İtalya’da 14 yıllık siyasi kriz Meloni ile bitti

İtalya, 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerin sonuçları ile dünyanın bir numaralı gündemi oldu. Georgia Meloni'nin partisi seçimden zaferle çıktı. AB ve Atlantik karşıtı duruşuyla ön plana çıkan Meloni'nin hükümeti kurmasıyla İtalya'da 14 yıldır süren siyasi kriz sona erdi

ARALIK

SAVUNMA HARCAMALARINDA REKOR

16 Aralık: Türkiye Voleybol Federasyonu ile İtalya Voleybol Federasyonu arasında altyapı, antrenör ve hakem eğitimi konularında iş birliği anlaşması imzalandı.

13 Aralık: Dışişleri Bakanı Tajani, Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye, Çin ve ABD'nin, ateşin durması ve müzakerelerin başlaması için daha fazla baskı yapması gerektiğine inandığını söyledi.
13 Aralık: Başbakan Meloni, AB’nin Ukrayna'ya destek konusunda birlik içinde olması gerektiğini söyledi.
12 Aralık: Akdeniz Havzası'ndaki Türkiye, İspanya, İtalya, Cezayir ve Yunanistan, iklim değişikliğine bağlı kuraklık nedeniyle risk altında olan adalarda suyun doğayla uyumlu yapılarla depolanması, doğru ve verimli kullanılması için birlikte çalışacak.

8 Aralık: AB ülkelerinin savunma harcamaları geçen yıl ilk kez 200 milyar avroyu aştı. En fazla artış İtalya, Finlandiya, Yunanistan ve Slovenya'da görüldü.

6 Aralık: Ischia Adası’nda 26 Kasım'da meydana gelen toprak kaymasında kayıp olduğu bildirilen son kişinin cesedi de bugün bulundu ve böylece felakette ölenlerin sayısı 12’ye çıktı.

6 Aralık: Başbakan Meloni, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından AB ülkeleri olarak Batı Balkanlar'a yönelik büyük sorumlulukları olduğunu belirtti.
5 Aralık: İtalya’da halk NATO’ya karşı yürüdü. Başkent Roma’daki gösterilerde Ukrayna’ya yapılan silah sevkiyatı protesto edildi. Milano’da da NATO bayrakları ateşe verildi. İtalyan bayraklarıyla yürüyen halk, “Savaşa karşı birleştik” ve “Rus düşmanlığına hayır” yazılı pankartlar taşıdı.

3 Aralık: Başbakan Meloni, hükümet olarak Akdeniz'de İtalya'nın rolünü kuvvetlendirme taahhüdüne güçlü şekilde bağlı olduklarını söyledi.

2 Aralık: Hükümet, Ukrayna'ya 2023'te silah, teçhizat ve askeri araç-gereç sağlamaya yönelik yeni bir kararnameyi onayladı.


KASIM

KATOLİK KİLİSESİNDE 89 KİŞİ TACİZE UĞRADI

29 Kasım: Dışişleri Bakanı Tajani, Ukrayna'nın elektrik şebekesini çalışır durumda tutmak için gerekli teknolojik desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

24 Kasım: Başbakan Meloni, AB Komisyonu'nun müdahalede bulunmaması durumunda enerji kriziyle mücadele etmenin zor olacağını söyledi.

22 Kasım: 2023 için hazırlanan 35 milyar avroluk bütçenin 21 milyardan fazlasının enerji krizine ayrıldığı belirtti.

17 Kasım: Katolik Kilisesi'nin İtalya'da en üst düzey kuruluşu olan İtalya Episkoposlar Konferansı (CEI), 2020-2021 döneminde reşit olmayan ve savunmasız 89 kişinin cinsel istismar mağduru olduğunu bildirdi.

15 Kasım: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen İtalya Başbakanı Meloni'nin Türkiye ile ülkesinin NATO bağlamındaki iş birliğinin öneminin altını çizdiği bildirildi.
10 Kasım: Fransa, bölgeye en yakın ülke olan İtalya'nın düzensiz göçmenleri taşıyan STK gemilerine güvenli liman vermemesine tepki göstererek bu ülkeden yeniden yerleştirme programı çerçevesinde gelecek 3 bin 500 göçmenin alımını durdurdu.

