İtalya'da bir Türk kasabası! Hikâyesi tam 324 yıllık...

Alp Dağları'nın arasında, İtalya'da yer alan bir kasaba, kendilerini Türk olarak görüyor. Türk kasabası olarak bilinen bu kasabanın hikâyesi tam 324 yıldır dilden dile anlatılıyor. İşte Türk kasabasının hikâyesi...

Alp Dağları'nın gizli kalmış kıyılarında, İtalya ve Avusturya sınırında bir Türk kasabası yer alıyor. Moena kasabası, 324 yıllık tarihi ve dilden dile anlatılan hikâyesi ile, yüzyıllardır bir Türk kasabası olarak tanınıyor. Öyle ki, pencerelerinde dahi Türk bayrağı asılı olan bu kasaba, Türk festivalleri bile düzenliyor. İşte İtalya'nın Türk kasabasının 324 yıllık hikâyesi...

İTALYA'DA BİR TÜRK KASABASI!

324 YILLIK HİKÂYE

Daily Sabah'ta yer alan Türk kasabası, hikâyeye göre, Hasan adında bir Osmanlı yeniçerisi, Rusça, İtalyanca ve Almanca bilgisi sayesinde Osmanlı ordusunda istihbarat subayı olarak görevlendirilir. Köprülü döneminde yetenekleri keşfedilen Hasan, yeniçeriler arasında öne çıkar ve adından söz ettirir. 

Hasan'ın hayatı ve kariyeri, Sadrazam Kara Mustafa Paşa'nın kendisinden 1683'te İkinci Viyana Kuşatması için yola çıkmadan önce kaybolan 12 Osmanlı ajanı hakkında bilgi toplamasını istemesiyle tamamen değişir. Ancak sadrazam Avusturyalılara saldırıyı geciktirince, Osmanlılar sonunda savaşı kazanma şanslarını kaybederler. Yaşanan pek çok sorunun ardından, hayatından endişe eden Hasan, yeniçeri birliklerinin başındaki kişinin küçük bir yardımıyla kaçmayı başarır ve 200 kilometre yol katederek şu anda Türk kasabası olarak bilinen Moena'ya ulaşır.

NESİLDEN NESİLE AKTARILDI

Yaralı ve yalnız yeniçeriye kasaba halkı yardım eder. Kasaba halkı tarafından "El Turco" olarak adlandırılan Hasan iyileştikten sonra, bir İtalyan kadın ile evlenir. Uzun bir ömürün ardından vefat eden Hasan'ın çocukları ve torunları onun anısını bu küçük İtalyan kasabasında yaşatmaya devam eder. Anlatılan bu efsane, nesilden nesile aktarılır.

Türk kültürünü ve geleneklerini benimsemiş olan Moena halkı, bugün tek kelime Türkçe bilmemelerine rağmen kendilerini Türk olarak görüyor. Kasabada Ağustos'un ilk haftası Türk festivali düzenleniyor. Hatta Türk kültürünü o kadar bütünsel olarak benimsemişler ki, müstakbel gelinleri için başlık parası bile talep ediyorlar. 

Sonraki Haber