İtalya ve Fransa arasında gerginlik! 'İspanyol Merdivenleri' eski yaraları deşti

Fransa ve italya arasında İspanyol Merdivenleri'nin hangi ülkeye ait olduğu tartışılırken, Napoli ve Pompeii'de bir araya gelecek olan G7 Kültür Bakanları arasında gerginliğin artması bekleniyor.

Bu hafta sonu Napoli ve Pompeii'de bir araya gelecek olan G7 Kültür Bakanları arasında, Roma'nın simgesi İspanyol Merdivenleri'nin Fransa'ya mı yoksa İtalya'ya mı ait olduğu konusunda yaşanan tartışma, iki ülke arasındaki eski meselelerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

FRANSA VE İTALYA ARASINDA GERGİNLİK TIRMANIYOR

İSPANYOL MERDİVENLERİ KİME AİT?

Fransa Sayıştay Başkanı Pierre Moscovici, İtalyan haber ajansı ANSA'ya yaptığı açıklamada, "Fransız Sayıştayı tarafından hazırlanan ve İtalya'daki dini mülklerin yönetimi için Fransızlara ve özellikle de ‘Pieux Établissements'a atıfta bulunan bir raporun anlamının çarpıtılarak yorumlanmasına gerçekten çok şaşırdım," dedi.

EuroNews'in haberine göre Moscovici'nin açıklamaları, Roma'nın simgelerinden biri olan İspanyol Merdivenleri'nin (Scalinata) mülkiyeti ve bakımı konusunda ortaya çıkan ve bu ayın başlarında Fransız Sayıştayı'nın Roma'da Fransa tarafından yönetilen gayrimenkullerle ilgili bir rapor yayınlamasının ardından patlak veren tartışmaları dindirmeye yönelikti. İtalya ve Fransa arasındaki bu mülkiyet anlaşmazlıkları, bu hafta sonu Napoli ve Pompeii'de gerçekleştirilecek olan G7 Kültür Bakanları Toplantısı'nda gerginlik yaratma tehdidi oluşturuyor.

Fransız yargıçlar raporlarında, "bakım ve restorasyon açısından sorumlulukların netleştirilmesi" için İspanyol Merdivenleri'nin "yasal statüsünün teyit edilmesi" gerektiğini ifade etti.

ROMA'NIN EN ÖNEMLİ SİMGELERİNDEN BİRİ

Milyonlarca turist için Roma'nın en önemli simgelerinden biri olan İspanyol Merdivenleri, 1723 ve 1726 yılları arasında İtalyan mimarlar Francesco De Sanctis ve Alessandro Specchi tarafından tasarlandı. Raporda, "Fransız fonlarıyla inşa edildiği ve 19. yüzyılın sonuna kadar Pieux Établissements tarafından yönetildiği" belirtiliyor, ancak Fransız yargıçlara göre bu tarihten sonra merdivenlerin bakımı her zaman İtalyanlara aitti ve ihmale uğramıştı.

Geçen hafta raporla ilgili ilk yorum yapanlardan biri İtalya Turizm Bakanı Daniela Santanchè, sosyal medyada "İtalya olmadan Fransa'nın hali ne olurdu? Bizim zenginliğimiz, eserlerimiz ve estetiğimiz olmadan yapamazlar. Ama şimdi işi çığrından çıkarıyorlar. Trinità dei Monti'deki İspanyol Merdivenlerini bile almak istiyorlar," ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Fabio Rampelli ise, "O zaman biz de Louvre'a uzmanlar göndererek tarih boyunca İtalya'dan alınan varlıkların güncel bir keşfini yaptıracağız." diyerek gerginliğin boyutlarını gözler önüne serdi.

Sonraki Haber