İzlemeyen kalmasın! Yeşilçam'dan bugüne en iyi 10 film

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği anketle tüm zamanların en iyi 100 Türk filmi belirlendi. İşte ilk 10'a giren filmler:

Bir asrı aşan Türk Sineması'nda en iyi filmlerin hangisi olduğu her zaman merak ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan anketle en iyi 100 film belirlendi.

Türk sinemasının 100. yılı dolayısıyla yapılan oylamada 100'den fazla üniversite ve sivil toplum kuruluşunca belirlenen 300 film, internet sitesi üzerinden halk oylamasına sunuldu. Anket kapsamında 360 binden fazla oy kullanıldı. İşte ilk 10'a giren filmler:

1)Susuz Yaz (1963)

Necati Cumalı'nın aynı adlı romanından uyarlanan Metin Erksan imzalı film 1963 yılında gösterime girdi. Film, Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü kazandı.

2)Hababam Sınıfı (1975)

Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı adlı romanından uyarlanan ancak, Ilgaz'ın romanla ilgisi olmadığını belirttiği Hababam sınıfı listenin ikinci sırasında yer alıyor. Münir Özkul'un can verdiği Mahmut Hoca ve Kemal Sunal'ın canlandırdığı İnek Şaban, Adile Naşit'in oynadığı Hafize Ana karakterleriyle hatırlanan Hababam Sınıfı bugün dahi izlenmeye devam ediyor.

3)Babam ve Oğlum (2005)

Çağan Irmak imzalı, Fikret Kuşkan ve Çetin Tekindor'un başrolde yer aldığı, "ona bir ev ver baba", "açaydım kollarımı gitme diyeydim" replikleriyle hatırlanan Babam ve Oğlum ise 3.sırada yer alıyor.

4)Eşkıya (1996)

Başrollerini Şener Şen ve Uğur Yücel'in paylaştığı bir Yavuz Turgul filmi olan Eşkıya 1996-1997 sezonunda 2 milyon 571 bin 474 kişi tarafından izlendi. Şener Şen filmle ilgili şu yorumu yapmıştı:

"Bu filmde insanımızı, kendi öz kişiliğimizi beyazperdeye aktarmaya çalıştık. Bizi anlatarak evrenselliğe ulaşım yolunu bulacağımızı sanıyoruz"

5)Canım Kardeşim (1973)

Halit Akçatepe, Metin Akpınar, Tarık Akan, Adile Naşit, İhsan Yüce, Kahraman Kıral gibi isimlerin yer aldığı Yeşilçam'ın en kült filmlerinden birisi olan Canım Kardeşim'in yönetmen koltuğunda Ertem Eğilmez otururken, filmin müziklerini de Cahit Oben yapmıştı.

6)Selvi Boylum Al Yazmalım (1977)

Kadir İnanır ve Türkan Şoray'ın başrolde yer aldığı, Cengiz Aytmatov'un romanından uyarlanarak yapılan Selvi Boylum Al Yazmalım, "Sevgi neydi? Sevgi emekti" repliğiyle hatırlanmaya devam ediyor. Filmin müziklerini yapan Cahit Berkay özel olarak getirttiği üç telli çalgısını ilk kez bu filmin müziklerini yaparken denemişti. Filmde İlyas ve Asya'nın çocuğu Samet'i oynayan ismin Elif İnci olduğu yıllar sonra ortaya çıktı.

7)Züğürt Ağa (1985)

Senaryosu Yavuz Turgul'a ait olan ve Şener Şen'le anılan Züğürt Ağa filmi feodal düzeni ve 1960'larda başlayan köyden kente yaşanan göçü gözler önüne sermişti.

8)Yol (1981)

Senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönettiği Altın Palmiye ödüllü Yol filminin başrolünde Tarık Akan yer alıyor. Film 12 Eylül 1980 askeri darbesi döneminde yasaklanmış 17 yıllık çabayla bu yasak kaldırılmıştı.

Yılmaz Güney "Bayram" adlı, 10 mahkûmun izne ayrılmasını konu alan epik senaryosunu hapishanede olduğu için gerçekleştiremez. Güney Film, bu pahalı yapımın finansmanını sağlayamaz. Cactus Film parayı verir senaryo sadeleştirilir ve filmin yönetmenliği önce Erden Kıral'a verilir, onunla fikir birliğine varılamayınca, hapishaneden yeni çıkan Şerif Gören çekimleri devralır. Negatifler, yurt dışına gönderilir. Sonra Yılmaz Güney de kaçar ve kurguyu Fransa'da tamamlayıp Cannes Film Festivali'ne filmi yetiştirir ve film Altın Palmiye kazanır.

9)Vizontele (2000)

Vizontele dendiğinde akıllara "Zeki Müren de bizi görecek mi?" repliği gelir. 2000 yılında vizyona giren Bir Yılmaz Erdoğan filmi olan Vizontele'de Cem Yılmaz, Demet Akbağ, Cezmi Baskın, Altan Erkekli gibi isimler yer aldı.

10)Bir Zamanlar Anadolu’da (2011)

Cannes Büyük Ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylan imzalı Bir zamanlar Anadolu filmi listenin 10.sırasında yer alıyor. Ercan Kesal'ın canlandırdığı Muhtar sahnesiyle akıllarda kalan filmde İç Anadolu'daki yaşama eleştirel bir bakış açısı sunuluyor.

Sonraki Haber