Akşener'de HDP sessizliği

HDP'nin aday çıkarmayarak Altılı Masa'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu işaret eden açıklamasına İYİ Parti'den cılız bir ses yükseldi. Öncesinde Akşener'le görüşen ve sonra kişisel bir basın toplantısı yapan Yavuz Ağıralioğlu'nun tepkisi, 'kitleyi sakinleştirme' hamlesi olarak değerlendirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde HDP ile örtülü ittifakı kabul eden İYİ Parti, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de benzer bir çizgi izliyor. Resmiyette ittifaka katılmasa da ortak cumhurbaşkanı adayını destekleyen HDP'yle pazarlığa karşı sadece ufak çıkışlar geliyor. Ancak bunların milliyetçi seçmeni tutma amaçlı olduğu, esasta itiraz edilmediği belirtiliyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ABD dayatmasıyla Altılı Masa'ya geri oturtulması ve seçim takviminin belirlenmesinin ardından yaşanan gelişmeler şöyle oldu:

Altılı Masa'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasi partileri ziyaret edeceğini duyurdu.

GÖRÜŞMEYE YEŞİL IŞIK AKŞENER'DEN

  • Akşener katıldığı TV100 yayınında Kılıçdaroğlu'nun HDP ziyaretine yeşil ışık yaktı: “Kılıçdaroğlu sadece HDP’yi değil bütün siyasi partileri dolaşıyor. Onun için o görüşmelerde cumhurbaşkanı adayı olarak elbette bir sakınca yok. Kürt'ü de Türk'ü de hangi etnik aidiyetten kim varsa hepsi bu ülkenin 1. sınıf vatandaşıdır. Bu ülkenin insanlarının en büyük özelliği nüfus cüzdanıdır. Bu ülkenin Anayasa’sı kurumlarla, yapılarla değil bireylerle el sıkışır.”
    (Akşener'in Kasım 2022'de AK Parti grubunun HDP ziyareti için “Açılımcılar kumpanyası yeniden seyircisiyle buluşuyor! Kumpanya afişi ve basın bülteni, şöyle olmalı: 'Cumhuriyete karşı, el ele, omuz omuza'” dediğini hatırlatalım.)
Yavuz Ağıralioğlu

GÖRÜŞMEDEN SONRA DESTEK GELDİ

  • Kılıçdaroğlu 20 Mart'ta HDP'yi ziyaret etti. Görüşme sonrası Kılıçdaroğlu, HDP'nin eş başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile birlikte kameralar karşısına geçti, açılım mesajı verdi: “Kürt sorununun çözüm adresi TBMM'dir.”
  • HDP'nin içinde olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı 22 Mart'ta açıklama yaptı: “Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmayacağımızı kamuoyuna deklare ederiz.”
  • HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 23 Mart'ta da basın mensuplarının HDP’nin destekleyeceği cumhurbaşkanı adayı ve Kılıçdaroğlu ismi ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Tutumumuzu gözden geçirdiğimizi dün ifade ettik ve deklare ettik. Evet, bir isim açıklamadık. Biz Türkiye’de özgürlüklerin, adaletin ve hukukun kazanmasını istiyoruz. Dolayısıyla bu anlamda cumhurbaşkanı adayları içerisinde buna en uygun olan ismi destekleyeceğimizi de önümüzdeki günlerde de muhtemelen isim bazında da ifade ederek kararımızı daha net bir şekilde de kamuoyuyla paylaşacağız. Şu an en demokrat aday hangisiyse bence insanlarımız, halkımız onu biliyor.”
  • İYİ Parti'li Yavuz Ağıralioğlu, Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek “Kurucusu olduğumuz masada bize pusu kurulmasından rahatsızız.” dedi. HDP'nin Kılıçdaroğlu lehine aday çıkarmayacağını beyan ettiğini belirten Ağıralioğlu, “HDP'nin dahil olduğu bir denklemde, terörün gölgesinin düştüğü yerde olmayız. Biz terörü, memleketin en şerefli makamlarının seçileceği iklimlerin içerisinde bir pazarlık vesilesi yapmayız.” ifadelerini kullandı.

AKŞENER: ELEŞTİRİLERİNE KATILMIYORUM

Ağıralioğlu'nun çıkışının ardından İsmail Saymaz konuyla ilgili iddialar paylaştı. Ağıralioğlu'nun açıklamadan önce Akşener'le görüştüğünü yazdı: “Ağıralioğlu’nın itirazlarının yayılması üzerine Akşener, geçen pazartesi günü kendisini görüşmeye çağırdı. Görüşmede Akşener, 'Eleştirilerine katılmıyorum. Adayımız Kılıçdaroğlu’dur. Kazanması için elimizden ne geliyorsa yapacağız.' dedi. İddiaya göre Ağıralioğlu, genel başkan yardımcılığı talep etti. Ancak Akşener, olumlu bir yanıt vermedi.”

'TABAN KIRGIN, KIZGIN'

Ağıralioğlu daha sonraki açıklamalarında da basın toplantısı hakkında Akşener'le görüşmediğini söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP'ye yönelik sert sözlerine rağmen, istifa etmeyen Ağıralioğlu önceki gün de sosyal medyada “TBMM'de düzenlediğim basın toplantısı ile itirazlarımı ve şerhlerimi de ilkeli siyaset ve şahsiyetimize borcumuzun bir gereği olarak milletim ile paylaştım. Malum ve haklı itirazlarım sebebiyle de partimize 28. dönem milletvekili adaylık müracaatında bulunmadım. Parti teşkilâtlarımızın hissiyatı ise bilinsin, duyulsun istiyorum. Gelen telefonlardan anlıyorum ki kızgın, kırgın, üzgün, hırpalanmış ve kahırlı bir şekilde oy verilecek. Ben kendi adıma bu vebale ortak olmayacağım.” açıklaması yaptı.

Bu süreçte İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sessizliğini korudu. HDP'nin İstanbul seçimlerine benzer şekilde ittifaka dışarıdan desteğine itiraz gelmedi. Kılıçdaroğlu- HDP görüşmesinin ardından gündeme gelen “HDP'ye seçim desteği karşılığı ne verildi” sorusu yanıtsız kaldı.

'AJAN' DEDİ

HDP'li terör hükümlüsü Selahattin Demirtaş, Ağıralioğlu'nun açıklamasından sonra “AKP'nin muhalefet partilerine sızdırdığı ajan provokatörler de bu seçimle ifşa olacaklar” paylaşımı yaptı. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da CHP'ye yakın Halk TV'ye katıldı, “Ben de ona bir araba laf söyleyebilirim. Kullanmak istemediğim sıfatları kullanabilirim. Ama dilimizi ısırıyoruz. Niye? Çünkü onun seçmenleri de değişim talebi içindeler.” dedi.

Sonraki Haber