Kadın çiftçilerin sorunları bakanlığın masasında: Üretime güç katmaları için
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kapsamında yayımlanan mesajlarda öne çıkan talepler şöyle oldu: Hizmet borçlanması, senede 90 gün yıpranma payı, primlerin yüzde 50'sinin devlet tarafından ödenmesi, Tarım Bağ-Kur prim ödeme gün sayısının 15 güne indirilmesi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre ülke genelinde bulunan 756 ziraat odasına kayıtlı 933 bin 723 kadın çiftçi var. Kadın çiftçiler için senede 90 gün yıpranma payı, primlerin yüzde 50'sinin devlet tarafından ödenmesi gibi uygulamalar talep ediliyor.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada tarımsal üretim ve beslenmede en önemli katkıyı kadınların sağladığını bildirdi. Türkiye'de büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında kadının yerinin doldurulamayacağını belirten Bayraktar, kadın çiftçilerin yüzde 88,4'ünün tarım Bağ-Kur sigortasını ödeyecek güçte olmadıklarına işaret ederek, kadınların tarımda iş gücünün önemli bir kısmını oluşturmalarına rağmen sosyal güvenceden yoksun kaldıklarını belirtti.
15 GÜNE İNDİRİLMELİ
Pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerin sosyal güvenlik sistemine katılımlarının desteklenmesi için gençleri ve kadın çiftçileri tarımda tutmak için teşvik edici önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Kadınların sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğum nedeniyle hizmet borçlanması yapılmalıdır. Çiftçilerimiz için senede 90 gün yıpranma payı, primlerin yüzde 50'sinin devlet tarafından ödenmesi başta olmak üzere birçok alanda pozitif ayrımcılık talep ediyoruz. Tarım Bağ-Kur prim ödeme gün sayısı 2008’de olduğu gibi 15 güne indirilmelidir. Engelli bakımını üstlenen kadın çiftçilere, prim ödemesinde ayrıcalık sağlanmalıdır. Çalışmalarımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletildi. " Bayraktar, "Sadece kendi evlatlarını değil tüm vatanı doyuran, tarımın ışıldayan elmasları kadın çiftçilerimizin gününü kutluyorum. Çiftçilerimize sosyal güvenlik konusunda gözle görülür şekilde destek sağlanmasını talep ediyorum." ifadelerini kullandı.
DAHA ÇOK KAYNAK AYRILMALI
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, genç ve kadın çiftçilere yönelik projelere daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini bildirdi. Çelik, "15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadın çiftçilerin kırsalda yaşadığı sorunlarla alakalı çözüm yollarını dile getirmenin önemine işaret etti. Kadının aile işletmelerinin temel direği olduğunun altını çizen Çelik, şu değerlendirmede bulundu:
"Tarımın sigortası olan aile işletmelerinin en önemli unsuru olan eli öpülesi kadınlarımızın tarımsal üretimimize yaptığı katkılar inkar edilemez. Tarlasında, bağında, bahçesinde, ahırında, ağılında yoğun çaba gösteren aynı zamanda ev işleri ile anneliğin sorumluluklarını da yerine getiren, kısacası günde 15 saatin üzerinde tarımsal faaliyetlerin birçoğunda aktif görevler üstlenerek ekonomiye önemli katkılarda bulunan çiftçi kadınlarımızın hatırlanması bir güne sığmaz. Onlar, yılın 365 günü hatırlanması gereken başımızın tacı insanlardır.
"Kadınların büyük bir çoğunluğunun sosyal güvenceden yoksun olması, üzerinde durulması gereken bir konudur. Zira bu durum kayıt dışılığı beraberinde getirmekte, cinsiyete dayalı ayrımcılık ve toplumsal kurallar nedeniyle kadınlarımızın emekleri istatistiklere yansımamaktadır. Kırsalın sosyoekonomik bakımdan kalkınmasına, özellikle de genç çiftçiler ile kadın çiftçilere yönelik projelere daha fazla kaynak ayrılmalıdır. Tarımımızın sigortası olan küçük aile işletmelerine verilen destekler artırılmalı, kadınlarımıza yönelik eğitimlere daha fazla ağırlık verilmelidir."