Kadın çalışanların hakkı: Eşit davranma ilkesi!

İşçiler soruyor, uzmanlar yanıtlıyor. İş Güvenliği Uzmanı Şenay K. Özdoğan yanıtladı:

  • Cinsiyet ayrımı

Anayasamızı 10. maddesine göre eşitlik; “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.” ifadeleriyle tanımlanmıştır. 4857 Sayılı İş Kanunu’nda ise Eşit Davranma İlkesi şu şekilde yerini almıştır:

“İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.”

Hayatın her alanında olduğu gibi çalışma hayatında da kadınlar ve erkekler aynı haklara sahiptir. İşveren çalışanlarına cinsiyetinden ötürü ayrımcılık yapamaz. Kadınların cinsiyetinden kaynaklı koruyucu haklarının bulunması ücretlerinin daha az olacağı anlamı taşımaz. Aynı işi yapan çalışanlarına kadın olduğu için eksik ücret ödeyemez. Aksi halde çalışan yasal yollara başvurarak 4 aya kadarki ücreti tutarında tazminat hakkı kazanabilir. Eşit Davranma İlkesi kısmi süreli, tam zamanlı, belirli süreli, belirsiz süreli fark etmeksizin bütün çalışanlara aynı şekilde uygulanır. Kadınların cinsiyetinden kaynaklı koruyucu haklarının bulunması ücretlerinin daha az olacağı anlamı taşımaz.

Sorularınızı iscidenmektupvar@aydinlik.com.tr adresine gönderebilirsiniz.

Sonraki Haber