İtfaiyecilik meslek sınıfında sayılmıyor
Önceki gün Gaziantep’te yaşanan kazada hayatını kaybedenler arasında 3 itfaiye çalışanın da olması, akıllara itfaiyecilerin özlük haklarını getirdi. Aydınlık’a konuşan Türkiye İtfaiye Teşkilatı yöneticileri, meslek olarak kabul edilme taleplerini yineledi
Gaziantep’in Nizip ilçesinde meydana gelen kazada hayatını kaybedenler arasında itfaiye çalışanlarının da olması, itfaiyecilerin özlük haklarını gündeme getirdi. İtfaiyecilik meslek olarak kabul edilmediği için çalışanları da özlük haklarına sahip değil. Türkiye İtfaiye Teşkilatı yöneticileri, Aydınlık’a yaptıkları açıklamada, meslek tanımı olmadığı için görev başında hayatlarını kaybettiklerinde şehit sayılmadıklarını bildirdi.
Aydınlık, 9 Ağustos 2021'de itfaiyecilerin 'Destek olun meslek olalım' talebini
gündeme getirmişti.
Deprem, yangın, doğal afet gibi olaylarda can ve mal kayıplarını en aza indirmek için mücadele eden itfaiyeciler, en önemli kamu görevlerinden birini yapıyor. Görevlerini hayati tehlikeye rağmen yürüten itfaiyeciler, diğer taraftan özlük haklarının geliştirilmesi ve meslek tanımlarının da yapılmasını talep ediyor.
Aydınlık’a değerlendirmede bulunan Türkiye İtfaiye Teşkilatı yöneticileri, yurtdışında itfaiyeciliğin en saygın mesleklerden biri olduğunu söylediler. Mesleklerinin şartlarından dolayı bir standardın olması gerektiğini belirten itfaiye çalışanları şunları kaydetti:
“Yangında, selde, depremde aklınıza gelecek her acil durumda biz oradayız aslında. Örneğin insan evinde yemeğini unutuyor biz gelip kapısını açıyoruz. Her türlü olayda, her türlü canlının mağduriyetinde biz varız. Biz 24 saat mesai yapıyoruz, 48 saat de istirahat hakkımız var. Normalde bizim ne resmi tatilimiz vardır, nede özel iznimiz var. Sadece yıllık izin kullanabiliyoruz. Şimdi olaya gidiyorsunuz bütün gün çalışıyorsunuz yangında, kazada gerekirse duman yiyorsunuz ama 48 saatte başınıza bir şey gelirse bu sizden sayılmıyor. Halbuki mesleğin getirdiği şartlar var, meslek hastalığı diye bir şey var. Bunun bir standardı olmalı. Meslek olarak sayılmadığımız için vefat eden kahramanlarımız şehit olarak sayılmıyor. Bu yüzden ailelerine bu şekilde bir yardım sağlanmıyor. Biz şehit olarak sayılmadığımız için yetim kalıyoruz.”
’50 BİNE YAKIN İMZAMIZ VAR’
Meslek olarak kabul görülmek isteyen yöneticiler, birçok kez seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirttiler. “Yarın kıyamet kopacağını bilsek göreve gideriz” diyen itfaiye yöneticileri, “İmza kampanyası başlattık. 50 bine yakın imzamızda var. Meslek sayılmamız adına biz elimizden geleni yapıyoruz. Memur olarak çalıştığımızdan dolayı da grev hakkımız yok, ya da toplu bir eyleme katılma şansımız da yok. Ancak büyüklerimiz vasıtasıyla sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ama günümüz şartlarında siyaset çok farklı işlediğinden dolayı, maalesef itfaiyeciler olarak bu durumdan çok mağduruz. Vatan için şehitler veriyoruz bu tabi çok kutsal ama şehit olduklarında arkalarında ailelerine birtakım haklar kalıyor. Biz de bir ömür veriyoruz. Yarın kıyametin kopacağını bilsek nöbete gideriz. Van depreminde de görev aldım, Antalya yangınında da görev aldım, Muğla’daki yangında da görev aldım. Tek buralar da değil Türkiye’de yardıma koşulacak her yere gidiyoruz ama yine de meslek olarak sayılmıyoruz.” ifadelerini kullandı.
MESLEK SAYILMADIKLARI İÇİN
HER İŞİ YAPTIRIYORLAR
İtfaiyeciler, meslek olarak sayılmadıkları için temizlik işi görevi bile verildiğini söyleyerek şunları ekledi:
“Mesela İstanbul itfaiyesinde işleyiş farklı, Adana’nın Kozan İlçesinde farklı. Oranın Belediye Başkanının imtiyazında olan bir şey. İtfaiye olarak siz hayat kurtarıyorsunuz, her türlü mücadele veriyorsunuz ama geliyor yönetmelik de sana diyor ki; ‘Belediye Başkanının verdiği görevleri yerine getir.’ Küçük beldelerde insanlar belediye başkanını şahsen tanıyor. Bir telefon geliyor ‘ya bizim buraya kasaptan kan döküldü, yolu yıkasınlar.’ Temizlik işçileri gibi kullandırabiliyorlar. Bu sefer meslek sayılmadığı için, belediye başkanına tabii oluyorsun ve yapmak zorunda kalıyorsun. Bir partinin mitingi olacak bize bayrak astırıyorlar. İtfaiye devletin kurumu siyasi bağlantısı olmaması lazım. Meslek olarak sayılsan bunlar olmaz. Siz hiç AFAD çalışanının bir mitingde bayrak astığını gördünüz mü? İtfaiye adı altında Belediyeler kendine ayrılan bütçede devletten yardım alıyor. Bunların kesilmesini istemediği için mi bilemiyorum ama birçok seçenek var. Siz memursunuz belediyeye bağlı olarak çalışıyorsunuz sizin maaşınızın neredeyse yarısını size devlet ödüyor. Diğer yarısını da belediye kendi bütçesinden karşılıyor. Evet biz İçişleri Bakanlığının Genel Hizmetlerine bağlıyız ama Belediyelerin yönetmeliğindeyiz. Belediye de siyasi bir yer olduğu için kendi mesleğin dışında başka şeylerde yaptırabiliyor.”