Sınır kapılarına normalleşme ayarı

Türkiye, normalleşme karşıtı muhaliflere yeni bir talimat göndererek Suriye’nin kuzeyinde tuttukları geçiş noktalarını hızla devretmelerini istedi

Suriye’nin kuzeyinde Ankara-Şam normalleşmesine yönelik düzenlemelerin devam ettiği öğrenildi. Önce Suriye muhalefeti ile Suriye Hükümeti’nin kontrol ettiği bölgeler arasında geçişi sağlayan Ebu Zeydin Sınır Kapısı açılmış, böylece iki bölge arasında ticaretin canlandırılması hedeflenmişti.

Ancak bu adımı “bölgeyi Şam’a teslim etmenin öncülü” olarak niteleyen Cebhe eş-Şamiye (Şam Cephesi) ve Sukur el-Şimal (Kuzey Şahinleri) adlı muhalefet grupları, hem kapıya hem de Türk kontrol noktalarına saldırmış, Türk tırlarını kurşunlayıp Tük bayraklarını yakmış, ardından da Türkiye kontrolündeki “Suriye Geçici Hükümeti” ile ilişkilerini durdurduklarını açıklamıştı.

Normalleşme süreci ekseninde yaşanan bu gerilim, geçen hafta silahlı çatışmaya dönüştü. Türkiye kontrolündeki muhalif gruplar Sukur el-Şimal’in karargâhına baskın düzenleyerek grubun bazı üyelerini gözaltına aldı. Yaşanan gerilimin ardından sahada yeni bir düzenleme daha yapıldığı öğrenildi.

Yerel kaynaklara göre Türkiye, Şam Cephesi’ne bir talimat göndererek ellerinde tuttukları tüm ticaret kapılarını derhal teslim etmelerini istedi. 22 Ekim Salı günü gönderildiği belirtilen talimatta, Şam Cephesi’nin Bab El Selam Sınır Kapısı’nı hızla Sultan Murat Tugayı’na teslim etmesi gerektiği belirtiliyor. Aksi durumda Sultan Murat’ın yakın zamanda kapıyı kapatacağı bildiriliyor.

Bab el-Selam Sınır Kapısı, Türkiye ile Suriye arasında geçişi sağlayan Öncüpınar Sınır Kapısı’nın Suriye tarafında kalan bölümü. Bu noktayı Şam Cephesi adlı grup kontrol ediyor. Türkiye’den Suriye’ye giden pek çok ürün ile Birleşmiş Milletler yardımları da yine bu kapıdan geçiyor. Muhalif grupların sınır geçişlerinden “vergi” adı altında haraç keserek büyük paralar kazandığı biliniyor.

ŞAM CEPHESİ DE TASFİYE EDİLECEK

Diğer yandan geçen haftalarda Ankara-Şam normalleşmesine karşı çıkan Sukur el-Şimal grubunun tasfiye edilmesi kararının ardından, şimdi de Şam Cephesi için aynı kararın verildiği iddia ediliyor. Grubun militanlarının karara uymayıp çatışmaya girme ihtimaline karşı ise Mare ve Cerablus hattına yoğun askeri sevkiyat yapıldığı bildiriliyor. Söz konusu grubun militanlarının, Türkiye ile gerilim yaşadıktan sonra İdlib’i kontrol eden Heyet Tahrir El-Şam ile ortak hareket etmeye başladığı değerlendiriliyor.

Sonraki Haber