Julian Assange kimdir? İşte Assange’ın 14 yılı…

Julian Assange adını 14 yıldır çeşitli yargı süreçleriyle duyuyoruz. Assange hayatının son beş yılını hapiste, ondan önceki yedi yılını da bir büyükelçilikte geçirdi. Julian Assange kimdir? Neden hapisteydi… 14 yılda yaşananların özeti haberimizde

Dünya, hacker ve bilgisayar mühendisi Julian Assange’ın adını 2010’da yayınlanan WikiLeaks belgeleriyle duydu. 2006’da kurduğu WikiLeaks sitesinde milyonlarca belge paylaştı. İçlerinde en dikkat çekenleri ABD’nin Guantanamo’daki işkenceleri ve Afganistan-Irak işgallerindeki sivil katliamlarıyla ilgili olanlardı…

İLK SUÇLAMA CİNSEL TACİZDEN

Birçok ülkeden istihbarat belgelerinin deşifre olmasıyla tüm dünyada yer yerinden oynadı. Bunun üzerine Assange’ın yıllar süren kaçma ve yargılanma süreci başladı. Önce Kasım 2010’da İsveç savcılığı “cinsel taciz” suçlamasıyla yakalama kararı çıkardı.

Bu sırada Londra’da olan Assange burada polise ifade vermeye gitti ve tutuklandı. Birkaç gün sonra çıkarıldığı duruşmada kefaletle tahliye edildi.

ASSANGE ELÇİLİK BALKONUNDA

Assange’ın dokunulamadığı balkona çıkma dönemi böylece başladı. Hakkındaki suçlamaların nedeninin siyasi olduğunu belirten Assange, 2012’de Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığındı. Büyükelçilik konutunda olduğu sürece dokunulamayan Assange, Ekvador hükûmetinden sığınma hakkı da aldı. Assange 7 yıl bu konutta dışarıya adım atmadan yaşadı ve dünyaya konutun balkonundan seslendi.

ABD’DE CASUSLUK SORUŞTURMASI

19 Mayıs 2017'de İsveç’teki cinsel taciz soruşturması düşürüldü. Bu sefer de ABD'de ‘Julian Assange'ın ABD ordusuna ait gizli belgeleri sızdıran er Chelsea Manning’le birlikte çalışıpğ çalışmadığı yönünde soruşturma gündeme geldi.

SIĞINMA BİTTİ, TUTUKLAMA GELDİ

Assange’ın Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ndeki sığınma hakkı 2019’da kaldırıldı. 11 Nisan 2019'da, yani girdikten tam yedi yıl sonra konuttan çıktı ve İngiliz polisi tarafından tutuklandı. Tutuklanma sebebi ABD'nin iade talebi ve kefalet şartlarını ihlaliydi.

ABD’DE MAHKEMEYE ÇIKACAK

Ardından İngiliz hapishanesi süreci başladı. Son beş yıldır, Assange’ın ABD’ye iade edilip edilmemesi yönündeki yargı süreci burada devam ediyordu.

Son olarak ABD ile anlaşan Assange, 24 Haziran 2024’te hapishaneden serbest bırakıldı.

Sonraki Haber