60 bin ton pancar tarlada kaldı

Kayseri Şeker Fabrikası’yla sözleşmeli üretim yapan çiftçiler, 42 gün önce sökülen şeker pancarının alınmasını bekliyor. Fabrika, kapasite gerekçesiyle ürünü almıyor. Pancarı randevu ile söktüklerini söyleyen üreticiler, ürünün -13 derecede beklediğini bildirdi

Kayseri Şeker Fabrikası’yla sözleşmeli üretim yapan çiftçiler, 42 gün önce sökülen ve tarlada kalan şeker pancarının alınmasını bekliyor. Üreticiler, pancarı randevuyla söktüklerini, eksi 13 derecede bekleyen pancarın fire vermesinden endişe ettiklerini söyledi. Sivas Gemerek Ziraat Odası Başkanı Ferman Orhan Çilkaya, yetkililere sorunun çözümü için çağrı yaptı.

Gemerek ilçesinde 7 bin 300 şeker pancarı üreticisi, 35 bin dönümde pancar üretiyor. Kayseri Şeker Fabrikası’yla sözleşme yapan üreticiler, randevu aldı, pancarı söktü, 1,5 aydır 10 bin ton pancarın tarladan alınmasını bekliyor. Kayseri Şeker Fabrikası ise günlük işleme kapasitesi gerekçesiyle tonlarca pancarı 42 gündür almıyor.

‘KİMLERİN PANCARINI ALIYORLAR?‘

Gemerek Ziraat Odası Başkanı Ferman Orhan Çilkaya, sökülen pancarın karda fire vereceğini belirterek, “42 gündür pancar tarlada. Eksi 13 derecede bekleyen pancar fire verir. Kök bitkisi olduğu için soğuk ve sıcak gördüğü zaman dönüme 6 ton alacaksak, bu 5,5 tona düşer. Bu sadece Gemerek çiftçisinin mağduriyeti değil ülke ekonomisinin de kaybı.” dedi.

Sözleşmeli üretim yapan çiftçinin randevu sistemiyle pancarı söktüğünü ifade eden Çilkaya, “Fabrika, vatandaşın pancarını kaldırmıyor. Gerekçe de fabrikanın günde 14 bin ton pancarı, şekere dönüştürme kapasitesi olması. Ama Gemerek çiftçisi mağdur oluyor. Yazıktır.

"Kayseri Şeker fabrikamızın günlük pancar işleme kapasitesi 14 bin ton. Boğazlıyan Şeker Fabrikamızın da 15 bin ton kapasitesi var. Gemerek’e günlük 60 tır veriliyor. Peki 29 bin ton pancar tüketen fabrikalar, kimlerin pancarını alıyor?

"Çiftçinin hakkını yiyenlerin bahçelerine bahar gelmesin. Çiftçi soğukta kalırken kimler bu pancardan nemalanıyor.”

‘ÇİFTÇİYE YAZIK DEĞİL Mİ?’

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ da kentte 1 milyon tonun üzerinde şeker pancarı üretildiğini belirtti. Sivas’ta yaklaşık 60 bin ton sökülmüş vaziyette şeker pancarının iki aydır arazide beklediğini söyleyen Çetindağ, “Çiftçimize yazık değil mi?” dedi.

Sonraki Haber