İtalya’da siyasi kriz, hükümet çökmek üzere

İtalya’da mevcut hükümetin küçük ortağı olan Italia Viva partisi lideri Matteo Renzi’den yeni koalisyon çağrısı geldi.

Eski Başbakan Matteo Renzi, partisinin kabine toplantısını boykotu sonrası İtalya’da hükümetin çökebileceğini aktardı. Adalet reformu tartışmaları sonrası yapılan boykot ülkedeki siyasi atmosferi doğrudan etkiledi.

AP’nin haberine göre, istifaya hazır olduğunu duyuran Renzi’nin uyarısı, İtalya’daki politik krize işaret ediyor. Yasa değişikliğine karşı çıkan Renzi, Başbakan Giuseppe Conte'yi yeni bir koalisyon oluşturmaya çağırdı.

Renzi’nin liderlik yaptığı merkezde konumlu Italia Viva, Cinque Stelle (Beş Yıldız Hareketi ve merkez-sol Partitio Democratico (PD - Demokratik Parti) ile geçtiğimiz Eylül ayında koalisyon kurmuştu.

‘KÜÇÜK ORTAK’ KRİTİK ÖNEME SAHİP

PD’nin lideri olduğu dönemde başbakanlık da yapan Renzi, Eylül 2019’da partisinden ayrılarak Italia Viva adlı partiyi kurmuş ve koalisyonun küçük ortağı olmuştu.

Kamuoyu yoklamaları Renzi’nin partisinin yalnızca %4’lük bir oy oranına sahip olduğunu gösteriyor. Ancak küçük ortağın desteği hem parlamentoda hem de hükümet çoğunluğunun çok zayıf olduğu üst düzey Senato'da çok önemli bir role sahip.

Sonraki Haber