Tugaya ismini veren El Kassam: O bir kahraman!

İzzeddin El Kassam tıpkı bugünkü gibi, geçmişte emperyalist İngiliz ve Fransızlara karşı hayatını ortaya koymuş efsane bir lider olarak, tarihi direnişi başlattı.

İsrail’e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlatan Filistin’in “İzzeddin El Kasam Tugayı”nın isim babası İzzeddin El Kassam bir kahraman savaşçıydı! O da tıpkı bugünkü gibi, geçmişte emperyalist İngiliz ve Fransızlara karşı hayatını ortaya koymuş efsane bir lider olarak, tarihi direnişi başlattı. Bu uğurda da 1935 yılında şehit oldu. İşte o kahramanın yaşam öyküsü.

SURİYE’DE DOĞDU

Suriye’de Lazkiye’nin güneydoğusunda bir liman şehri olan Cebele’de 1882 yılında doğdu. Babası bir medresede müderris ve şeriat mahkemesinde üye idi… İzzeddin 14 yaşında iken kardeşi Fahreddin ile birlikte Kahire’ye El Ezher’e gitti ve 1909’a kadar süren eğitimi sırasında Muhammed Abduh ve Muhammed Abdülmâlik el-Alemî gibi hocalardan faydalandı. Önemli şahsiyetlerle de dostluk kurdu.

Buradaki eğitimi onun için dönüm noktası oldu.

Cebele’ye döndükten sonra babasının medresesine müderris oldu. Ayrıca camilerde de vaizlik yaptı. 1911 yılında İtalya’nın Libya’yı işgal etmesi üzerine önce burada gösteri düzenledi. Savaşa halkın gönüllü olmasını istedi, bir de marş yazdı. Sayıları 250’yi bulan gönüllülerle birlikte Trablusgarp’a gitmek için bir ay bekledikten sonra Balkan Savaşı’nın çıkması ve İtalyanlarla bir anlaşmaya varılması üzerine cepheye gidemeden geri döndü. (Bazı kaynaklara göre savaşa gitti.)

OSMANLI ORDUSUNDA İMAM

Cihan Harbi başlayınca Osmanlı ordusu saflarında çarpışmak üzere müracaat etti. Askerî eğitimden geçirildikten sonra cephede garnizon imamı olarak görevlendirildi. Arap coğrafyasının Osmanlı Devleti’nden ayrılması meselesi ortaya çıkınca 1918 yılında Cebele’ye döndü ve bir halk ordusu oluşturdu. Savaşın ardından Fransızlar Suriye’ye yerleştiğinde Ömer el-Baytâr ile birlikte direniş hareketini başlattı. Fransızlar tarafından idam talebiyle 1921 yılında aranmaya başlanınca da Filistin’e geçerek Hayfa’ya yerleşti.

FİLİSTİN’DE DİRENİŞÇİ

El Kassam, Hayfa’da İstiklâl Camii’nde imamlık yaptı, dersler verdi. 1926 yılında Cem‘iyyetü’ş-şübbâni’l-müslimîn’e girdi ve bir süre sonra da başkanlığına seçildi. Bu vesileyle köyleri dolaşmaya başladı, İngiliz işgaline ve siyonist harekete karşı halkı bilgilendirmek imkânı elde etti. Siyonistlere arazi satılmasına şiddetle karşı çıkarak bunun önlenmesini istedi. Çevresinde toplanan insanlara asıl meselenin İngiliz emperyalizmi olduğunu ve buna karşı da örgütlü mücadele edilmesini telkin etti.

Genel bir ayaklanmayı örgütlerken istihbar edildi ve 20 Kasım 1935 günü düzenlenen büyük çaplı bir operasyonda çıkan çatışmada karargâhında 53 yaşında şehit edildi. Hayfa’da büyük bir törenle toprağa verildi.

Bu çatışma İngilizlere karşı yürütülen silahlı mücadelenin başlangıcı oldu. 19 Nisan 1936 günü patlak veren ve ilk intifada sayılan Filistin ayaklanmasında Kassamcılar önemli rol oynadılar. Bu efsane isim, 1992 yılında da aynı adla kurulan tugaya isim babası oldu. (Diyanet İşleri Başkanlığı kaynakları.)

Sonraki Haber