İYİ Partili Turhan Çömez'in 'buğday mezarları' yalanı boşa düştü! TMO'dan yanıt gecikmedi...

İYİ Partili Turhan Çömez, TMO'nun buğdayı toprağa gömerek çürüttüğünü belirterek yurt dışından ithal buğday getirildiğini iddia etti. Çömez'in çürümeye terk edildiğini iddia ettiği buğdayların 'açık yığınlarda ürün stoklama yöntemi' olduğu ortaya çıktı. TMO'dan Çömez'e kapsamlı yanıt geldi.

This browser does not support the video element.

İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez, Tarım Bakanlığı'na bağlı Koyunculuk Araştırma Enstitüsü arazisinden yaptığı paylaşımda Toprak Mahsülleri Ofisi'nin (TMO) yerli çiftilerden aldığı buğdayları toprağa gömerek imha ettiğini ileri sürdü. 

Açıklamasında, terk edilen buğdayların ortaya çıkmaması için TMO'nun arazisinde gece yarısı aniden imha edildiğini ifade eden Turhan Çömez, kurumu yerli üreticilerin emeğini çöpe atmakla suçladı. 

TMO'DAN ÇÖMEZ'E KAPSAMLI YANIT

Çömez'in iddialarının ardından TMO'dan açıklama geldi. TMO, açık yığın sahaları üzerinden oluşturulan görüntülerin, TMO'nun kurulduğu günden bu yana uyguladığı açık yığınlarda ürün stoklama yöntemi olduğunu ifade etti. 

Açık yığınlarda ürün stoklama yönteminin yıllardır uygulanan ve mevzuatı ile izahnamesi de bulunan bir uygulama olduğu belirtilen açıklamada TMO'nun söz konusu yöntemi kurulduğu yıldan bu yana başarılı bir şekilde uyguladığı aktarıldı.

'15 GÜNDE BİR RUTİN KONTROL'

Her türlü tedbirin alındığı belirtilen TMO'nun açıklamasında, stoklanan ürünlerde kayıp yaşanmaması içinde 15 günde bir rutin kontrolü yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada Çömez'in video çektiği tarla ile ilgili de ayrıntılar verilerek "13,1 milyon tonla TMO tarihinin en yüksek alımını yaptığımız 2023 yılında kapalı depoların yetersiz olmasından dolayı yurdun birçok bölgesinde olduğu gibi Bandırma’da bulunan Bakanlığımıza bağlı Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (Merinos) arazisindeki bahse konu açık yığın alım sahasına da ürün alınmıştır. 18.07.2023’te başlayan alımlar, 31.08.2023’te 40 ayrı yığında toplam 30.049 ton buğday ve arpa ürünü alınarak tamamlanmıştır. Alımı yapılan ürünlerin tamamı, mevzuatımıza uygun olarak hazırlanan açık yığınlarda stoklanmıştır" denildi.

'ALGI OLUŞTURMA AMAÇLI ASILSIZ İDDİALAR'

TMO'nun açıklamasında, konuyla ilgili kasıtlı bir algı çalışmasının yürütüldüğü belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Hâlihazırda tasfiyesi tamamlanmış olan açık yığın sahasında yüklemeler esnasında etrafa savrulan ve açık yığınların kenarlarında oluşan küçük miktarlardaki kıymet kayıplarını göstererek asılsız iddialarda bulunmanın maksatlı, kasıtlı ve algı oluşturma amaçlı olduğu düşünülmektedir. "Dolayısıyla açık yığın sahaları üzerinden oluşturulan görüntü ve söylemlerle Kurumumuzun aldığı ürünlerin çürütüldüğü şeklinde ortaya atılan mesnetsiz iddialar gerçeklerle bağdaşmamaktadır."

Turhan Çömez'in, asılsız iddialarla algı yaratma çabaları ise ilk değil. Çömez daha önce yaptığı pek çok açıklamalarda da gerçek olmayan bilgiler üzerinden kamuoyunu yanıltma girişiminde bulunmuştu. Aydınlık arşivi açtı. İşte Çömez'in asılsız iddialarından bazıları: 

26 Haziran 2024: Turhan Çömez, haklarında koruma kararı olan ve kuruluştan izinsiz ayrılan iki çocukla bir yayın kurgulamış ve yasa dışı bir yayın yapmıştı. Çömez yayınında yurttan kaçan iki çocuk üzerinden, yurtlarda hakaret, tehdit, tecavüz ve uyuşturucu olaylarının olduğunu iddia etmişti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çömez hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. 

3 Ocak 2023: Çömez, katıldığı televizyon programında bir kız öğrenci yurdunun ismini de vererek 2006 yılında buradaki kızların fuhşa zorlandığını iddia etmişti.  O yıllarda yurdun müdürü olan Prof. Dr. İsmet Galip Yolcuoğlu, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş ve Aydınlık'a konuşmuştu. 

Yolcuoğlu iddialarla ilgili şunları söylemişti: “O yurdun 14 yıl müdürlüğünü yaptım. Burası annesini kaybetmiş, ihmal, istismar mağduru kız çocuklarına kol kanat geren, onları hayata hazırlayan, önemli bir devlet kurumu idi. Bunların hepsi devlet korumasında farklı hikayeleri, aile sorunları olan çocuklar. Bu yurtta mühendis, doktor, avukat genç kızlarımız çıktı, binlerce kız çocuğu yetişti. Genelde de bu çocukların yüzde 100’e yakını devlet memuru oldu. Eskiden bu kız çocuklarımızdan KPSS şartı aranmaz ve direk atamaları yapılırdı. Bu insanların hepsi şu anda aile sahibi. Sayın Çömez, problemli bazı vakalardan hareketle yurttaki binlerce korunma kararlı genç kızımızı damgalayarak, zan altında bırakıyor."

Sonraki Haber