Japon uzman İstanbul depremi için uyardı! Marmara fayı 7 büyüklüğünde kırılacak...

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki geçtiğimiz haftalarda Gemlik Közfezi’nde yaşanan depreme dikkati çekerek aslında 7 büyüklüğünde bir deprem bekledikleri hatırlatarak İstanbul için yetkilileri uyardı.

Deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki olası Marmara depremi konusunda uyarılarda bulundu. 3 hafta kadar öncesinde Gemlik Körfezi’nde yaşanan 5.1 büyüklüğündeki depreme dikkati çeken uzman isim, bu depremin beklenenden bin kat daha düşük olduğunu söyledi.

İstanbul ve çevresindeki fay hatlarında hareketlilik devam ederken Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, beklenen Marmara depremi konusunda uyarı yapmayı ihmal etmedi. Kırklareli'nde düzenlenen ‘Türkiye’de deprem gerçeği’ konferansına katılan Moriwaki, yaşanan sarsıntıların büyüklüğünün beklenenin uzağında kaldığından söz etti.

MARMARA FAY HATTI RAHATLAMADI

1939 yılında Erzincan’da yaşanan 7.9 büyüklüğünde depremin şiddetinden bahseden Moriwaki özellikle yumuşak zeminlerdeki yapıların daha çabuk yıkıldığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde de Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremi, 7 büyüklüğünde beklediklerini hatırlatarak Marmara fay hattının rahatlamadığını sözlerine ekledi.

Marmara’daki fay hattının gücünden bahseden Moriwaki, ‘Marmara'da 7 büyüklüğünde deprem beklenirken 5 büyüklüğünde oldu, arada 2 fark var. Beklenenden bin kat daha küçük, halen orada güç var. Fazla rahatlamadı’ dedi.

Türkiye’de depreme karşı eğitimin zayıf kaldığını söyleyen uzman isim, Japonya'da bu eğitimin anaokullarında başladığını aktardı. Bundan 32 sene evvel Türkiye’ye geldiğinde, 'aman depremi çocuklar duymasın' denildiğine dikkati çeken Moriwaki, ‘Çocuklara depremi oyun gibi anlatarak eğitmeliyiz’ dedi.

Sonraki Haber