İtalyanlar sıraya girdi Ruslar açığı kapattı

Türk deri ve konfeksiyon sektörü Antalya'da buluştu. Türkye Deri Konfeksiyoncuları Derneği'nin (TDKD) organize ettiği Leather&Fur Fuarı'na 15 ülkeden 950 yabancı katıldı.

Belek'teki Kaya Palazzo Golf Resort'ta düzenlenen fuarın açılışına İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca da katıldı. TDKD Başkanı Gürkan Gözmen'in davetlisi olarak katıldığımız fuarda Rus ve Ukraynalı müşterilerin yer aldığını gözlemledik. TDKD Başkan Vekili Serdar Yavuz, ihracatta kilogram başı birim değerini 270 dolara çıkardıklarını söyledi. “İtalyanlar fuara yer almak için sıraya girdi." diyen Yavuz, savaştan dolayı fuara gelen Ukraynalı ziyaretçi sayısında yüzde 18 oranında düşüş olduğunu belirtti. Yavuz, “Rusya’dan da savaştan dolayı bazı müşterilerde yüzde 20 bir azalma oldu ama yine Rusya'dan yeni müşterilerle bu açığı kapattık." bilgisini verdi. Edindiğimiz bilgilere göre, Rusya'dan 600 civarında, Ukrayna'dan da 26 müşteri fuara geldi.

ALANI BÜYÜTECEKLER

Dört gün sürecek olan fuarın sektör ihracatına en az 30 milyon dolar katkı sağlaması bekleniyor. Fuarıda 61 üretici firma hazır bulundu. “Bu yıl ilk kez Macaristan'dan ve Sırbistan'dan misafirlerimiz var.” diyen Yavuz, "İtalyanlar, Çinliler, Yunanlılar dahil birçok ülkeden fuara girmek isteyen ülkeler var. Seneye arkaya bir çadır ekleyip dışarıda kimseyi bırakmayacak şekilde Zeytinburnu’ndaki bütün üreticileri kucaklamak istiyoruz.” mesajı verdi. TDKD Başkan Yardımcısı Fatih Dursun da, sektör olarak koordineli bir şekilde çalıştıklarını ve tek hedeflerinin Türkiye'nin toplam ihracatına sürdürülebilir katkı sunmak istediklerini belirtti.

210 MİLYARLIK PAZARDAN 1.7 MİLYAR PAY ALIYORUZ

Fuarın açılışında konuşan İDMİB Başkanı Güven Karaca ise şu, "Sektör olarak halihazırda 163 ülkeye ihracat yapıyoruz. En çok Avrupa Birliği'ne ihracat yapıyoruz. İkinci eski Doğu Bloku ülkeleri, üçüncü sırada Afrika ve diğer ülkeler yer alıyor. Dünyada 210 milyar dolarlık bir pazar var. Biz 1 milyar 730 milyon dolarını yapıyoruz. Hedefimiz bunu genişletmek. ABD 30 milyar dolarlık bir pazar ve biz buraya yüzde 1'in altında ihracat yapıyoruz." Öte yandan Leather&Fur defilesinde bu yıl dünyaca ünlü Rumen sanatçı Alexandra Stan ve Rusya'da büyük üne sahip Anna sahne aldı.

Sonraki Haber