süredir tepkilerin odağı olan İsviçre, çareyi esrarı yasallaştırmakta buldu. Peki, bu yasal esrar satışı, yasadışı kullanımı azaltacak mı?

"Weed Care" adı verilen proje, 370 kişinin eğlence ve rahatlama amaçlı olarak ülkenin kuzeybatısındaki Basel’de dokuz eczaneden esrar alınmasına olanak sağlayacak.

'AMAÇ TAM BİR YASALLAŞTIRMA DEĞİL, DENETİMLİ TÜKETİM'

Projenin ilk amacının tüketimdeki değişiklikleri araştırmak olduğunu söyleyen, Basel Üniversitesi Bağımlılık Bölümü Başkanı Regine Steinauer, "Uyuşturucu kullanımının daha fazla mı, daha az mı yoksa aynı miktarda mı tüketildiği belirlenecek. Daha sonra eczanelerden alınan esrar, tüketildiğinde kullanıcıların ruhsal durumunda ya da fiziksel sağlığında bir değişim olup olmadığını da araştıracağız" ifadelerini kullandı.

Araştırmaya katılacak olan kişilerin halihazırda esrar kullananlardan seçileceği ve 30 aylık çalışma süresince anket doldurmak zorunda olduğu açıklandı.

Tüketiciler, esrarın gramını 8 ila 12 avro arasında değişen bir fiyattan satın alabilecek. Söz konusu fiyat, karaborsadaki mevcut fiyatlandırmaya göre belirleniyor.

Öte yandan katılımcıların, ne kadar esrar satın alabileceklerine dair aylık sınırlamalara uymaları isteniyor. Basel Tıbbi Direktörü Lukas Engelberger, "Mesele tam bir yasallaştırmaya gitmek değil, denetimli bir ortamda tüketimin mümkün olduğu bir düzenleme. Şu anda test etmek istediğimiz şey bu" ifadelerini kullandı.

‘TAM YASALLAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL’

Esrar maddesinin zararsız olduğuna dair yürütülen yanlış algı günümüzde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Kullanımı yaygınlaşan esrar da diğer bütün maddeler gibi bağımlılık yapıcı ve sağlığa oldukça zararlı bir maddedir.

Esrarın kontrol edilmesinin çok zor olduğunu söyleyen Eczacı Mehtap Kutbay,’’ Bu zararlı maddenin denetimli tüketiminin sağlanması sistematik açıdan mümkündür, fakat tam yasallaşma söz konusu değil’’ ifadelerini kullandı.

‘ARAŞTIRMAYA KONU OLAN VERİLER GERÇEKÇİ OLMAYACAK’

Araştırmaya konu olan esrarın, beynin medial temporal lobunda yer alan hafıza ve yön bulmada önemli rolü olan Hipokampus’a zararı olduğunu söyleyen Kutbay, buna bağlı olarak daha evvel öğrenilmiş davranışlarda bozulmaların meydana gelebileceğinin altını çizdi.

Kutbay, ’’Bunun gibi sayısız yan etkilerinin olması, bireylerin kontrollü kullanım kurallarına riayet etme ya da bunu yaratma iradesinin önüne geçmektedir. Kontrollü tüketim için 1 ayda alması gereken dozu eczaneden temin etmiş olan hasta, göreceği yan etkiler sebebiyle daha fazla alma isteği duyabilir’’ dedi.

Bu durumun araştırmaya dahil olan bireyleri bile yeniden yasal olmadan esrar edinme yollarına sürükleyeceğini söyleyen Kutbay, “Böyle bir durumda kontrollü tüketimin önüne geçildiği için araştırmaya konu olan verilerin de değerleri gerçekçi olmayacaktır’’ dedi.

‘ECZANELERDE CAN VE MAL KAYIPLARI YAŞANACAK’

Uzmanlar, İsviçre’de 15 Temmuz itibariyle esrar satışının eczanelerde başlaması üzerine birçok can ve mal kayıplarının yaşanabileceğini ve "Weed Care" adı pilot projenin beraberinde geri dönüşü zor sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Esrar satışının rahatlıkla yapılabiliyor olması öncelikle eczaneleri ardından toplumu tehdit edeceğine vurgu yapan Eczacı Kutbay, ‘’ Tüketicilerin ve bağımlıların eczane ortamında esrar almaya çalışırken olumsuz bir cevapla karşılaşmaları durumunda eczanelerde birçok can ve mal kayıpları yaşanacaktır’’ dedi.

Ayrıca araştırmaya dahil edilen her eczaneye güvenlik güçlerinin eşlik etmesi gerektiğinin söyleyen Kutbay, uyuşturucunun etkisi altında, kendinden geçmiş kişilerin kontrolü hiçbir şekilde hasar almadan atlatılmayacağını da vurguladı.

Esrar kullanımın ölümle sonuçlanabileceği gibi karar verme mekanizmalarını güçsüzleştirdiği için riskli davranışların kaçınılmaz olduğunu söyleyen, Kutbay ‘’Mental, fiziksel ve sosyal açıdan kaybımız olan genç beyinlerin topluma önderlik etmesi baltalanacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber