İthal ikame yatırımı ile dış fazlaya dönecek
Faydasıçok, 'Bu yıl içinde iki yeni yatırımımız için ilk adımı atmanın heyecanını yaşıyoruz. Toplamda yaklaşık 200 milyon avroya karşılık gelecek 2 üretim tesisini, cari açığa sunacağımız olumlu katkı nedeniyle son derece önemsiyoruz.' dedi.
Çelik sektöründe yeni yatırım haber geldi. 55 yıllık Türk firması Hasçelik'in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Adnan Naci Faydasıçok, “Bu yıl içinde iki yeni yatırımımız için ilk adımı atmanın heyecanını yaşıyoruz. Toplamda yaklaşık 200 milyon avroya karşılık gelecek 2 üretim tesisini, cari açığa sunacağımız olumlu katkı nedeniyle son derece önemsiyoruz.” dedi. Geçen gün bir basın toplantısında soruları yanıtlayan Faydasıçok, finansmanını geçen dönemde hazırladıkları yatırımlar sayesinde 2026-2027 yıllarında şirket olarak net ihracatçı konuma erişeceklerini duyurdu.
KOTALAR YURT DIŞINA YÖNELTTİ
Türkiye’nin farklı şehirlerinde 5 üretim tesisine sahip olduklarını belirten Faydasıçok, çelik sektörüne uygulanan kotaların kendilerini yatırımcı yaptığını söyledi ve ekledi: “İngiltere, Almanya ve Meksika’da yeni yatırımlarımız var. Birkaç yıl içinde yurt dışında üretim yapmak için yeni adımlar da atacağız.”
İhracat yaptıkları ülke sayısının 67 olduğunu kaydeden Faydasıçok, şu bilgileri verdi: “TOSB - Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi’nde yaptığımız krom kaplı mil tesisi yatırımımız, Avrupa’nın bu alanda en modern tesisi oldu. Yatırım bedeli 35 milyon avro olan ve ilk etapta 200 kişiye istihdam sağlayan bu tesisimizin açılışını kasım ayında yapmayı planlıyoruz. Bilecik’te ise 2024’ün son çeyreğinde faaliyete geçecek çelikhane yatırımı için başlangıcı yaptık. Bu üretim tesisimiz için yatırım bedeli ise 150 milyon avro olacak. Burada Türkiye’nin en modern vasıflı çeliklerini üreteceğiz ve ihracata odaklanacağız. Her iki yatırımımızı hem vasıflı çelik üretimimizde sağlayacağı artış hem de cari açığın azaltılması konusunda sunacağımız olumlu katkı nedeniyle son derece önemsiyoruz. Türkiye’de ilk kez hurda ön ısıtma teknolojisini kullandığımız tesisimizde, daha az enerji tüketimi sağlayıp, enerji verimliliği arttırarak yeşil çelik üretimine odaklanacağız.”
KORUMA ÖNLEMLERİ ALINABİLİR
Ülkeye giren ithal ürünlere yönelik soruyu yanıtlayan Faydasıçok, “Çin’de tüketim yüzde 20’ye yakın oranda düştü. Kalan ürünü dünyaya arz edince mal bolluğu yaşandı ve talep azalınca da tüm dünyada çelik fiyatları düşüşe geçti. 2024’ün ikinci çeyreğinden sonra fiyatlarda bir toparlanma bekliyoruz. Çin bizim için büyük bir tehdit. Çin’de toplamda 1 milyar 100 milyon tonluk üretim var. Son dönemde azalan talep nedeniyle Çin’deki ürünlerin yurt dışı piyasalara sunulması rekabeti çok daha artırdı. Buna bir de kotalar eklenince bizim de çözüm yolları bulma gerekliliğimiz artıyor. Avrupa’nın koruma tedbirleri, kotalar kullanılarak geçilebilir. Pazarımızı çok ucuza açmamalıyız. Biz de gerekirse koruma önlemleri koymalıyız.” dedi.