Kadın üreticilere destek olalım! ‘Gördüm, araştırdım üretmeye başladım’

Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların yaratabilecekleri istihdam ve piyasalara sağladıkları canlılık düşünülecek olursa, kadın üreticilerin ve kadın girişimcilerin mücadelesini desteklemek önemli. Biz de bu hafta girişimci kadınların çabasını, okurlarımıza örneklerle sunuyoruz

Denir ki, 'Türkler krizlerden başarıyla çıkmaya alışkındır'. Bu ifade mücadele etme gücümüzü gösteriyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz daha önce yaşanan krizlerden oldukça ağır seyrediyor. Korona salgınını takip eden süreçte ekonomik ve ticari yasam daha da sancılı hal aldı. Kadınlar, krizden en çok etkilenen kesim oldu. Çünkü içinde bulunduğu koşullarla birlikte iş yaşamında varlığını sürdürmeye çalışan kadınlar, riskler karşısında finansal açıdan dezavantajlı durumdalar. İş yaşamından geri çekilen kadının geri dönmesinin zor olduğunu da belirtelim.

Nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarıın yaratabilecekleri istihdam ve piyasalara sağladıkları canlılık düşünülecek olursa, kadın üreticilerin ve kadın girişimcilerin mücadelesini desteklemek önemli.

İNTERNETTEN GÜNLÜK SİPARİŞLE

Gerekli işlemleri tamamlayarak ev kadınlarına tanınan 'evden üretim ve satış ' yapma hakkından yararlanan Bahar Saraçoğlu kadın girişimciler alanında farklı bir grupta faaliyet gösteriyor.

  • Üretime ne zaman ve nasıl başladınız?

2019 yılının Ocak ayında, süt reçelini bir mandırada görüp tadını merak edip aldım ve nasıl yapıldığını araştırdıktan sonra üretime başladım.

  • Süt reçeli özel bir ürün. Benzer market ürünlerinden farkı nedir?

Pancar şekerinden üretilmiş şekerden yapılıyor ve içinde katkı maddesi, koruyucu madde bulunmuyor. Doğal sütten, vanilyadan ve şekerden oluşuyor. 2019 yılında başlayıp 2020 yılında pandemi nedeniyle ara verdim. Şimdi yeniden üretime başladım.

  • Kriz döneminde üretim, satış, mekan gibi konularda sıkıntılar neler?

Süt ve şeker fiyatları nedeniyle maliyeti yüksek oluyor. Üretimi kendi mutfağımda yapmak zorundayım dolayısıyla satışı da sadece internet üzerinden günlük sipariş üzerine yapıyorum.

YETERLİ MADDİ DESTEĞİM OLSA…

  • Evde üretim yapmanın artıları ve eksileri neler?

Artıları, insanlar yeni bir tat denemek istiyor ve merak ediyorlar. Ancak bu, aynı zamanda bir eksi, ‘Sütten reçel nasıl oluyor?’ diye soranlar, denemekten kaçınanlar oluyor. Bir diğer artısı bu değişik tat sayesinde ek gelir elde edebiliyor olmam. Bir mesai saatim olmadığından evime ve çocuklarıma zaman ayırabiliyorum. Bir dükkanda satış yapabiliyor olsam daha çok kitleye ulaşabilirdim, imalathanem olsa seri üretim yapabilirdim ancak bunun için yeterli maddi desteğim yok.

  • İşinizi geliştirmek için neye ihtiyacınız var, nasıl bir destek bekliyorsunuz?

Maddi destek en büyüğü. Ayrıca bir imalathane ve satış yerinin olması da işimi geliştirmeme çok büyük destek olur.

  • Başarılar dileriz…

Okurlarımız bu ürüne şu sayfadan ulaşabilirler: @baharca_lezzetler_

YEDİ KADIN BİR ARAYA GELDİK

MODEV Kadın Kooperatifi’nden Sultan Bozkuş, uzun yıllar reklam sektöründe çalışmış. Sekiz yıla yakın bir dergide çalışmış. Şöyle konuştu:

“Artık kendi işimi yapıyorum. Patenti bana ait olan Fashion Breeze’nin defile organizasyonlarını düzenliyorum. Çalıştığım firmalarımın sosyal medyalarında kullanmaları için profesyonel fotoğraf ve video çekimleri yapıyorum. Bunlara ek olarak Medya, pr, katalog, proje hazırlamayı da ekleyebiliriz. Birçok modaevi ile çalışmalar yaptım, çalışmaya da devam ediyorum. “Alanım daha çok modaevleri. Sektörün beklentilerini, taleplerini iyi biliyorum… Vizyon sahibi, yeniliğe açık, girişimci yedi kadın olarak bir araya gelerek MODEV 'i kurduk (Modaevleri Kadın Girişimciler Kooperatifi), Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını yapmaktan gurur duyuyorum. Kooperatif sayesinde ihtiyacı olan kadınlara destek vermek, kadınlarımızın ufkunu genişletmek, özgüvenlerini sağlamak, ev ekonomilerine destek verecek iş olanağı yaratacak projeler geliştirmek ilkesiyle bu yola çıktım.” Bozkuş, sorularımızı yanıtladı:

‘MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR’

  • Söz konusu ihtiyaçların karşılanmasında ne derece etkili oldu kooperatif yapısı?