9 Kasım: Adriyatik kıyısında 5,7 büyüklüğünde deprem oldu. İtalyan İtfaiyesi, ilk belirlemelere göre, depremde ölü ya da yaralı olmadığını bildirdi.

9 Kasım: İtalya, Akdeniz'de kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmek için Katanya Limanı'nda bekleyen gemiler Humanity-1 ve GeoBarents'teki göçmenlere sağlık durumlarının kötüleşmesi sebebiyle karaya çıkma izni verdi.


EKİM

MELONİ DÖNEMİ BAŞLADI

28 Ekim: Eylül ayında yüzde 8,9 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatlarındaki artış sebebiyle ekim ayında 11,9'a yükseldi.

26 Ekim: Meloni'nin kurduğu 68. hükümet, parlamentonun üst kanadı Senato'dan da güvenoyu aldı.

25 Ekim: Meloni tarafından kurulan 68. hükümet, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinden güvenoyu aldı.

25 Ekim: Başbakan Meloni, ekonomik durumun büyük savaştan bu yana en zor döneminden geçtiğini, önceliklerini, yüksek enerji maliyetleriyle karşı karşıya kalan aile ve işletmeleri destekleyecek tedbirlerin güçlendirilmesine vereceklerini bildirdi.

23 Ekim: Yeni Başbakan Meloni'nin görevi selefi Draghi'den devraldı.
22 Ekim: İtalya'da 68'inci hükümeti kuran Başbakan Meloni ve bakanları, yemin ederek görevlerine başladı.
21 Ekim: İtalya'nın Kardeşleri Partisi lideri Giorgia Meloni, sağ koalisyon hükümetini kurdu.
8 Ekim: En büyük işçi sendikası Genel İş Konfederasyonunca "İtalya, Avrupa, işçileri dinleyin" sloganıyla büyük yürüyüş ve miting düzenlendi.
7 Ekim: Hükümet, kışın enerji tasarrufu için doğal gazla ısınmada tüketimi düzenleyen bir kararname çıkardı.

1 Ekim: İtalyan enerji şirketi ENI, Rus enerji şirketi Gazprom'dan gaz akışının bugün itibarıyla durduğunu bildirdi.


EYLÜL

İTALYA SANDIK BAŞINA GİTTİ

29 Eylül: Yılın son çeyreğinde elektrik ücretlerinin yüzde 59 artacağı açıklandı.

28 Eylül: İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani, ülkesinin doğal gaz stoklama konusunda sonbahar sonu için belirlediği yüzde 90'lık gaz stoku hedefine erken ulaştığını bildirdi.

26 Eylül: Genel seçimleri, GiorgiaMeloni liderliğindeki İtalya'nın Kardeşleri (FdI) ve parçası olduğu sağ ittifak kazandı. Sağ ittifak hem Senato hem de Temsilciler Meclisinde hükümet kuracak salt çoğunluk sayısını yakaladı.
25 Eylül: Parlamentonun yeni üyelerinin belirleneceği genel seçim için İtalya sandık başına gitti.

17 Eylül: İtalya'nın doğusundaki Ancona kenti civarında meydana gelen sellerde ölenlerin sayısı 11'e yükseldi.

16 Eylül: Başbakanı Draghi, 25 Eylül'de yapılacak genel seçimlerden sonra tekrar başbakanlık görevini üstlenmeyeceğini açıkladı.

11 Eylül: Enerji krizinden dolayı yüksek faturalara daha fazla dayanamayan İtalya'daki bazı işletmeler dükkanlarında protestolara başladı.


AĞUSTOS

BATI NİL VİRÜSÜ YÜZDE 53 ARTTI

24 Ağustos: Başbakan Draghi, 2024 sonbaharından itibaren Rusya'dan alınan doğal gaza bağımlı olmaktan tamamen kurtulacaklarını söyledi.

11 Ağustos: Batı Nil Virüsü (BNV) vaka sayısının son bir haftada yüzde 53 oranında artış gösterdiği bildirildi.

9 Ağustos: Savona kenti yakınlarında çıkan ve henüz kontrol altına alınamayan orman yangınında 120 kişinin tahliye edildiği bildirildi.


