İzmir'in içinde kimsenin bilmediği saklı cennet! İşte Aşıklar Şelalesi
Kavurucu sıcaklarda serinlemek isteyenler buraya! İzmir'de bulunan bu saklı cennet tam size göre! İzmir'de yer alan kimsenin bilmediği güzellik Aşıklar Şelalesi nerede? Aşıklar Şelalesi'ne nasıl gidilir? İşte ayrıntılar...
El Nino sıcaklarında serin yerlere kaçmak isteyenler burayı merak ediyor! İzmir'in içinde yer alan Aşıklar Şelalesi görenleri büyülüyor! Peki bu saklı cennet Aşıklar Şelalesi'nin hikayesi ve özellikleri nelerdir? İşte şelale hakkında bilmeniz gerekenler...
SAKLI CENNET AŞIKLAR ŞELALESİ
Aşıklar Şelalesi nerede
Aşıklar Şelalesi, İzmir şehrinin tatil yerleri arsında bulunan bir bölgedir ve oldukça popülerdir. Sümeyra ile Yörük Ali’nin ufak ve büyük nitelikteki mağaraları ile beraber doğal güzellikler ile bütünleşmiş olan patika yollarının mevcut bulunması bölgenin tercih edilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Aşıklar Şelalesi İzmir'in, Dikili İlçesine bağlı bulana Nebiler Köyü içerisinde yer almaktadır. Aşıklar Şelalesi tatil açısından da iyi bir konuma sahip olmaktadır.
Aşıklar Şelalesi'ne nasıl gidilir?
Her yıl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilen Aşıklar Şelalesine şahsi araçlar ile veya il içerisinde mevcut halde olan belediye otobüsleri aracılığı ile gidebilmek mümkün olmaktadır. Şayet şahsi araç ile gidilmek isteniyorsa, İzmir şehrine giriş yapıldıktan sonra Dikili ile Ayvalık Karayolunun takıp edilmesi ve ardından da Nebiler Köyü yazılı olan tabeladan sağa dönerek, 3 kilometrelik olan yolun gidilmesinden sonra Aşıklar Şelalesine sekiz yüz metre kaldığını göstermekte olan bir tabela ortaya çıkacaktır.
Aşıklar Şelalesi'nin yazılı olduğu tabeladan 800 metre kadar daha ileriye gidildiğinde Aşıklar Şelalesinin doğal tesisine ulaşılmış olacaktır. Belediye otobüsleri vasıtası ile gitmek isteyen ziyaretçiler, İzmir’e geldikten sonra Aşıklar Şelalesine gitmekte olan Belediye otobüsüne binerek, direkt olarak aşıklar şelalesinde inebilmektedirler. Dikili ile İzmir arasında yer alan mesafe 120 kilometre olmaktadır. Bahsedilen alanlar arasında bulunan süre ise 1 saat 41 dakika şeklinde olmaktadır.
Aşıklar Şelalesi nasıl ortaya çıktı
Aşıklar Şelalesinin ortaya çıkışı, rivayetlere göre bakıldığında Yörük Ali’ye gönlünü kaptırmış olan Peri Padişahın kızı Sümeyra’nın büyük nitelikteki aşklarının bir ömür boyu devam etmesi ve hiç ayrılmamaları amacı ile Tanrı’ya yapmış oldukları dualar sonucunda, Tanrının bahsedilen aşıkları bir şelaleye dönüştürmesiyle hiçbir surette ayrılmamalarını sağlamıştır. Şelale de bu sebeple Aşıklar ismini almıştır.
Aşıklar Şelalesi özelikleri neler
Aşıklar Şelalesi, Peri Padişah kızı olan Sümeyra ile Yörük Ali'nin ayrılmamak amacı ile şelale içine dönüştürülmesi, çok sayıda kişinin bu mekanı ziyaret etmesine ve bununla beraber sevdikleriyle ayrılmamak için çeşitli dualar etmesine neden sebep olmuştur. Daha sonra ise tatil bölgesine dönüştürülerek binlerce ziyaretçinin bu doğaüstü niteliğe sahip şelalede iyi zamanlar geçirmesini sağlamıştır.
Bununla birlikte Aşıklar Şelalesi'nin tam olarak yanına yaklaşabilmek için doksan iki basamak aşağı doğru inilmesi gerekmektedir. Bu şelale deniz düzeyinden 271 metre yükseklikte bulunmaktadır. Ayrıca şelalenin önünde meydana gelen göl, yaklaşık bir metre derinliğindedir.
Aşıklar Şelalesi faydalı gezgin yorumları
"Dikili gezimiz dönüşünde tavsiye üzerine ziyaret ettik. Şelaleler ve mağara görülmeye değer yerler kesinlikle. Doğal ortam korunmuş ve biz beğendik. Genel manada temiz diyebiliriz."
"Nebiler Şelalesi ya da Aşıklar Şelalesi. Bugün için giriş ücreti kişi başı 35 Lira. Arabanız ile geldiyseniz 50 Lira. İçeri girdikten sonra biraz yürüyoruz ve bir restorana varıyoruz. Bu restoranı Azad işletiyor. Müthiş bir işletme, iletişim ve hizmet anlayışı var. Yemekler lezzetli, taze ve fiyatlar öyle fahiş falan değil, şelale yoluna çıkmadan önce rota ile ilgili gerekli bilgiyi bizzat veriyor.
Tesiste wc, soyunma kabini mevcut. Kahvaltısı var, yemekleri var.
Şelaleye giden yol öyle çok zorlu bir rota değil, öyle ki terlikleriyle bile şelaleye varanlar var. Yine de suda giyilebilen bir ayakkabıyla bu rotayı geçmek daha rahat olabilir. Şelaleye giden yolda kaybolmanıza ise imkan yok.
Rota üzerinde bir de Ağlayan Mağara var. Biz mağaraya girmedik ama içinde termal su kaynağı olduğu ve termal duş alınabileceğini söylüyorlar. En fazla 75 metre içeri girilebiliyormuş ve oradaki rehberle girmek daha güvenli diyorlar. Mağaraya giriş ise ücretli ve 20 Temmuz 2023 tarihinde kişi başı 50 Lira idi."
Kaynak: Gezicini