Toplu alımlarda fiyatlar daha uyguna geldiği için malzeme alımlarında bunları daha alt seviyeye çekebiliyoruz. Biliyorsunuz, son dönemlerde sadece malzeme fiyatları değil kiralar, personel maaşları da büyük artış gösterdi. MODEV olarak sadece İstanbul değil Türkiye genelinde il bazlı satış mağazaları açacağız. Proje hazır, görüşmelerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Böylece birçok il ve bölgede satış mağazalarımız olacak. Yönetim Kurulumuz modacı ve tasarımcılardan oluşuyor. Görev dağılımı yaptık, böylece hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Yurtdışı fuarlara ticari turumuz var. Türkiye’yi moda sektöründe dünya çapında en üst sıralara çıkarmak. Tekstilde dünyanın önde gelen üretici ülkelerinden biriyidik. Bu istihdama da olumlu yansıyordu.

‘ÜLKEMİZDE TEKSTİL DURMAZ’

  • Bugün durum nasıl?

Dünyayı da etkileyen bir takım ekonomik sıkıntılardan dolayı tekstil de etkileniyor ama şartlar ne olursa olsun ülkemizde tekstil durabilen bir sektör değil. Genel olarak sektörün en büyük sıkıntısı artık çırak usulü ile çalışanların yetiştirilemiyor olması. Eskiden alaylı dediğimiz şekilde çalışanlarımızı yetiştirirdik ama şimdi okullular var ve bu ister istemez öğrencilerin çok fazla yıl kaybedilmesine ve artık ‘eğilme yaşının’ geçmesine yol açıyor, bu durum sektörü biraz zorluyor. Meslek liselerinin olumlu etkisi var.

İLK MÜŞTERİLERİ SANAYİ ODASI OLMUŞ

Eskişehir'in kırsalda küçük bir ilçesi olan Han'da bulunan Han'ın Eli Kadın Kooperatifi, kadınları tarıma teşvik etmek amacıyla kurulmuş. Tamamı kadınlardan oluşan kooperatif üyeleri, Han Belediyesi’ne ait 50 dönüm arazide lavanta yetiştirip yine lavanta türevli çeşitli ürünler, arıcılık ürünleri, tarım ve gıda ürünleri hazırlıyor. İlk müşterileri Eskişehir Sanayi Odası olmuş. Kooperatif Başkanı Sevgi Şanlı anlattı:

  • Önce sizi tanıyalım.

Eskişehir'de dünyaya geldim. Bir çocuk annesiyim. Sağlık Bakanlığına ait çeşitli hastanelerde 32 yıl görev yaptım. Eşimin 2014 yılında Han İlçe Belediye Başkanlığı’na seçilmesi nedeniyle buraya taşındım. Bu tarihten itibaren bulunduğum ilçede, özellikle kadınlara yönelik sosyal sorumluluk projelerinde yer alarak ilçemiz insanlarıyla sürekli iletişim içerisinde olmak için çaba gösterdim. Bu kapsamda, Nisan 2021 tarihinden beri S.S. Han'ın Eli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinde Başkan Yardımcılığı görevimi sürdürüyorum. Üyelerimizin hepsi kırsal kesimde yaşayan kadınlarımız. Kooperatifi kurma amacımız ilçemizde yaşayan kadınlarımızın sosyal gelişiminin, kültürel ve ekonomik bakımdan yaşam kalitelerinin artırılmasıdır.

SABUNDAN SİRKEYE…

  • Neler üretiyorsunuz?

Sabun çeşitlerimiz, tamamen el ürünü ev eriştesi, geleneksel turşularımız, kooperatif üyelerimizin ektiği nohut, bulgur ve elmadan yapılan sirkemiz, dağlardan topladığımız kuşburnundan marmelatımız, arılarımızın balları, kışın sıcacık içebileceğimiz un tarhanamız var ve kahvaltı için gelen misafirlerimize Han ilçemizin yöresel yemeklerinden ikram ediyoruz.

  • İşletmenizin coğrafi konumunun avantajları ya da dezavantajları neler?

Merkeze uzak olduğumuz için hiçbir avantajı yok. Sadece temiz hava almak isteyip sakin ortam arayan insanların durağı oluyoruz.

  • Tarım alanındaki olumsuzluklar sizi nasıl etkiliyor?

Tarımsal üretimimizi üyelerimiz sağlıyor. Ekonomik koşullar dolayısıyla üyelerimizin bazı sıkıntıları oluyor. Tüm bu sıkıntıları aşmak için Eskişehir Han ilçemizin adının ve Han'ın Eli Kadın Kooperatifimizin adının daha fazla duyulmasına ihtiyacımız var. Kadınlarımızın gücüne güç katmamıza ihtiyacımız var.

Sonraki Haber