İzmir'de dehşet! 5 köpek ve 6 kediyi zehirleyerek katlettiler

İzmir'de 5 köpek ve 6 kedi zehirlenerek öldürülürken 2 köpek tedaviye alındı. Bölgede zehirlenen başka hayvan olup olmadığını incelemek üzere bölgeye ekipler gönderildi.

İzmir'in Seferihisar ilçesinde dün akşam saatlerde vatandaşlar kan donduran bir olaya tanık oldu. Acı çeken ve ölen hayvanları gören vatandaşlar yetkililere durumu bildirdi.

Seferihisar İlçe Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekipleri, Seferihisar İlçe Tarım Müdürlüğü, Seferihisar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi barınak ekipleri vahşetin yaşandığı bölgeye gelerek inceleme başlattı.

5 KÖPEK VE 6 KEDİ KATLEDİLDİ

Ekipler, 5 köpek ve 6 kedinin zehirlenerek öldürüldüğünü tespit ederken, acı içinde kıvranan 2 köpek ise tedaviye aldı.

BÖLGEDE ARAMA YAPILIYOR

ANDA Arama Kurtarma ile Hayvan Arama Kurtarma Derneği ekipleri de bölgeye geldi. Saat 23.30 itibarıyla alan taramasına başlayan ekipler, bölgede zehirlenen başka hayvan olup olmadığını araştırıyor.

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Seferihisar Belediyesi'nden yapılan açıklamada zehirlenmelerin tüm yönleriyle araştırıldığı ve sorumluların tespit edilmesi için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

SAHİPSİZ KÖPEK YASASI MADDELERİ NELER?

Hayvan bakımevlerine alınan köpekler rehabilite edilenler sahiplendirilinceye kadar barınaklarda kalacak. Bunun için belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakım evleri kurmakla ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmekle yükümlü olacak.

Uygulamayı gerçekleştirmeyen yetkililere 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Teklifle evcil hayvanlarını terk edenlere ve sahipsiz hayvan popülasyonunu artıranlara da ceza kesilecek.

Sahiplendiği köpeği sokağa bırakanlar, hayvan başına 60 bin lira ceza ödeyecek, köpekleri şehir dışındaki boş arazilere bırakan belediye ya da derneklere de hayvan başına 50 bin lira ceza uygulanacak.

Teklifle, evcil hayvanlara yönelik dijital kimliklendirme süresi de uzatılıyor. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.

Görüşmeler sırasında verilen önerge ile teklif metninden "ötenazi" kelimesi çıkarıldı. Bunun yerine “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9'uncu Maddesi’nin 3'üncü Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” ifadesi metne eklendi.

Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekimin gözetiminde gerçekleştirilecek. Teklifle ayrıca "yakala-kısırlaştır-sal" metodu "Yakala-Kısırlaştır-Tut/Sahiplendir" olarak değiştiriliyor.

Düzenlemeye göre başıboş sokak köpekleri kısırlaştırılacak, aşıları yapılacak, sahiplendirilinceye kadar bakımları barınaklarda sağlanacak.

Sonraki Haber