Kadına ‘ağır iş’ yok

Demir kesiyorlar, onlarca kiloluk kasaları taşıyorlar, matkapla, testereyle çalışıyorlar. Bursa'da otomotiv fabrikasında çalışan kadınlar, ezber bozuyor. Kadınların dikkat gerektiren işlerde aldığı görevler üretim verimini artırıyor

Ayfer Kaya Balcı

Bursa’da ağır sanayide çalışan kadınlar, zorlu şartlara rağmen işini başarıyla yapıyor. Otomotiv sanayide çalışan kadınların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bursa’da Yeşilova Holding 1,5 yıl önce uygulamaya koyduğu politika ile ağır sanayi fabrikaları ile yönetimsel kadrolarda kadınlar için istihdam alanı oluşturdu. Otomotiv fabrikası, çalışan kadın sayısını yükseltmek için harekete geçti. Kısa zamanda pek çok kadından iş başvurusu alan firmada, kadın çalışan oranı yüzde 50’ye ulaştı.

DİKKATE DAYALI ÜRETİMDE İLERLEME SAĞLADI

Fabrikanın Genel Müdürü Selim Güney amaçlarını şöyle özetliyor: “Hem sosyal sorumluluğumuz, topluma borcumuz gereği hem de birlikte yaşamayı da iş yerine taşımak gereği böyle bir hedef koyduk. Dışarıda beraber yaşayabiliyorsak, içeride de beraber çalışabilmemiz lazım.’’

Kadınların daha özenli ve dikkatli olmasıyla üretim kalitelerini bir adım ileri çektiklerini söyleyen Güney şöyle sürdürdü: “Dikkate dayalı tehlikeli üretim metodu ile faaliyet gerçekleştiriyoruz. Şu anda 60 kişilik personelimiz var. Personelimizin yüzde 40'ı kadın. Yüzey işlem, CNC işleme, talaşlı imalat, robotik otomasyon ve enjeksiyon bölümümüzde bayan operatörlerimiz çalışıyor. Dikkate dayalı bir iş olduğu için bayan operatörlerle çalışmaktan çok mutluyuz. Kadınlar üretimin içerisindeki bütün bölümlerde gayet başarılı bir şekilde görev alıyorlar, dikkate dayalı üretimde kadınlar bir adım öne geçiyor.”

Ayşen Turhan

'TEKSTİLDE ÇALIŞAMAM DEMİRE DOKUNMAM LAZIM'

Yaklaşık 27 yıldır ağır sanayide çalışan Ayşen Turhan, işini şöyle anlatıyor: “46 yaşındayım. 22 yaşında, üniversiteye giden bir kızım var. Meslek lisesi elektrik, elektronik bölümü mezunuyum. Zaten erkek mesleği olan elektrik bölümü mezunuyum. Bu yüzden bu işler bana hiç zor gelmiyor. Aksine benim için daha ilgi çekici. Bana deseler ki 'tekstilde çalış', çalışamam. İlla demire dokunmam lazım. Erkeklerden ağır yükler olunca destek alıyoruz. Bayan için ağır işler, fakat bunu başarabilmenin verdiği bir gurur var. Bayan olarak bunu yaptığımız için gerek çevremizden gerekse amirlerimizden daha fazla destek görüyoruz. Erkeklere oranla daha dikkatliyiz. Beceri isteyen işlerde daha özenli olduğumuz için tercih ediliyoruz.”

'O KADAR ERKEĞİN BAŞINA BİR KADIN GELDİ'

Ağır sanayide faaliyet gösteren fabrikada 5 yıldır çalışan Ayfer Kaya Balcı, “Kasalama bölümündeyim. Genel olarak matkap ve testere kullanıyorum. Bir kadın olarak, belli kaldırabileceğimiz ölçüler var. Bizde bir adet kolinin 60 kilo olduğu malzemeler var. Bizim için belki de en zor olanı fiziki güçten kaynaklı ağırlık kaldırmak olabilir. Ağırlık kaldırıyoruz. Testere kullanıyoruz. Matkap kullanıyoruz. Bunlar da ağır şeyler. 30 kasa üzerinden hesaplarsanız fiziki olarak güç gerektiren bir şey. Ağır sanayide herkes çalışabilir. Burada kadın erkek ayrımı yapılmaması gerekiyor. Ağır sanayi, fiziki şartlar gerektiriyor ama kadının yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Kasalama, genelde erkek işi olarak görülür. Ama ben şu an kasalama sorumlusuyum. O kadar erkeğin başına bir kadın geldi. Bu bence çok güzel bir şey. Herkesin başarabileceği bir şey. Bu bence bir kanıt, gurur verici bir şey.”

'KAYNAK YAPIYORUZ, DEMİR KESİYORUZ'

İşyerinde 10 yıldır çalışan Nuriye Çetin'e soruyoruz: “Severek çalışıyorum. Çok fazla zorlanmıyorum. Çalışmayı düşünüyordum, bu işi buldum. Bayanların da her işi yapabileceğini biliyorum. İlk başlarda biraz zorlansam da sonradan alıştım. Bu işi severek yaptığım için daha az mola veriyorum. Öğrenmeye çalışıyorum. Kaynak yapıyoruz, demir kesiyoruz, temizliyoruz. Bütün işleri yapabiliyoruz.”

Gülcan Yılmaz

'ÖRNEK OLMAK İSTİYORUM'

Her sektörde kadınlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Gülcan Yılmaz da şöyle konuşuyor: “Kadının elinin değdiği her yer çok güzeldir, Kadınların olduğu her yer canlanır, hayat bulur. Bizim makineler konusunda avantajımız da var. Çünkü erkek makine mühendisi fazla. Bizler bu dezavantajımızı avantaja çevirip kendimizi eğiterek, yükselterek kadınların çok iyi işler başardığını bütün dünyaya gösterebiliriz. 'Kadınsın, yapamazsın, gücün yetmez, aklın çalışmaz' gibi söylemler motivasyonumuzu düşürmemeli. Kendi özelimde bunların hepsini aşacağımıza inanıyorum. Ben bu işi yaparak olarak ne kadar çok kişiye örnek olursam, kadınların da bu sektöre o kadar çok talep göstereceğine inanıyorum.”

Sonraki Haber