İthalata ödenen para çiftçiye verilen destekten beş milyar fazla

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Ak Parti iktidarı döneminde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının 700 bin azaldığını bildirdi. Güngör, hayvan ithalatına ödenen paranın hayvan üreticilerine verilen destekten 5 milyar daha fazla olduğunu söyledi.

Özden Güngör ODA TV’ye yaptığı açıklamada çiftçilerin ve tarım sektörünün durumu ile ilgili önemli bilgiler verdi. Üretmeye çalıştıkça borç batağına giren çiftçilerin üretimden vazgeçtiğini vurgulayan Güngör, “ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2003 yılında 2.8 milyon iken, 2010 yılında 2.3 milyona ve 2017 yılında 2.1 milyona geriledi. Diğer bir deyişle, 2003’den bu yana yaklaşık 700 bin çiftçi son derece yetersiz olan tarım desteğini bile almaktan vazgeçti” dedi. Tarımın istihdama katkısında da olumsuz gelişmeler yaşandığını kaydeden Güngör, “Tarımın istihdama katkısı 2010 yılında yüzde 23.7 iken Ekim 2018’de yüzde 18.4’e geriledi” ifadesini kullandı. Güngör, tarım ve çiftçilerin sorunlarını şöyle anlattı:
“Çiftçinin üretim yapması için, desteklenmesi ve kâr elde ediyor olması lazım. Tarımdaki sorunların temel nedeni uzun vadeli tarım politikalarının yapılmamasıdır. Her gelen bakan farklı bir uygulama yapıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin tarım politikalarına baktığımız zaman, uzun vadeli, üretime dayalı, ithalata değil de ihracata yönelik olduğunu görebiliyoruz. Rusya’nın tarımsal ürün ihracatı 2000 yılından bu yana 16 kat arttı. Ama biz tarım ülkesiyken, ithalat şampiyonu bir ülke olduk. İthalat rakamları ülkemizde hayvancılığın da dışa bağımlı sürdürüldüğünün bir göstergesidir. İthalatının başladığı 2010 yılından 2018 yılına kadar yaklaşık 7.7 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan ithalatı ile yaklaşık 292 bin ton sığır eti ithalatına toplam 8.2 milyar dolar ödendi.
SÜREKLİ DEĞİŞEN TARIM POLİTİKASI
Sığır eti ithalatı 2018 yılında yüzde 195 artış gösterdi. Son yıllarda ithalatın kontrolsüz bir şekilde artması kesim zamanı gelen besilik hayvanların kesilememesine ve yetiştiricilerin zarar etmesine yol açtı. Çözüm olarak bu sefer de hesapsız kitapsız alınan hayvan ve etlerin ihraç edilmesi gündeme geldi. 2018 yılında canlı hayvan ve sığır eti ithalatına yaklaşık 2 milyar dolar ödendi. TÜİK tarafından bu ithalata yapılan ödemenin lira karşılığı yaklaşık 8.8 milyar lira olduğu dile getirildi. Hayvancılık destekleri için 2018’de bütçesinde 4 milyar lira ayrılmasına karşın 3.8 milyar lira ödeme yapıldı. Hayvancılığa verilen toplam desteğin 2.3 kat fazlası ithalata verildi.”

Sonraki Haber