TEMMUZ

DRAGHİ HÜKÜMETİ YIKILDI

30 Temmuz: Nijeryalı seyyar satıcının, sokak ortasında darp edilerek hayatını kaybetmesi ve çevredekilerin olaya müdahale etmemesi tepkilere yol açtı.

29 Temmuz: Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümetinin çökmesinin ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın parlamentoyu feshetmesiyle seçimler, ülke tarihinde 9. kez zamanından önce yapılacak.

28 Temmuz: Slovenya sınırındaki Savognad'Isonzo yakınlarında, ormanlık alanda dün gece başlayan yangın nedeniyle bazı yerleşim yerleri boşaltıldı.
27 Temmuz: Standard &Poor’s (S&P), İtalya'nın kredi notunu "BBB/A-2" olarak teyit ederken, "pozitif" olan not görünümünü "durağan" olarak revize etti.
26 Temmuz: Gelir İdaresi Ajansı'na yönelik siber saldırı gerçekleştirildiği iddia edildi.
21 Temmuz: Cumhurbaşkanı Mattarella, Başbakan Draghi'nin istifasıyla sonuçlanan hükümet krizinin ardından parlamentoyu feshederek 70 gün içinde erken genel seçimlerin yapılacağını açıkladı.
21 Temmuz: İtalya Başbakanı Mario Draghi, istifasını sundu.

17 Temmuz: Hava trafik kontrolörleri sendikaları ile düşük maliyetli hava yolları çalışanlarının dahil olduğu 4 saatlik grev sebebiyle çok sayıda uçuş iptal edildi.

11 Temmuz: İtalyan enerji firması ENI, Rus enerji şirketi Gazprom'un yeni bir kesintiye giderek bugün için yaklaşık 21 milyon metreküp gaz tedarik edeceğine ilişkin bildirim aldıklarını duyurdu.

9 Temmuz: Alp dağlarının İtalya tarafında kalan Marmolada tepesinde 3 Temmuz’da bir buz kütlesinin çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi.

1 Temmuz: Mayısta yıllık yüzde 6,8 olan enflasyon oranı, haziran ayında yıllık yüzde 8'e ulaştı.


HAZİRAN

ECZACIBAŞI’NIN HELİKOPTERİ DÜŞTÜ

27 Haziran: İlk turda bazı büyük şehirleri kazanan merkez sağ ittifak, ikinci turda aynı performansı gösteremedi ve merkez sol ittifak 7 kentte zaferini ilan etti.

17 Haziran: Enerji firması ENI, Rus enerji şirketi Gazprom'dan talep edilen günlük gaz miktarının sadece yüzde 50'sinin tedarik edileceğini belirtti.

14 Haziran: 2018'deki genel seçimlerde zirvede yer alan 5 Yıldız Hareketi ile sağ ittifak içindeki Lig Partisinin oy kaybı bu seçimde de devam etti.

10 Haziran: İçinde Eczacıbaşı Holding’teçalışan 4 Türk'ün de bulunduğu helikopter kayboldu.

MAYIS

‘AB KRİZLERDE YETERSİZ KALIYOR’

24 Mayıs: Dışişleri Bakanı Di Maio, ülkesinin ve Hırvatistan'ın AB’nin Batı Balkanlar'a genişleme sürecinin yeniden başlaması görüşünü paylaştığını bildirdi.

6 Mayıs: İtalya'da uluslararası kısa film festivali "Tulipanidi Seta Nera (Siyah İpek Laleler)"nın açılışı Türk yönetmen Ali Atay'ın "Ölümlü Dünya" filmiyle yapıldı.

3 Mayıs: Başbakan Draghi, Avrupa Birliği kurumlarının güncel krizler için yetersiz kaldığını, gerekirse kurucu anlaşmaların gözden geçirilebileceği belirterek "pragmatik federalizm", "daha fazla entegrasyon" ve "doğuya doğru genişleme" gibi öneriler sundu.

