Jeoloji Mühendisi Doğan Perinçek'ten Erzincan yorumu: Heyelan davet edildi, eğim çok fazla! 9 canı kalkan yapmayın, gerçekleri söyleyin

Erzincan'daki madende toprağın yerleştirilmesinde hata olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğan Perinçek, aynı madende daha önce de sorunlar yaşandığını hatırlattı. Aydınlık'ın maden çalışanlarından edindiği bilgiye göre toprak birkaç gün önce çatlamış ancak önlem alınmamış!

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Erzincan İliç’teki altın madeninde yaşanan faciayla ilgili “Burada kesinlikle heyelanı davet eden bir sistem kurulmuş. Hatayı örtbas etmeye çalışıyorlar.” dedi. Doğan Perinçek, aynı madende 2022 yılında da atık havuzundan siyanür sızması olduğunu, sonrasında Anagold altın madeninin çalışmasının durdurulduğunu ama işletmenin tekrar faaliyete geçtiğini hatırlattı. Alanda büyük bir hata olduğunu ve bu hatanın 9 cana mal olduğunu ifade eden Perinçek, gözlemlerini şöyle anlattı:

“Toprağın yerleştirilmesinde hata var. Bu toprağın olduğu yerdeki yamaç eğimi, 30 dereceden az olmalı. Burada bu eğim fazla görünüyor. Toprak su alınca akma kabiliyeti artar ve heyelan olur. Akan toprak, çamurlu su gibi akıyor. Toprakta siyanür miktarı yüksek. Yönetim hatayı hafifletiyor. 9 can kaybettik diyorlar, başka şeyleri konuşmak istemiyorlar. 9 canı kendilerine kalkan ediyorlar. Canlarımız hata nedeniyle toprak altında.

“Kontrolsüz dinamit patlatıldı, diyorlar, yalan. Elazığ ve Siirt’te barajlarda heyelan etütleri yaptım. Burada kesinlikle heyelanı davet eden bir sistem kurulmuş.”

‘TOPRAKTA SİYANÜR VAR’

Perinçek, ‘heyelan ile birlikte siyanür doğaya saçıldı mı?’ sorumuza da şu yanıtı verdi: “Hemen birileri acele ile şeytanın avukatlığını yapmaya kalktı. Neymiş efendim atık havuzları (siyanürlü suyun içinde olduğu havuzlar) heyelandan etkilenmemiş. Evet, atık havuzu heyelanın olduğu tarafta değil. Peki şu fotoğrafın (sağda) sağ ortasında kırmızı ile işaretlediğim yerin hemen üstündeki havuz neyin nesi? O havuzda saf su mu yoksa siyanürlü su mu var? Bu sorunun cevabını bilmiyoruz. Yakında öğreneceğiz. Fakat bir başka sorumuz var? Heyelan ile dereye akan ve Fırat Nehri’ne yönelen toprak (posa) içinde hiç siyanür yok mu?

“Olmaması imkânsız. Altın cevherini kayadan çıkarmak için taşlar öğütülür, daha sonra öğütülen malzeme, siyanür ile işlenir. Altın, kaya tozu ve siyanürlü su birbirinden ayrılır. Altın depoya siyanürlü su, atık havuzlarına ve siyanür bulaşmış posa (toprak, kaya unu) depolama alanlarına istif edilir. Heyelan ile vadiye akan posa içinde siyanür var. ‘Yok’ diyorlar yoksa neden akan çamura set kuruyorsunuz? Bir şekilde hatayı savunuyorlar. Bu işi temize çıkarmaya çalışıyorlar. Özetle büyük bir hata var.”

'DEVLET TARAFINDAN İŞLETİLMELİ'

Perinçek son söz olarak şunları söyledi: “Altın madeni bir daha açılmamak üzere kapatılmalı, millileşme gerçekleştikten sonra her türlü tedbir alınarak kendi mühendislerimiz ve devlet tarafından işletilmeli.

“İliç ilçesi yakınındaki olan ve belki de onlarca yurttaşımızın kaybına neden olacak heyelanın sorumlusu Anagold firmasıdır.

“Hesap vermelidir, sorumlu firmaya hesap sorulmalıdır. Bu adamlar, kapı dışarı edilmelidir.”

TOPRAK BİRKAÇ GÜN ÖNCEDEN ÇATLAMIŞ

Uzmanlar böyle bir heyelanın önceden uyarı vereceğini belirtiyorlar. Firma çalışanlarından aldığımız bilgiye göre de birkaç gün önce işçiler, toprakta hareketlenme ve çatlak gözlemlemiş. Kamyonlarıyla iş yapan bazı müteahhitlerin ise önceki gün, ‘burada çalışılmaz’ diyerek çalışanlarını geri çektiği belirtiliyor. Prof. Dr. Doğan Perinçek de “Bazı yavaş gelen heyelanlarda çatlaklar oluşur ve belirti verir. Bu çatlakları görürsek, önceden heyelanı sezebiliriz. Çatlaklar heyelan belirtisidir. Heyelanların bazısı hızlı bazıları yavaştır. Depremde olan heyelanları anlayamayız ama buradaki heyelan belirti vermiş olabilir.” dedi.

Sonraki Haber