İTALYA-FRANSA GERİLDİ: Göçmenleri kim alacak?

Avrupa’nın bitmeyen meselesi göç ve mülteciler geçen hafta yeniden kıtanın gündemine oturdu. İtalya’nın göçmenleri taşıyan 4 gemiye önce limanlarını açmakta direnmesi, İtalya ile Fransa arasındaki gerilimi artırdı.

Fransa, gemiye "istisnai bir statüyle" Toulon Askeri Limanı’na giriş izni verdi, fakat İtalya'dan göçmen dağıtım programı çerçevesinde alacağı 3 bin 500 göçmenin alımını askıya aldığını açıkladı.

Fransa ve İtalya, Akdeniz’deki 234 düzensiz göçmen için birbirine düştü. Göçmenleri taşıyan SOS Akdeniz'e ait Ocean Viking gemisi İtalyan limanlarına yanaştı ama kabul edilmedi. Yeni Başbakan Giorgia Meloni’nin 22 Ekim'de göreve gelmesiyle İtalya’nın, Akdeniz'de kurtardığı göçmenler için güvenli liman talep eden Avrupa merkezli STK gemilerine karşı “kapalı kapı” politikasına geçtiği değerlendiriliyor.

İtalya’nın kabul etmemesiyle 234 göçmenle açık denizde kalan gemiyi sonunda Fransa kabul etti. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yaptığı açıklamada, İtalya'nın güvenli liman vermemesi nedeniyle haftalardır kurtardığı 234 göçmenle açık denizde seyreden SOS Akdeniz'e ait Ocean Viking gemisine "istisnai bir statüyle" Toulon Askeri Limanı'na yanaşma izni verildiğini ancak İtalya'nın gemiyi kabul etmemesindeki ısrarın "anlaşılmaz bir tercih" olduğunu kaydetti.

FRANSA ELEŞTİRDİ, İTALYA REDDETTİ

Fransa merkezli sivil toplum kuruluşu SOS Mediterranee ve uluslararası sağlık ekiplerince işletilen Ocean Viking’i limanına kabul etti, fakat İtalya’ya da sert bir karşılık verdi. Fransa, İtalya’da yeniden yerleştirme programı çerçevesinde gelecek 3 bin 500 göçmenin alımını durdurduğunu açıkladı. Fransa İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada diğer AB ülkelerini de İtalya ile yaptıkları göçmenleri yeniden yerleştirme programını durdurmaya çağırdı.

İtalya ise göçmenlerin AB çerçevesinde planlanan dağıtımının gerçekleşmediğini iddia ediyor. İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani AB içinde göçmenlerin yeniden dağıtılması programı kapsamında gerekenlerin yapılmadığını, İtalya’dan 8 bin kişinin dağıtılması gerekirken bu sayının 117'de kaldığını söyledi.

‘GÖÇMENLERİ NEDEN BAŞKASI DEĞİL BİZ ALIYORUZ’

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ise, "İtalya’nın bu yıl 90 bin düzensiz göçmeni aldığı yerde, Fransa’nın 234 göçmeni almasına karşılık gösterdiği bu tepki, bu insanlara yönelik sürekli dayanışma çağrısı yapılırken tamamen anlaşılmazdır ama bu durum, diğer milletlerin yasadışı göç konusundaki duruşunun ne kadar sağlam ve kararlı olduğunu da gösteriyor. Bizim anlamadığımız şey, neden başkalarının kabul etmeye istekli olmadığı bir hususu İtalya’nın isteyerek kabul etmesi gerektiğidir” diye konuştu.

Kurtardıkları göçmenleri Fransa'nın verdiği güvenli limana tahliye etmekle rahatladıklarını söyleyen Ocean Viking gemisinin operasyon müdürü Xavier Lauth AB ülkelerini eleştirdi: "Kurtarılmalarından yaklaşık üç hafta sonra, Orta Akdeniz'deki operasyon bölgesinden bu kadar uzakta bir noktada tahliye edilecek olmaları, deniz hukukunu eşi benzeri görülmemiş bir şekilde ihlal eden tüm Avrupa devletlerinin dramatik bir başarısızlığının sonucudur."

DÜNYA GÖÇ ÖRGÜTÜ:

2014’TEN BERİ 29.000’DEN FAZLA İNSAN ÖLDÜ

Dünya Göç Örgütü’nün ‘Kayıp Göçmenler’ adlı yeni raporu 2014’ten bugüne, Avrupa yolunda 29 binden fazla göçmenin hayatını kaybettiğini saptadı. Hayatını kaybedenler içinde 52 farklı ülkeden insan olduğu belirtilen raporda, sadece Akdeniz’de 2021’den bu yana 2 bin 836 göçmenin ölümünün tespit edildiği yazıldı.

2021’in başından beri hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5 bin 684.

Raporda ayrıca batan birçok teknenin akıbetinin bilinmediğini, kayıtlara geçmeyen ölümlerin de olduğu kaydediliyor.

GÜZERGAHLAR

"Avrupa'ya göç rotaları, sayılar ve 2020'den 2021'e artış oranları"


FRONTEX, AB’NİN SINIR BEKÇİSİ


Tam adı Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı olan “Frontex" AB üyesi ülkelerin komşularıyla olan sınırlarının korunmasını ve güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturuldu.
Frontex, AB’ye artan yasa ve kayıt dışı göçleri önlemek için 2004 yılında kuruldu. Merkezi Varşova’da bulunan Frontex, sınır güvenliği konusunda üye ülkeler arasında operasyonel işbirliğini koordine etmekle görevlendirilmiş uzmanlaşmış ve bağımsız bir AB ajansı statüsünde. Frontex, son yıllarda faaliyetleriyle AB’nin göç konusundaki en etkin kurumu görünümünde.


Sonraki Haber