Kadıköy Belediyesinde grev kararı

Kadıköy Belediyesinde işçilere bir yılda sadece yüzde 9 zam yapıldı. Genel-İş Sendikasının örgütlü olduğu belediye işçileri, enflasyon üzerinden zam talepleri kabul edilmeyince belediye binasına grev kararını astı. 2 bin 300 emekçiyi ilgilendiren mücadeleye, Vatan Partisi’nden de destek geldi.

Türkiye’nin dört bir yanında belediye işçileri hak arayışlarına devam ediyor. DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası, eylül ayından beri Kadıköy Belediyesi ile 2 bin 300 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşamayınca grev kararı aldı.

Yüksek enflasyona rağmen işçilerin maaşına bir yılda sadece yüzde 9 maaş artışı yapıldı. Alım gücü iyice düşen işçiler yıllık enflasyon üzerinden zam talep ediyor. Bu taleple Genel-İş Sendikası grev kararını dün Kadıköy Belediyesi’nin Hasanpaşa'daki binasına astı. İşçiler 6 iş günü sonunda greve başlayacak. Greve, sağlık ve veterinerlik birimi harici belediyenin tüm birimleri katılacak.

DİSK Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1. Şube Başkanı Murat Aydoğan, Belediye önünde yaptığı açıklamada görüşmelerde tekliflerin hayatın gerçekliği dışında kaldığını söyledi. Aydoğan şu ifadeleri kullandı:

'KİMSE BİLİNMEZLİĞE İMZA ATMAMIZI BEKLEMESİN'

"Gelecek konusunda herkesin endişeleri varken bize sunulan bu ücretleri kabul etmemiz ve bu ücretlerle ortalama bir yaşam sürmemiz bekleniyor. Ailemizin, ülkemizin geleceği çocuklarımızın, bırakın özel ihtiyaçlarını, temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığımız bu ortamda, bir bilinmezliğe imza atmamızı bizden kimse beklemesin. Greve hazırlanırken aynı zamanda görüşmelere de açık olduğumuzun altını önemle çizmek isteriz. Zaten önemli olan grev süreci başlamadan taleplerimizi masada kabul ettirmek. Ama bu emeğimizi, mesleki yeterliklerimizin hakkını masada bırakacağımız anlamına da gelmiyor. Şimdi buraya grev sürecini başlatacak ilanımızı asıyoruz. Bugünden sonra her üye arkadaşım, iş yerlerimizde ilmek ilmek grevi örgütlemeli ve mücadeleden uzak durmamalıdır."

'EKMEĞİMİZ İÇİN BURADAYIZ'

Siyaset derdinde olmadıklarını ekmek kavgası verdiklerini söyleyen Aydoğan, Aydınlık'a şu değerlendirmede bulundu:

“Biz grevi bile müzakerenin bir parçası olarak görüyoruz. İşverene çağrımız devam ediyor. Siyaset derdinden değiliz sadece ekmek kavgası veriyoruz, ekmeğimiz için buradayız. Bu süre içerisinde 6 iş günü içerisinde görüşmeler yapılırsa biz görüşmeye, anlaşamaya hazırız. Ama verdikleri teklifler üzerinden değil yeni güncelleme üzerinden gelirlerse, masa bizim için hâlâ açık.”

VATAN PARTİSİ’NDEN EMEKÇİLERE DESTEK

Eyleme Vatan Partisi destek verdi. İstanbul İşçi Sendika Büro Başkanı Melih Yılmaz ve Kadıköy İlçe Başkanı Erdoğan Aslanoğlu, belediye önündeydi. İşçilerin sorunlarını dinleyen Vatan Partisi heyeti, yanlarında olduklarını belirttiler.

İstanbul İşçi Sendika Bürosu Başkanı Melih Yılmaz, şunları kaydetti:

"İşçilerin bütünlüğünü gördük, bu çok büyük önem arz ediyor. Sendikanın ekonomik ve sosyal konulardaki talepleri önemlidir. Sendika bu konularda mutlaka haklıdır. Kadıköy Belediyesinin de bu konuda elinden geleni yapacağına inanıyorum. Neticede bu bir kamu yönetimidir, sermaye yapısı değildir. En kısa sürede oturup, anlaşmayı sağlarlar diye düşünüyorum. Başarılı olacaklarına inanıyorum. Biz de Vatan Partisi olarak her zaman işçilerin yanında olacağız.”

'KALICI ÇÖZÜM İÇİN ÜRETİCİLERİN MİLLİ HÜKÜMETİ'

Kadıköy İlçe Başkanı Erdoğan Aslanoğlu da “Genel-İş Sendikası, Kadıköy Belediyesiyle sosyal haklar ve ücret konusunda işçileri temsilen masada anlaşamadığı için işçiler ve sendika grev kararı almıştı. Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu durum şudur; Atlantik sistemi içerisinde çiftçiye, işçiye, esnafa ve sanayiciye yaşama hakkı tanınmamakta. Onun için işçilerin haklı bir mücadelesi var. Kepçeyle alıp, kaşıkla verme dönemi bitme noktasına gelmiştir. Türkiye artık üreticileriyle iktidar olma sürecine girmiştir. İşçilerin bu grevde başarıya ulaşacaklarına inanıyoruz. Fakat bunu kalıcı başarıya ulaştırmanın yolu ancak Üreticilerin Milli Hükümetini kurmakla mümkündür.” dedi.

Sonraki Haber