NİSAN

30 RUS DİPLOMAT SINIR DIŞI EDİLDİ

13 Mayıs: Dışişleri Bakanı Di Maio, Ukrayna’daki savaşta barış için en çok çalışan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

11 Nisan: AB tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar çerçevesinde Rus milyarder Mazepin ile oğlu Formula 1 pilotu Nikita'nın sahibi olduğu 105 milyon avro değerinde villa üzerindeki mal varlığı donduruldu.

5 Nisan: Dışişleri Bakanı DiMaio, ulusal güvenlik gerekçesiyle 30 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldıklarını açıkladı.

MART

5 RUS MİLYARDERİN MAL VARLIKLARINA EL KONDU

29 Mart: Türkiye A Milli Futbol Takımı, hazırlık maçında konuk ettiği İtalya'ya 3-2 mağlup oldu.
24 Mart: Başbakan Draghi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi ile ilgili, "Türkiye, Fransa ve İtalya arasındaki grubu tekrar işler hale getirmeye karar verdik. Yakında 3 ülke görüşeceğiz." ifadesini kullandı.

10 Mart: Enerji firması ENI'nin, Rusya'dan ham petrol ve petrol ürünleri tedarikiyle ilgili yeni sözleşmelerin taahhütlerini askıya aldığı bildirildi.

5 Mart: İtalya, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sebebiyle AB tarafından uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, şu ana kadar toplamda 5 Rus milyarderin İtalya'daki mal varlıklarına el koydu.

5 Mart: İtalya, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sebebiyle AB tarafından uygulanan yaptırımlar çerçevesinde, Rusya'nın en zengin iş adamlarından AlekseyMordaşov'a ait 65 milyon avroluk lüks yata el koydu.


ŞUBAT

ETNA, BU YIL İLK KEZ KÜL VE LAV PÜSKÜRTTÜ

28 Şubat: Hükümet, Ukrayna'ya askeri araç, ekipman ve teçhizat sağlanmasına yönelik bir kararname kabul etti.
16 Şubat: Katolik Kilisesi'ne mensup rahiplerin suiistimalleriyle mücadele eden 9 dernek ve sivil toplum kuruluşu, İtalya’daki kiliselerde yaşanan istismar hadiselerinin aydınlatılmasına yönelik çağrı yapan bir kampanya başlattı.

14 Şubat: Kovid-19 aşısına ve aşının zorunlu hale getirilmesine karşı çıkanlar Roma'da protesto gerçekleştirdi.

12 Şubat: Benzinin litre fiyatı bu hafta içinde 2 avroyu geçerek rekor düzeye ulaştı.

11 Şubat: Belediyeler, yükselen enerji faturaları dolayısıyla tarihi yapıların ışıklarını kapatarak sembolik bir protesto gerçekleştirdi.

11 Şubat: İtalya'nın güneyindeki aktif yanardağlarından Etna, bu yıl ilk kez kül ve lav püskürttü.

8 Şubat: STK temsilcileri, Katolik Kilisesine mensup rahiplerin çocuklara yönelik cinsel istismar (pedofili) iddialarının son dönemde Avrupa'da pek çok ülkede üzerine gidildiği gibi İtalya'da da araştırılması gerektiğini belirtti.

3 Şubat: Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden bu göreve getirilen Sergio Mattarella, yemin ederek görevine başladı.


OCAK:

HAVAİ FİŞEKLER NEDENİYLE 400 EVCİL HAYVAN ÖLDÜ

29 Ocak: Cumhurbaşkanlığı seçiminin 8. tur oylamasında Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, yeniden bu göreve seçildi. Mattarella, 1946'dan bu yana cumhuriyetle yönetilen ülkede, bu göreve yeniden seçilen ikinci isim oldu.

15 Ocak: Kovid-19 aşısı ve tedbirlerine karşı çıkan çok sayıda kişi, Roma ve Milano’da protesto etkinlikleri düzenledi.

14 Ocak: Tedavi gördüğü hastanede 11 Ocak'ta hayatını kaybeden Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Roma'da yapılan devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

3 Ocak: İtalya’da yeni yıl kutlamalarında kullanılan havai fişekler nedeniyle 400'ün üzerinde evcil hayvanın öldüğü bildirildi.

Sonraki Haber