Japonya’nın Atlantik yönelimine Çin’den tepki: Asya-Pasifik’te NATO’ya ihtiyaç yok

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian, Pekin’de düzenlediği basın toplantısında Japonya’nın NATO’nun siber savunma inisiyatifine katılma kararını eleştirdi.

NATO’nun bölgesel bir ittifak olduğunu hatırlatan Zhao, “Asya Pasifik bölgesi Kuzey Atlantik’in bir parçası değildir. NATO Asya Pasifik ülkeleri ile bağ kurarak neyi amaçlamaktadır? Asya Pasifik’in NATO’ya ihtiyacı yoktur.” dedi. Geçen yüzyılda Japonya’nın denizaşırı yayılmacılığı hafızalarda yerini koruduğunu hatırlatan Zhao, “Doğu Asya, coğrafi rekabet ve çatışmaların ortaya çıktığı bir gladyatör arenası olarak görülmemeli, bölge barış, istikrar ve işbirliğine dayalı gelişme bölgesi olmalıdır.” dedi. Zhao, Tokyo yönetimine geçmişten ders alması ve barışçı kalkınma yoluna sadık kalarak bölgede barışı ve istikrarı olumsuz etkileyecek adımlardan kaçınma çağrısında bulundu.

İNGİLTERE İLE ANLAŞMA

Öte yandan Japonya Pasifikte “Çin nüfuzunu dengelemek” ve “caydırıcılığı arttırmak” gerekçesiyle İngiltere ile askeri anlaşma imzalamaya hazırlandığı bildirildi. Financial Times’ın haberine göre, İngiltere ve Japonya, güvenlik iş birliğini artırmak için gelecek ay askeri savunma anlaşması imzalamaya hazırlanıyor.

Japon Başbakan Kişida Fumio’nun, dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile mayısta Londra’da buluştuğu zirvede başlatılan “Karşılık Erişim Anlaşması” (RAA) müzakerelerinin aralık ayında nihayete ermesi bekleniyor. İki ülkenin yeni savaş uçağı geliştirme işbirliğine yönelik olası ortaklığın ayrıntılarının da anlaşmada yer alması bekleniyor.

AMERİKA İLE ORTAK FÜZE

Japonya’dan gelen bir diğer haber de hipersonik füze üretme planı oldu. Tokyo bu hamlenin önümüzdeki on yıl içinde “karşı saldırı yeteneklerini” geliştirmeye yönelik daha geniş bir Ulusal Güvenlik Stratejisi’nin parçası olduğunu öne sürüyor.

Japon Savunma Bakanı Yasukazu Hamada ile Amerikalı mevkidaşı Savunma Bakanı Lloyd Austin arasında Eylül ayında yapılan görüşmeden sonra, Japonya ve ABD’nin hipersonik silah araştırmaları üzerine ortaklaşa çalışacaklarını duyurulmuştu. Nikkei Asya dergisinin haberine göre hipersonik projesinde önemli ölçüde ilerleme kaydedildi.

Haber kaynağı, Japonya’da uygulanacak olan Ulusal Güvenlik Stratejisi’nin, ABD yapımı Tomahawk seyir füzelerinin ve Washington’dan “savaşta denenmiş” diğer donanımların satın alınması da dahil olmak üzere, Japonya’nın “caydırıcılık” yeteneklerini güçlendirmek için planlar içereceğini ve kendi mevcut bazı güncellemelerini içereceğini kaydetti.

Sonraki Haber