41 yıllık Şirinyer Pazarı açılamadı

Buca’nın ünlü Şirinyer Pazarı, geçen pazar günü boş kaldı. Bin tona yakın meyve sebze kapıdan döndü. Nedeni yeni belediye başkanının gösterdiği yeni yerdeki anlaşmazlık!

Geçen hafta, Buca’da metro inşaatı nedeniyle yerinin değiştirilmesi öngörülen Şirinyer pazar yerinin yeni alandaki tezgahlar için kura çekimi yapıldı. Toplantıda arbede çıktı, kuralar iptal oldu. İddialar muhtelifti... Pazarcılar, bir yandan yeni yerin yetersiz alt yapı olanaklarını protesto ediyor, bir yandan da 870 olan tezgah sayısının nasıl ve hangi arada 1070’e çıktığını sorguluyorlardı. Bağrış çığrış, itiş kakış derken sonuç alınamadı.

Herkes pazarın geleneksel açılış günü olan pazar gününe gözünü dikti. Önceki gün bir grup esnaf sabahın 4.30’unda mallarını sergilemek ve yerleşmek üzere geldi ki, kapı duvar! Pazar yerine hurda vs. metro inşaatından ne var ne yok saçılmış, beton bariyerler dökülmüştü! Meyve sebze yüklü kamyonlar kapıda kaldı, pazarcı da Bucalı da mağdur oldu. Olan biteni İzmir Pazarcılar Derneği Başkanı Faysal Acar’a sorduk.

Faysal Acar ve Pazar esnafı Belediye Meclis
toplantısından çıkacak sonucu bekliyor.

YENİ PAZAR YERİ MEVZUATA AYKIRI

Pazarcıların derdi bir değil, bin! Yeni yer olarak gösterilen alanda tezgah alanları kültülmüş, bu bir. “İkincisi, elektrik yok, su yok, şemsiyeler için direk yok!” diyor Faysal Acar. Yüzde 60 esnafın elektrikle çalışan dolaplara ihtiyacı varken, peyniri, yağı, tavuğu, balığı koruyacak elektrikli soğutucu olanağından mahrummuş.

Bir diğer sorun tezgah alanları. Mevzuata göre en az 2,5x2,5 metrelik alan tahsis edilmesi gerekirken, yeni pazar yerinde tezgah başına 2x2,20 metrelik alan düşüyormuş. Bunun nedenini, el altından artırılan tezgah sayısıyla açıklıyor Dernek Başkanı. Diyor ki, “Seçimden önce sayımız 870 idi. Birkaç ay kala 900’ü geçti. Son kura çekimi gününde bir baktık bini geçmiş!” Ne ara, nasıl bu sayı arttı, bilinmiyor. Çünkü yeni pazar yeri için kayıt veriliken ‘işgaliye borcu yoktur’ diye bir temiz kağıdı sunmak zorunluymuş. O nedenle esnaftan 20 milyon lira civarında para toplanmış, borçlar kapatılmış. Ancak seçimlerden önce son dakikada dahil edilen yenilerden böyle bir uygulama yapılmadığı için farkı saymak basitmiş. Faysal Acar, bu eklemelerden şüphe duyduklarını dile getiriyor, hatta isyan ediyor!

BİTMEYEN KAPALI PAZAR YERİ SÖZÜ

Bir başka talep kapalı pazar yeri! Yıllardan beri yağmur yaşta ürün satmaya çalışan pazarcılar, çilenin bitmesi için belediyenin kapısında. Faysal Acar, “Şimdiki Belediye Başkanı seçim çalışmasında ilk 3 vaadinden biri olarak ‘kapalı pazar yeri’ sözü verdi. Basına da halka da bu şartı duyurdu. Ama başkan seçildi, nerede kapalı pazar yeri?” diyor. Daha seçimlerden kısa süre önce fırtınalı bir havada, şemsiyelerden biri uçup bebek arabasıyla pazar yerinde alışveriş yapan bir kadının başına düşmüş.

Zabıtalar disiplin cezası yazılarak konu kapanmış. “Oysa parklar, pazar yerinden sorumlu ve tek yetkili belediye.” diye hatırlatıyor Acar.

Yeni yerle karşılaştırınca, önemli bir aksaklık da yolların darlığı imiş! “Araç giriş çıkışına uygun değil, çok dar.” diyor Faysal Başkan. “Öyle ki, sabahın 4’ünde 300-350 kamyon giriş yapmak istese, öğlene kadar ancak tezgah açılır.” diye açıklıyor. Çünkü birbirlerini beklemek ve sırayla giriş çıkış yapmak zorundaymış araçları.

SABRI TAŞIRAN SON DAMLA

Bütün bu sorunları dile getirmek, çözmek için belediye başkanının kapısını, kaymakamın kapısını aşındırmışlar. Perşembe günkü kura çekiminden bir gün önce, yüz yüze görüşmüşler şimdiki Belediye Başkanı Görkem Duman ile. Kimi zaman gerilim yaşanınca, Belediye Başkanı kapıda bekleyen esnafa hitap etmekten çekinince, pazarcılar adına konuşan Acar, “Esnafımız eşkıya değil, siz söyleyin ne yapacağınızı.” demiş. Görkem Başkan da, esnafa söz vermiş, “Hak sahibi olmayanlara yer vermeyeceğim.” diye seslenmiş. Heyhat! Makamdan çıkmışlar, aradan 3-5 dakika geçmiş ki, telefonlara şu mesaj gelmiş:

“Yarın 1070 kişiye kura çekilecek.”

Faysal Acar’a göre, o günkü anlaşmazlığın temelinde bu güvensizlik var. “Kurayı zorla çektirmek istedi, esnaftan da hiç kimse kura çekmek istemedi.” diyor. Kura gününün 8’inci saatinde kuralar iptal edilmiş. Giderken de esnafa “Siz oraya tıpış tıpış gideceksiniz.” diye gözdağı verilmiş.

‘İSTESEK DE GİREMEYİZ’

Nitekim, pazar günü tezgah açmak için pazar yerine giden esnaf, işte o beton bariyerler, hurdalarla karşılaşmış. Öyle ki, hadi razı gelip yeni yere gitseler, orası da kapatılmış! Tam bir göze göz intikam ya da öfke haliyle 41 yıllık pazar açılamamış. 13 bin 500 metrekarelik alan atıl durumda. 16 bin metrekare civarındaki yeni alana giriş tıkalı. Şu an pazarı yok Buca’nın!

Sonraki Haber