Suikasta uğrayan eski Japonya Başbakanı Abe, hayatını kaybetti

Japonya'da en uzun süre görevde kalan başbakan olan 67 yaşındaki Abe, Nara kentinde suikasta uğradı. Abe'yi öldüren saldırganın, eski başbakandan memnun olmadığını söylediği iddia edildi.

Japon resmi kanalı NHK, 67 yaşındaki Abe'nin kaldırıldığı hastanede öldüğünü açıkladı.

Ayrıca, polis, Öz Savunma Kuvvetleri'nde eski bir denizci olduğu belirtilen saldırganın kaldığı eve baskın düzenledi.

Polisin evde arama yaptığı belirtilen haberde, olay yerinde gözaltına alınan saldırganın şu anda sorguda olduğu kaydedildi.

Saldırganın ifadesi sırasında, politikacıdan "memnun olmadığı" için Abe'yi öldürmek istediğini söylediği iddia edildi, ancak suikastın arkasındaki kesin neden henüz belirsizliğini koruyor.

NE OLMUŞTU?

Abe, Pazar günü parlamentonun üst meclisi için yapılacak seçimlerden önce, Liberal Demokrat Parti üyesi Kentaro Asah'ın kampanyasına destek vermek için ülkenin doğusunda yer alan Nara kentindeydi.

Abe, saat 11 sıralarında konuşma yaparken, göğsünden ve boynundan vurularak yere yığıldı.

Eski başbakanın hastaneye kaldırıldığı sırada bilincinin kapalı olduğu belirtildi.

Saldırgan ise polis tarafından olay yerinde yakalandı. Japon televizyonu, şüphelinin Japon Öz Savunma Kuvvetleri'nde eski bir denizci olan 41 yaşındaki Yamagami Tetsuya olduğunu aktardı.

Abe ilk olarak 1993 yılında parlamentoya seçildi ve 2005 yılında kabine üyesi oldu. 50 milyon emeklilik kaydının kaybını nedeniyle eleştirilerin hedefinde olmuştu.

Sağlık sorunları nedeniyle 2020'de görevi bırakan Abe, Japonya'nın en uzun süre görev yapan başbakanıydı.

ŞİNZO ABE KİMDİR?

1954 yılında Japonya'nın Nagata kentinde dünyaya gelen Abe'nin büyükbabası Kan Abe ve babası Shintarō Abe de siyasetçiydi. Annesi Yōko Kişi ise eski Başbakanlardan Nobusuke Kişi'nin kızıydı.

Ardından ABD'ye Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde siyasal bilimler eğitimi almak üzere taşındı. Nisan 1979'da Kobe Steel'de çalışmaya başladı. 1982'de şirketten ayrılarak çeşitli yerlerde çalıştı: Yetkili asistanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Sekreterliği'nde sekreterlik yaptı. Daha sonra başbakanlık görevine geldi. Abe, 9 Eylül 2007 tarihinde Afganistan'da görev yapan Japon Deniz Kuvvetleri personelini geri çekme planını askıya almıştı.

Abe, 12 Eylül 2007 tarihinde sağlık sorunlarını ileri sürerek Japonya Başbakanlığı görevinden istifa etti. 478 oyun 328'ini alarak ikinci kez Japonya Başbakanı oldu. Tekrar Başbakan seçilen Abe, bu göreve ikinci kez gelerek son 6,5 yılda seçilen 7. Başbakan oldu. 26 Aralık 2012 tarihinde göreve başladı. 28 Ağustos 2020'de Abe, ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden tekrarlamasını gerekçe göstererek Başbakanlıktan ve Liberal Demokrat Partisinin Genel Başkanlığı'ndan istifa etti.

JAPONYA, EN DÜŞÜK SİLAHLI SUÇ ORANINA SAHİP ÜLKE

2014'te silahlı saldırılarda sadece 6 kişinin hayatını kaybettiği Japonya, dünyada en düşük silah bağlantılı suç oranına sahip ülkelerin başında geliyor.

Japonya'da silah alabilmek için yazılı sınavların yanı sıra atış testlerinin de yüksek başarıyla geçilmesi gerekiyor.

Ruhsatlı silah alımının zorlaştırıldığı ülkede, sağlık raporu ve uyuşturucu testlerine ilaveten herhangi bir suç ya da aşırılık eğilimi ihtimaline karşın da detaylı sabıka kaydı isteniyor.

Ülkede tabancalar doğrudan yasaklanırken, sadece av tüfeği ve havalı tüfeklere izin veriliyor.
Ayrıca silah ve mühimmatın nerede saklandığının polise bildirilmesi zorunlu tutulurken, polis, yılda bir kez silahları denetliyor. Silah ruhsat süresinin 3 yıl ile kısıtlandığı ülkede süre bitiminde aynı prosedürlerin yeniden tamamlanması isteniyor.

JAPONYA'DA SİLAHLI SALDIRILAR

Silahlı suç oranının düşük olduğu Japonya'da yaklaşık son 32 yılda düzenlenen 5 silahlı saldırı öne çıkıyor.
1990'da dönemin Nagazaki Belediye Başkanı Motoshima Hitoshi, uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmıştı.

1992'de bu kez silahlı saldırının hedefi Tokyo'nun kuzeyindeki Tochigi Eyaletinde Liberal Demokrat Parti'den dönemin Başkan Yardımcısı Kanemaru Shin olurken, Kanemaru olayı yara almadan atlatmıştı.
1994'e gelindiğinde ise eski başbakanlardan Hosokawa Morihiro, Tokyo'daki bir otelde silahlı saldırıya uğrarken, Hosokawa da saldırıdan kurtulmuştu.

1995'te Japonya Ulusal Polis Teşkilatının Müdürü Kunimatsu Takaji de Tokyo'daki evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralanmıştı.

2007'de ise Nagazaki Belediye Başkanı Ito Itcho, organize bir suç grubunun bir üyesinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.

Sonraki Haber