İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden kadına şiddete karşı temel savunma eğitimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadına şiddete karşı harekete geçti. Belediye bünyesinde kadınlar için Temel Savunma Atölyesi düzenlenmeye başladı. Eğitmen eşliğinde savunma tekniklerinin öğretileceği atölyeye, kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye her gün yeni bir kadına şiddet vakası ile sarsılıyor. Kendini olası bir kötü duruma karşı savunmak isteyen kadınların ise dövüş sanatlarına ilgisi her geçen gün artıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kadınların bu yöndeki taleplerini karşılıksız bırakmadı. Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü’nün Karşıyaka Örnekköy'deki yerleşkesinde Temel Savunma Atölyesi başlatıldı.

KADINLARA HEM TEORİK HEM DE UYGULAMALI EĞİTİM VERİLİYOR

Atölyeye katılan kadınlara hem teorik hem de uygulamalı eğitimi Krav Maga eğitmeni Çiğdem Ergüz veriyor. Belediye bünyesinde organize edilen Temel Savunma Atölyesi hakkında bilgi veren Ergüz, “Asıl önceliğim, kadınlara dokunulmazlığı öğretmek. Kadınlar hep ‘Biz nasıl dövüşeceğiz? Bizim gücümüz yok’ diye geliyor ama bizim prensibimiz minimum güç, maksimum etki" dedi.

"Atölyemizde bilekten yakalama, omuz ve kollardan yakalayıp silkeleme, cinsel saldırı gibi durumlara karşı olası senaryolar üzerinden eğitim veriyoruz" diyerek kadınlara öğrettikleri savunma sanatın ayrıntılarını anlatan Ergüz, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız bu çalışmanın sonunda kadınların çevresel ve zihinsel farkındalığı gelişecek, fiziksel gelişimleri fark edilecek. Umarım olumsuz bir durumla karşılaşmazlar ancak karşılaşırlarsa bu eğitimlerin etkisini görecekler” ifadelerini kullandı.

'KADINLARIN HAYATINA DOKUNMAK İSTEDİM'

7 yıl önce temel savunma yöntemlerinin ihtiyacını hissederek bu dövüş sanatını öğrenmeye başladığını belirten Ergüz, “Gece geç saatlere kadar çalışıyordum ve sokaklar bana güvenli gelmiyordu. Kendimi savunma ihtiyacı doğdu ve öğrenebildiğimi gördükten sonra başka kadınların da hayatına dokunmak istedim. Son zamanlarda duyduğumuz haberler, bizi her dakika daha fazla ürkütür hale geldi. Bu yüzden olası bir durumla karşılaştığımızda en az zarar ile o durumdan kurtulmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

'KURSTAN SONRA KENDİME GÜVENİM GELDİ'

Atölyede savunma sporunu öğrenmeye başlayan Berra Duman Eraslan, ülkemizde yaşanan olaylara karşı kendini korumak istediğini belirterek “Kadına şiddet olayları nedeniyle çok üzülüyorum. Herkesin bu tip kurslara katılma imkânı olamayabiliyor. Bu yüzden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Bütün kadınların böyle bir kursa katılmasını isterim. Dersin ilk günü üç hareket öğrendim kendime güvenim geldi. Bu üç hareketle bile kendimi koruyabileceğime inanıyorum” yorumunda bulundu.

'KADINLAR KENDİNİ HER ANLAMDA GÜÇLENDİRMELİ'

Zuhal Güden isimli kursiyer ise “Bu eğitimlerle herhangi bir şeyle karşılaştığınızda donup kalmayacaksınız. Birinin olumsuz bir duruma maruz kaldığını gördüğünüzde müdahale etmek isteyeceksiniz çünkü kendinize güveneceksiniz. Ben daha önce bu tür bir durumla karşılaşmadım ama İstanbul’da geç saatlere kadar çalıştığım dönemde eve dönerken bir kadına şiddet olayına denk gelmiştim. Sadece sokağın başından erkeklere bağırmakla ve polisi arayacağımı söylemekle yetinebildim. Onlara yaklaşamadım, çünkü korktum. Bu çok üzücüydü. Bu eğitimler bu yüzden önemli. Kadınlar kendini her anlamda güçlendirmeli” ifadelerini kullandı.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE KADINLARDAN TEŞEKKÜR

Atölye çalışmalarının çok iyi geçtiğini söyleyen Gülbahar Biter de “Böyle bir imkân tanıdığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Madde bağımlılığının da artmasıyla korkunç bir ortam var. Akşam sokağa çıkmaya korkuyoruz. Kendini savunmayı bütün kadınların öğrenmesi gerekiyor. Burada çok güzel şeyler öğreneceğimize inanıyorum” sözlerine yer verdi.

Şiddet olaylarına karşı kadınların kendini savunmasına destek olmak için hayata geçirilen atölye, 2 ay boyunca salı ve perşembe günleri 11.30-13.00 arasında düzenlenecek.

Sonraki Haber