Kadın çiftçiler primini ödeyemiyor

Ziraat odalarına kayıtlı 933 bin 723 kadın çiftçi bulunuyor. Bunların da sadece yüzde 11,8’i Tarım BAĞ-KUR’unu ödeyerek SGK’ya kayıtlı. TZOB Genel Başkanı, kadınların ekonomik kalkınmaya, kırsal kalkınmaya etki edebilmeleri için ekonomik ve sosyal statülerinin iyileştirilmesi çağrısı yaptı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kadın çiftçilerin tamamını kapsayacak program ve mevzuat düzenlemeleri çağrısı yaptı.

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla kadın çiftçilerin gününü kutlayan Bayraktar, 755 ziraat odasına kayıtlı toplam 933 bin 723 kadın çiftçi bulunduğunu, üyelerinin yüzde 17,82’sinin kadın çiftçilerden oluştuğunu belirtti.

Şemsi Bayraktar

Tarımda kadınların sosyal güvenceden yoksun durumda olduğuna dikkat çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

“Ziraat odalarına kayıtlı 933 bin 723 kadın çiftçinin sadece yüzde 11,8’i Tarım BAĞ-KUR’unu ödeyerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlıdır. Yani ziraat odalarına kayıtlı çalışan kadınların yüzde 88,2’si gelirinin düşük olması sebebiyle sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değildir.

"Pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerimizin sosyal güvenlik sistemine katılımının desteklenmesi kadınlarımızı kırsalda tutabilmek için bir zorunluluktur. Zira kırsal alanlardan kente göçün en büyük sebebi sosyal güvenceden yoksunluk ve yeterli gelirin elde edilememesidir. 25 yıldır çocuk doğmamış kırsal alanlarımız bulunuyor. İnsanlarımız köylerini ve tarımı terk ediyorlar.”

KADIN ORANI ARTMALI

Şemsi Bayraktar, kadın çiftçilere Tarım BAĞ-KUR prim desteği sağlanmasının, kırsalda yapılacak en büyük reform olduğunu belirtti, taleplerini şöyle sıraladı:

“Tarımda çalışan kadınlarımızın 2024 yılında açıklanan asgari ücret ve aylık prim ödeme gün sayısının 30 olması sebebiyle aylık 6 bin 900 lira, indirimli olarak aylık 5 bin 900 lira olan Tarım BAĞ-KUR primlerini ödeyebilmesi mümkün değildir. Kadın çiftçilerimize Tarım BAĞ-KUR prim desteği sağlanması, kırsalda yapılacak en büyük reformdur.

HİBE PROJELERİ TÜM ÇİFTÇİLERİ KAPSAMALI

“Kadınların işgücüne katılım oranı, kadın işgücünün kadın nüfusuna oranı olarak tanımlanıyor. Bu oranın artması ekonomik verimliliği artıracak, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacaktır.

“Bakanlıklar hibe projelerinden daha kolay faydalanmaları için projelere başvuran kadın ve gençlere artı puanlar veriyor. Bu çalışmaların olumlu yansımaları olsa da, projelerin sadece yeterli bütçeye sahip kadın çiftçileri kapsadığı da aşikârdır. Kadın çiftçilerimizin hepsini kapsayacak program ve mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç vardır.

“Kırsal alanlarda kadın çiftçilerimizin sosyal imkânlara ulaşması gerekiyor. Tarımda çalışan kadınlarımızın ve gençlerimizin internet hizmetlerine erişimleri ücretsiz karşılanmalıdır. Bu alanlarda kreşlere, yaşlı, engelli ve hasta bakım hizmetlerine ihtiyaç vardır. Bu konuda Kaymakamlıklara, Belediyelere büyük görevler düşüyor.”

Sonraki Haber