İzmir’de Işıkçılar Cemaati manşetine matbaada müdahale!

İzmir'in yerel gazetesi Yenigün, FETÖ'vari bir örgütlenme ile öğrenci yurdu açan Işıkçılar Cemaati'ni manşetine taşıma kararı aldı. Ancak, gazeteye matbaada müdahale edilidi ve Yenigün manşet değiştirmek zorunda kaldı. Yenigün'e müdahale eden matbaanın ise Işıkçılar mensubu olduğu ortaya çıktı.

30 Eylül'de üniversitelerin açılması ile birlikte, öğrencilerin barınma sorunu yeniden gündem oldu. Devlet yurtlarının yeterli kontenjana sahip olmaması, "tarikat ve cemaat" yurtlarının önünü açtı. İzmir'de Işıkçılar Cemaatine ait olduğu bilinen İhlas Vakfı, Buca Atatürk Mahallesi’nde öğrenci yurdu açtı.

İzmir'de yayın yapan Yenigün Gazetesi de devlet yurtlarının yetersiz kontenjanları sebebiyle, öğrencilerin "tarikat ve cemaat" yurtlarına mahrum bırakıldığını vurgulayan "Boşluğa 'Işık' Sızdı" manşetiyle, gazeteyi çıkarma kararı alıyor ve baskıya gönderiyor. Ancak, Matbaadan son dakika telefon geliyor ve bu gazeteyi basamayacaklarını söylüyor. Böylelikle gazetenin baskıya girdiği matbaanın da Işıkçılardan olduğu ortaya çıkıyor.

Gazete matbaanın telefonun sonrası Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türkiye şeyhler, dervişler, müritler, müritler memleketi" olamaz sözünü manşetine taşıma kararı alıyor.

Yenigün Gazetesi yazarlarından Hakan Dirik ise bu yaşananları gazetedeki köşesine taşıdı. Dirik'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Gazete için BOŞLUĞA ‘IŞIK’ SIZDI başlığında karar kıldık. Spot da hazır: “Devletin öğrenci yurtları alanında yarattığı boşluğu cemaatler doldurmaya devam ediyor. FETÖ'nün deşifre olup etkisizleşmesinin ardından gücünü artırmaya başlayan Işıkçılar Cemaati, İzmir'e geniş kapasiteli ilk yurdunu açtı.”

Yurdun kapasitesi ve teknik detayların yanı sıra, Eğitim-İş İzmir 4 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Elbey Kale, ilçelerinde Süleymancılara ait yurt yapımına karşı mücadele eden Çiğli Halk Temsilcileri Meclisi’nin Sözcüsü Emel Diril ve konuya özenle yaklaşan siyasetçilerin görüşleriyle birinci sayfamız oluştu.

Matbaa, önce imtiyaz sahibimiz Mesut Şimşek’e ulaşmış, “Biz bu manşetle gazetenizi basmayız” diye. Haber ve tasarım aşamasında küçük bir ihmal yaptığımızı, Şimşek’in durumu iletmesiyle anlamış olduk. Çünkü gazetemiz “Işıklar içinde” basılıyordu. O saatte, çeşitli baskı seçenekleri üretmek kağıt üzerinde mümkün olsa da, gerçekte çok da seçeneğimiz yok. Ya haberi kaldıracağız ve boyun eğeceğiz, ya da direneceğiz! “Gazete aynen kalsın” seçeneği zaten masaya gelemiyor. Ertesi gün gazete basılıp piyasaya çıkmazsa, gelecek yaptırımlarla, yaklaşık 30 çalışanımızın istihdam güvencesi sarsılacak.

Gazete ekibi teyakkuzda. Yeni bir birinci sayfa hazırlayacağız. Ama meydanı onlara mı bırakacağız?..
Tabii ki hayır! Madem “Işıkçılar” çekince unsuru, o zaman yanıt belli: “IŞIKLAR İÇİNDE UYU”

Sonraki Haber