Kadın girişimci destekle palet üreticisi oldu
Kastamonu'nun Tosya ilçesinde yaşayan 36 yaşındaki kadın girişimci Emine Efe, KOSGEB desteği ile kurduğu palet atölyesinde ürettiği ürünleri Türkiye'nin birçok iline gönderiyor.
Tosya'da yaşayan 3 çocuk annesi Emine Efe, yaklaşık 3 yıl önce ahşap oyuncak üretme fikriyle KOSGEB'in girişimcilik eğitimlerine katıldı. Eğitimleri sırasında palet sektöründeki hareketliliği fark eden Efe, palet atölyesi kurmaya karar verdi. KOSGEB desteğiyle yaklaşık 600 metrekare büyüklüğünde atölye kuran ve palet üretimine başlayan Efe, fason üretimin yanı sıra ürettiği ürünleri yurt içine pazarlıyor.
GELİŞİMİ GÖRDÜ BOŞLUĞA GİRDİ
Emine Efe, yaklaşık 20 yıl önce Tosya'ya yerleştiğini ve ilçede iş sahibi olduğunu söyledi. Tosya'da ahşap işlerinin yaygın olduğuna işaret eden Efe, "Kastamonu genel olarak marangozluğun yoğun olarak yapıldığı bir il. Bu yüzden ben de marangozluğa ilgi duydum. Ahşap oyuncak hayaliyle kursa gittim. Aslında ahşap oyuncak yapmak istiyordum. Belgemi alıp dükkan açmak isterken ilçede palet sektörünün hızla geliştiğini fark ettim. Pazarın genişlediğini görerek sektöre girmeye karar verdim." dedi.
ALIM-SATIMDAN KESİME HER ŞEY KONTROLÜNDE
KOSGEB desteğiyle iki buçuk yıl önce atölyesini kurarak üretime başladığını anlatan Efe, şöyle devam etti:
"Başından sonuna kadar her şeyiyle kendim ilgileniyorum. Alım-satım, muhasebe, müşteri ilişkileri, çivilerin çakımı, kesimi, kalite kontrolüne kadar her şeyi kendim yapıyorum. Bir marka olma hayalim var, bu yüzden kalite kontrolümü en üst seviyede tutuyorum. Tomruğu ihale ile tedarikçilerden alıyorum. İstediğim ebatlarda getirtiyorum. Çoğu zaman kendim, bazen de 18 yaşındaki oğlumun desteği ile palet imalatına devam ediyorum. İhtiyaç duyduğumuzda da dışarıdan işçi desteği alıyoruz. Başından sonuna kadar her şeyine hakimim. İki buçuk yıldır bu işi çok severek yapıyorum. Makinelerin de birçok sorununu öğrendik artık. Arıza yaptığında önce kendim bakıyorum, kendim halletmeye çalışıyorum. Yapamazsak dışarıdan destek istiyorum."
HEDEFİ MARKA OLMAK
Markalaşıp fabrika kurmak istediğini belirten Efe, "İlk başladığımda 10 personele kadar çıktık. İşlerimiz biraz yavaşladığı için işçi sayısını azalttık. Tekrar büyümeye hazırlanıyorum. 20 kişiye kadar çıkmak istiyorum. Büyük bir fabrika olmak, markalı ürünlerimi yapmak istiyorum." diye konuştu.
Bir hayalin peşinde yola çıktığını söyleyen Efe, "Bu palet işi ne kadar ilerlerse ilerlesin, ahşap oyuncak yapma hayalim devam edecek. Bir gün o işi yapmak istiyorum." dedi. Kadınların girişimci olması gerektiğini dile getiren Efe, "Kadınların her yerde olması gerektiğini düşünüyorum. Kadınlar hayallerinin peşinden gitsin. Kimse kimseye kolaylık sağlamayacak bu hayatta. Her şeyi öğrenmeliyiz." dedi.
KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK
KOSGEB Kastamonu İl Müdürü Nevzat Erol da Efe'nin önemli bir girişimcilik örneği sergilediğini söyledi. Kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Erol, "Kastamonu KOSGEB Müdürlüğü olarak ilimizde KOBİ ve girişimcilerimizi AR-GE, yeni yatırımlar ve yeni girişimler noktasında desteklemeye devam ediyoruz. Özellikle kadın girişimcilerimizin ilimize kattığı değeri önemsiyoruz ve bu anlamda kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık yapıyoruz." ifadelerini kullandı.