İsviçreliler AB üyeliğini istemiyor

İsviçre Federal Teknik Enstitüsü’nün (ETH) 1999 yılından bu yana yayınladığı senelik güvenlik ve dış politika araştırmasının sonuncusu geçen hafta yayınlandı

Araştırma sonuçlarına göre İsviçre’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasını isteyenlerin sayısı 2018’den bu yana ilk kez yeniden yüzde 16’ya ulaşırken üye olmasına karşı çıkanların oranı yüzde 83 olarak kaydedildi. Araştırmaya 1217 kişi katılırken, katılımcıların büyük bir çoğunluğu kendini genel olarak güvende hissettiğini paylaştı. ETH Zürih Askeri Akademisi ve ETH Güvenlik Araştırmaları Merkezi’nin hazırladıkları raporda katılımcılar, İsviçre’nin uluslararası alandaki çalışmalarını kurumsal üyelik olmaksızın yürütmesinden yana görüş bildirdi. Katılımcıların yüzde 97’sinin İsviçre’nin tarafsız kalmasını savunurken NATO’ya üyelik konusunda değişiklik yaşanmadı. İsviçre’nin NATO’ya girmesini savunanların oranı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 26’da kaldı.

SONUÇLAR GÜNCELLENECEK

Kovid-19 salgını sürecinde hazırlandığına dikkat çekilen rapora yönelik anket, 4-20 Ocak tarihleri arasında düzenlendi. Hata payının yüzde 2,9 oranında olduğu bildirilen raporda devlet kurumlarına güvenirliğin yüksek ölçüde olduğu tespit edildi. İsviçre ordusunun milis sistemine göre teşkilatlanmasını katılımcıların yüzde 60’ı savunurken, 2018 yılından bu yana kadınlara yönelik yönlendirme günü düzenlenmesini destekleyenlerin sayısında düşüş yaşandığı bildirildi. Raporda ayrıca anketin Rusya-Ukrayna geriliminden önce yapıldığı hatırlatıldı. Harekattan dolayı katılımcıların görüşlerinde değişikliklerin meydana gelmiş olabileceğinin belirtildiği raporda, 30 Mayıs-17 Haziran tarihleri arasında bin katılımcıyla ikinci bir anket yapıldığı açıklandı. Yeni sonuçların yer aldığı karşılaştırma raporunun 14 Temmuz’da yayınlanması bekleniyor.

Sonraki Haber