İTÜ işçileri kampüsü eylem alanı yaptı

Tez-Koop-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu İTÜ'de işçiler, Rektörlük adına masaya oturan MİK-SEN'in toplu sözleşme sürecindeki uzlaşmaz tavrını protesto etti. İşveren sendikasının işçilerin kazanılmış haklarında geriye gidiş dayatmasını kabul etmeyeceklerini haykırdı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'nde Tez-Koop-İş Sendikası ile Mahalli İdareler Kamu İşveren Sendikası (MİK-SEN) arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin üzerinden 3 ay geçmesine rağmen sözleşme imzalanmadı. Tez-Koop-İş, MİK-SEN hazırladığı karşı tekifle işçi lehine hükümleri budamak istediğini vurguladı. İşçiler dün Rektörlük önünde yaptıkları açıklamayla haklarını alana kadar üniversite kampüsünü eylem alanına çevireceklerini duyurdu.

Mezuniyet töreninin de olduğu gün, öğrenciler de "İTÜ işçisi yalnız değildir." sloganlarıyla işçilere destek oldu. İTÜ işçiler, bayramdan sonra çok daha büyük bir eyleme hazırlandıklarını kaydetti.

İşçiler adına açıklamayı yapan Tez-Koop-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar, İTÜ'de 30 yıldır toplu iş sözleşmesi imzaladıklarını ancak geçen dönemde olduğu gibi bu sene de işveren sendikası MİK-SEN'in görüşmeleri tıkadığını kaydetti. Duyar, "İşçilerin kazanılmış haklarından geriye gidiş anlamına gelecek bu teklifi dayatarak uzlaşma yolunu kapatan MİK-SEN, toplu pazarlık sürecinin sağlıklı bir biçimde ilerlemesini engellemektedir." dedi.

İşçiler, çocuklarıyla yürüyüşe katıldı. Minikler de pankart taşıdı.

KAZANILMIŞ HAKLARDAN TAVİZ YOK

Duyar, İşveren sendikasının denkleştirme uygulamasını getirerek fazla mesai ödemelerini kaldırmayı, fazla sürelerle çalışma karşılığını yüzde 100'den yüzde 70'e düşürmeyi istemenin yanı sıra, sözleşmeye iş ve iş yeri değişikliği maddesi eklenerek, işçilerin işverene bağlı başka bir iş yerinde geçici veya devamlı olarak görevlendirilmesinin önü açmaya çalıştığını bildirdi.

İTÜ işçilerinin kazanılmış haklarında hiçbir geriye gidişi kabul etmeyeceklerini dile getiren Duyar, "Bu dayatmanın ne İTÜ Rektörlüğüne ne de İTÜ işçisine hiçbir faydası olmadığı açıktır." dedi.

Eylemin ardından işçiler dayanışma halayı çekti.

'SÜRECİ BALTALAMAKTAN VAZGEÇİN'

Artan hayat pahalılığı ve enfalasyona dikkat çeken Duyar, şöyle devam etti:

"Elektrik, doğalgaz, gıda gibi yaşamsal önemdeki temel tüketim maddelerine ve hizmetlere her geçen gün yeni zamların eklendiği, çalışanların giderek daha fazla yoksullaştığı bir dönemde toplu iş sözleşmesi sürecinin uzaması çalışanlar arasında ciddi huzursuzluklara yol açmış, çalışma barışını ortadan kaldırmıştır. İşçilerin mağduriyetleri daha fazla gecikmeden giderilmelidir. Buradan İTÜ Rektörlüğüne sesleniyoruz: Yıllardır gece gündüz büyük bir özveriyle, emeğiyle, alın teriyle çalışan İTÜ işçileri harcadığı emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını eksiksiz almalıdır. Toplu iş sözleşmesi sürecini baltalamaktan vazgeçin."

Açıklama sonunda İTÜ'lü akademisyen, öğrenci ve tüm bileşenlere teşekkür edildi. Öğrencilerin mezuniyeti kutlandı.

Sonraki Haber